5x Glutenvrije granen die je moet proberen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Wie af en toe naar mijn programma’s kijkt – De Gezonde Goesting of Steffi’s Healthy Pleasures – die weet dat ik graag met alternatieve granen kook en zo goed als altijd glutenvrij. Onder de noemer ‘glutenvrije granen’ plaats ik graag de oergranen. Ze zijn minder veredeld dan de tarwe die we traditioneel eten in onze Westerse maatschappij. Die zijn we vooral gaan eten omdat die makkelijk te verwerken is. Onze bloem en alles wat daarvan gemaakt wordt – denk pasta, brood, sauzen,.. – is vooral dwergtarwe en ook die hebben we zorgvuldig geselecteerd omdat het (wederom) makkelijk te kweken, te verwerken en te bereiden is. Ook hebben we deze zo gekweekt om extra gluten te bevatten, dit door veredeling van het gewas. Gluten hebben namelijk een groot voordeel: ze geven veel rek aan het deeg en dat is ideaal voor de producten die we met tarwe maken. Het maakt bijvoorbeeld ons brood extra mals en fluffy – just as we like it.

Ondertussen weten we dat niet iedereen goed overweg kan met tarwe en dat heel hoge dosissen gluten gevaarlijk kunnen zijn voor de darmwand en meer specifiek de permeabiliteit daarvan. Voor mij een reden om opzoek te gaan naar andere granen maar dat doe ik zeker ook omdat afwisseling aan te raden is – tarwe zit al in alles dus waarom dan niet met wat andere granen aanvullen. Bovendien kies ik zoveel mogelijk voor volle granen (wat nog wat anders is dan volkorenproducten) in plaats van meelproducten. Ze vullen veel beter, hebben een lagere glycemische index, bevatten veel meer voedingsstoffen en je hebt niet de neiging om er zoveel van te eten als van meelproducten bv (brood, pasta,..).

Glutenvrije granen

In deze post lijst ik voor jou graag een aantal glutenvrije granen op die je zeker eens moet proberen. Je vindt ze bij de lokale bio- of natuurwinkel en in de gewone supermarkt biedt Nutridia je ook heel wat van deze granen aan. Allemaal zijn ze de moeite om te leren kennen – mochten ze je nog onbekend zijn. Ze zijn super lekker en kunnen aan heel wat gerechten een nieuwe dimensie geven.

Glutenvrije granen quinoaQuinoa

Ondertussen ingeburgerd als geen ander weet quinoa nog steeds mijn hart te veroveren meerdere malen per week. Mijn eerste ervaring met dit pseudograan (zo wordt het gecategoriseerd omdat het eigenlijk een zaad is maar gegeten wordt zoals een graan) was in Argentinië. Ik werd er overdonderd door de diversiteit van dit graantje. In het dorpje waar ik het voor het eerst proefde, in de gebergten ten noorden van Jujuy, werd er alles (écht alles) van gemaakt: van soep tot taart!

Onder de granen heeft quinoa een van de grootste hoeveelheden proteïnen en bevat het alle verschillende soorten essentiële aminozuren. Een goede aanvulling voor al wie z’n eiwitten uit plantaardige producten wil halen.

Quinoa heeft een zachte smaak en valt met zowat alles te combineren. Het is een top aanvulling in je voorraadkast.

Haver

Een oergraan dat vooral uitblinkt in zijn vezels en voornamelijk dan door de beta-glucanen. Beta-glucanen geven een verzadigd gevoel doordat ze in je spijsverteringsstelsel een gelei-achtige structuur vormen.

Haver is van nature uit glutenvrij maar heeft toch vaak contaminatie van gluten doordat het in een fabriek verwerkt wordt waar ook gluten verwerkt worden. Wanneer je echt heel hevige reacties hebt op gluten, ga dan zeker op zoek naar haver waar op de verpakking duidelijk vermeld wordt dat het glutenvrij is.

Een heel select groepje mensen, reageert ook slecht op een andere proteïnegroep die in haver zit, namelijk avenine. Maar in het algemeen kunnen de meeste mensen met een glutenintollerantie wél met haver om.

Amaranth

Deze kleine waardevolle korel staat in het weekend vaak op mijn ontbijtmenu. Je kan er namelijk heerlijke pap van maken. In mijn tweede boek heb ik een lekker receptje hiervoor staan. Je vindt het ook online op njam.tv. Verder is het ook een super alternatief voor couscous, das handig om te weten wanneer je voor iemand met glutenintollerantie kookt bijvoorbeeld en op zoek bent naar de juiste recepten.

Amaranth is een oergraan dat net als quinoa uit Zuid-Amerika komt waar het al teruggevonden werd bij de Inca’s, Maya’s en de Azteken. Onderzoek toonde al mooie resultaten dat amaranth inflammatie kan doen dalen en het zou ook de slechte cholesterol kunnen verlagen. Winner-winner!

glutenvrij graan amaranth

Sorghum

Eentje die ik steeds meer verwerk in gerechtjes: sorghum. In mijn laatste programma ‘Steffi’s Healthy Pleasures’ maak ik er een Mexicaanse Budhabowl mee. En in general is het ideaal als aanvulling bij koude slaatjes.

Sorghum is niet enkel glutenvrij het bevat ook heel wat goede vezels en een grote dosis ijzer.

Boekweit

Ondanks dat ze verschillen in vorm vind ik boekweit sterk aanleunen bij sorghum, of alleszins van smaak. Ook lekker wanneer je boekweit roostert en gebruikt als topping over een salade. Verder heb ik een heerlijk granola receptje met boekweit (en yes, het bevat ook chocolade!), je vindt het in mijn eerste boek ‘De Gezonde Goesting’.

Boekweit bevat antioxidanten zoals rutine en quercetine, dewelke ons helpen vrije radicalen te bestrijden. Sommige dierenstudies toonden al mooie resultaten met boekweit als protectie voor Alzheimer, al is het nog te vroeg om daar echt goede conclusies uit te trekken.

boekwijt glutenarm graan

Heb jij favoriete recepten met glutenvrije granen? En welke glutenvrije granen bevinden zich zoal in jouw voorraadkast? Let me know!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks