Beter slapen, een slim voornemen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

De meest voorkomende goede voornemens zijn zonder twijfel: meer sporten en gezonder eten. Maar een gezond leven is veel meer dan enkel deze twee. En in deze post wil ik het heel graag hebben over één van de allerbelangrijkste dingen die je kan doen voor een optimale gezondheid: goed slapen. Zo onderschat maar zo waardevol. Is dit ook één van jouw goede voornemens? Laat jouw goede voornemens achter op www.slimmevoornemens.be

De gevolgen van een slaaptekort op korte termijn zijn bekend. We zijn allemaal wel al eens te laat in ons bed gekropen en hadden dan de volgende dag last van een verminderde concentratie, we konden minder goed creatief denken en ook onze motoriek zat niet meer zo goed. Een korte periode van slaaptekort heeft een onmiddellijke impact. De impact op lange termijn is al helemaal catastrofaal.

Maar wacht, laat het me omdraaien en je extra te motiveren om aan ‘clean sleeping’ te doen door je wat weetjes mee te geven. Wist je dat je van een goede slaap langer leeft? Dat je er mooier van wordt en slank door blijft? Dat het je kan helpen minder te eten? Het risico op kanker en dementie vermindert en het beschermt tegen griep en verkoudheden. Het geeft je extra bescherming tegen hart- en vaatziekten en reduceert het risico diabetes type 2. Behalve dat word je er gelukkiger van, beschermt het tegen depressie en ga je door een goede slaap minder piekeren. Need I say more?

Maar dan blijft de vraag natuurlijk: HOE in hemelsnaam?

Een van de eerste dingen is ongetwijfeld je bewust worden van hoe belangrijk je slaap is en er veel aandacht aan schenken. Maar al te vaak wordt een paar uurtjes te weinig slapen onder de mat geschoven en doen we alsof dat niks is. Maar dat is wel degelijk iets. De gouden regel blijft acht uren slapen. Er zijn daarin wat persoonlijke verschillen maar eigenlijk schommelen die niet zo veel. Matthew Walker, een toonaangevend slaapspecialist, zegt onder andere dat mensen die 6 uur of minder slapen dat misschien wel gewoon zijn, maar dat het catastrofaal is voor hun gezondheid.

Maar wat als je aan je uren slaap komt en toch niet uitgerust bent? Ook de kwaliteit van je slaap is super belangrijk. Hier kunnen de ‘slaaphygiëne regels’ van pas komen. Ik zet ze voor jou nog eens op een rijtje.

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapengaan

Het grootste probleem van deze middelen is dat ze een oppeppend effect hebben, en dat wil je uiteraard niet voor het slapengaan. Ja zelfs alcohol is nefast. Ook al denken we al gauw dat een borreltje je beter doet slapen, de kwaliteit van je slaap lijdt er wel degelijk onder.

Een pre-slaaproutine

Bij kinderen zien we hoe dit heel mooi werkt. Elke avond dat vaste patroon: pyjama aan, tandjes poetsen, mama of papa die een verhaaltje voorlezen en dan gaan slapen. Het is een vorm van conditionering die evengoed voor volwassenen werkt. Probeer dus ook bij jezelf een vaste volgorde in je dagelijkse avondroutine te krijgen.

Je bed is om te slapen

Geef je hersenen een duidelijk signaal. Wanneer je in je bed gaat liggen zouden je hersenen automatisch het bed aan slapen moeten linken. Dat is een stuk moeilijker wanneer je op diezelfde plek ook tv kijkt of nog erger, je jezelf af en toe over stresserende dossiers van je werk buigt.

Blijf niet in je bed liggen als je niet kan slapen

Ben je langer dan 20 minuten wakker? Blijf dan niet staren naar de klok maar kom je bed uit, wandel even rond of lees (bij zo weinig mogelijk licht) kort iets. Probeer daarna weer naar bed te gaan.

Drink niet voor het slapen

Drinken is heel belangrijk maar je wil ’s nachts niet opstaan om te gaan plassen. Idealiter slaap je namelijk de ganse nacht door. Elke nacht opnieuw een keertje uit bed moeten om naar de wc te gaan is geen goed idee. Vermijd het door het uur voor het slapengaan alvast niks meer te drinken.

Sport en eet niet te laat

Sporten geeft je een boel endorfines en die kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Dit is een heel individuele kwestie maar het loont zeker om jezelf eens in de gaten te houden de ochtend na een late sportsessie want wie weet heb jij er wel last van. Bekijk ook niet alleen hoe makkelijk je kan inslapen maar ook hoe uitgerust je je voelt de volgende ochtend. Ook eten doe je best niet te laat zodat je je spijsverteringsstelsel ’s nachts de nodige rust gunt.

Ik heb alvast gemerkt dat deze trucjes bijzonder goed helpen. De enige uitdaging is ze wel degelijk toe te passen! En dat is zeker ook een van mijn ‘slimme voornemens’ van dit jaar.

Het ‘slimme voornemens’ project doe ik in samenwerking met OZ. Er komen nog veel tips aan en op de website www.slimmevoornemens.be kan je jouw goede voornemens delen, waarmee je ook nog eens kans maakt op een leuke reischeque!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks