Home Blog Pagina 13

Voeding die je helpt ontstressen: het bestaat!

We leven in stressy tijden, en dat maakt dat we vaak onbewust met heel wat opgebouwde spanning in ons lichaam rondlopen. Spanning die we niet altijd weer loslaten, wat maakt dat we chronische stress krijgen. Maar er is goed nieuws: je kan je wel zoveel mogelijk proberen ondersteunen, en wel met specifieke voeding en dranken.

Stress in evenwicht houden

stressOnze stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol worden in de bijnieren aangemaakt. De twee eerste hormonen zijn de zogenaamde stresshormonen die belangrijk zijn bij de acute vlucht-of-vechtreactie (fight or flight) en onder meer ook een rol spelen bij de regulatie van onze bloeddruk en energiehuishouding. Cortisol heeft op zijn beurt heel wat belangrijke taken in het lichaam: het heeft een invloed op ons slaap- en waakritme, het regelt ons concentratievermogen en ons geheugen, bepaalt onze stemming. Cortisol heeft ook een impact op de verwerking van suiker, vetten en eiwitten.

Onze stresshormonen zijn dus onontbeerlijk om ons lichaam gezond te houden, en we hebben dus allemaal een gezonde dosis stress nodig om goed in evenwicht te zijn. Het wordt een ander verhaal als we te veel en te lang stress ophouden: dan spreken we van chronische stress. Gelukkig kan je je lichaam zoveel mogelijk proberen ondersteunen door bijvoorbeeld voldoende te bewegen, te mediteren, aan yoga te doen, voldoende te slapen en therapie. Daarnaast kan ook voeding een belangrijke ondersteuning vormen. Bepaalde nutriënten ondersteunen de bijnieren:

  • Vitamine C zit in de meeste fruit- en groentesoorten. Het wordt opgeslagen in de bijnieren en is nodig om cortisol te kunnen aanmaken.
  • Magnesium wordt heel snel uitgeput bij veel stress. Gevoelens van vermoeidheid, angst of insomnia kunnen een teken zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Donkergroene groentesoorten, noten en zaden vormen een goede bron aan magnesium.
  • Vitamine B kan ook de bijnierwerking ondersteunen, en dan meer bepaald de productie van B5 die rechtstreeks een invloed heeft op de bijnierschors en de hormoonproductie. Je vindt de vitamine vooral in volkorenproducten, noten en zaden.

Maar er zijn nog heel wat meer voedingsmiddelen en drankjes die je kunnen helpen om je stresspeil meer in evenwicht te houden!

11 voedingsmiddelen die helpen je stress te verlichten

  1. ZonnebloempittenZonnebloempitten: zonnebloempitten bevatten enorm veel vitamine E, een vetoplosbare vitamine en ook krachtige antioxidant die essentieel is voor onze mentale gezondheid. Onderzoek legt een verband tussen een laag vitamine E-gehalte en depressie of een wisselende gemoedstoestand. Naast vitamine E vind je ook heel wat andere waardevolle nutriënten in zonnebloempitten zoals magnesium, mangaan, selenium, zink, koper en verschillende vitamines B.
  2. Vette vis: je hebt ongetwijfeld al gehoord hoe gezond Omega 3-vetzuren zijn en dat je die in overvloed vindt in vette vis zoals sardienen, haring, zalm en makreel. Die vis bevat ook veel vitamine D, ook een waardevolle vitamine om stress te verminderen en je gemoed te verbeteren. Omega 3 is niet alleen onontbeerlijk voor de gezondheid van onze hersenen, maar helpt ons ook met stress om te gaan. Een laag Omega 3-gehalte wordt bij onze westerse bevolking ook rechtstreeks gelinkt met een verhoogde angst en depressie…
  3. Eieren: een erg gemakkelijk voedingsmiddel om regelmatig in je voedingspatroon te verwerken als je het mij vraagt, en ook erg rijk aan een heleboel vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten, stoffen die je allemaal nodig hebt om adequaat te kunnen reageren op stress. Eieren in hun geheel bevatten ook veel choline, een nutriënt dat een belangrijke rol speelt in de gezondheid van onze hersenen en ook tegen stress kan beschermen.
  4. Zoete aardappelen: een symptoom dat zich kan voordoen als je aan chronische stress leidt is een slechte werking van je cortisolproductie, wat ontstekingen, pijn en andere negatieve gevolgen kan veroorzaken voor je lichaam. Het eten van nutriëntrijke koolhydraten zoals zoete aardappelen kunnen helpen om dat hoge cortisolpeil te verlagen, veel meer dan als je standaard westerse voeding eet rijk aan geraffineerde koolhydraten. In zoete aardappelen vind je bovendien nog heel wat vitamine C en potassium, allemaal good stuff om je stress te verminderen.
  5. Broccoli OntstressenBroccoli: wie broccoli zegt, zegt ‘bom aan vitamines’. Broccoli is een kruisbloemige groente, net zoals bloemkool, paksoi, spruitjes en boerenkool dat zijn, groentes die bekend staan om zo goed te zijn voor onze gezondheid. Broccoli is één van de meest geconcentreerde voedingsbronnen aan bepaalde essentiële mineralen en vitamines zoals vitamine C, folaat en magnesium, stoffen waarvan bewezen is dat ze depressieve syptomen tegengaan. Broccoli bevat ook heel wat sulforafaan, een sterke, indirect werkende antioxidant die beschermt tegen kanker, maar ook zorgt voor betere bloedsuikerwaarden en een goede hersenwerking ondersteunt.
  6. Kamillethee: je weet dat ik een theefreak ben, haha, dus een theetje kan niet ontbreken aan deze lijst! Kamille is goed om te drinken net voor je gaat slapen en brengt je tot rust. Een studie bij 45 mensen gedurende acht weken toonde aan dat de hoeveelheden cortisol in hun speeksel daalde en hun angstgevoelens verminderden bij inname van 1,5 gram kamomille-extract.Niet voor niks heb ik in mijn eigen AMBAR TEA lijn de ‘Moonlight’ samengesteld, met allerhande ingrediënten die rust promoten, onder andere ook kamille bloemen.
  1. Knoflook: de zwavelhoudende bestanddelen in knoflook doen je glutathionpeil stijgen in je lichaam. Als we voldoende glutathion hebben worden onze celkernen en ons DNA goed beschermd. Met andere woorden: de cellen kunnen optimaal werken en ons lichaam is dus gezond. Glutathion is ook een antioxidant dat enorm belangrijk is om met stress om te gaan.
  2. artisjok anti stressArtisjok: het is misschien een niet zo alledaagse groente voor de meeste mensen, maar hij is wel interessant om af en toe op het menu te zetten, want hij bevat enorm veel vezels en prebiotica, goed voor onze darmen. Het is in die prebiotica dat er specifieke stoffen zit, fructo-oligosaccariden, die de aanmaak van stresshormonen verminderen. Artisjokken bevatten daarnaast ook veel potassium, magnesium en vitamine C en K, allemaal nodig om goed met stress om te gaan.
  3. Kikkererwten: ook kikkererwten bevatten veel stresswerende vitamines en mineralen zoals potassium, vitamines B, zink, selenium, koper en mangaan. De peulvruchten zijn ook een rijke bron aan L-tryptofaan, een essentieel aminozuur. Een tekort ervan zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld depressie, vermoeidheid of slapeloosheid.
  4. Blauwe bessen: dat blauwe bessen vitaminebommen zijn is al langer geweten. Je kan het gerust superfruit noemen (en het is zeker één van mijn favorieten), omdat het bomvol vitamines zit (A, C, B, B1, B2, B6, E en K). Ze bevatten ook heel wat belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, fosfor en magnesium en ook heel wat antioxidanten die erg ontstekingsremmend werken en onze hersenen beschermen. Het zijn die antioxidanten die ook beschermen tegen stressgerelateerde schade aan cellen of stressgerelateerde ontstekingen.
  5. matchaMatchapoeder: Yep, matcha is all over the place, I know, maar dat is omdat het nu eenmaal echt zo gezond is. Het poeder bevat enorm veel L-theanine, een aminozuur dat heel wat eigenschappen heeft om stress te verlichten. Uit een verslag van vijf gerandomiseerde gecontroleerde proeven met 104 deelnemers toonden vier van die proeven een verband tussen L-theanine en een verminderde dosis stress en angst bij stressvolle situaties. Dus: matcha kan je stress verminderen, maar dan moet de hoeveelheid L-theanine wel hoog genoeg zijn en het cafeïnegehalte laag genoeg, zo bevestigde ook andere studies bij zowel mensen als dieren. Natuurlijk kan je bij Thee.be hier BIO Matcha-poeder kopen!

Conclusie: er zijn dus heel wat voedingsmiddelen en dranken die je helpen ondersteunen om minder stress te hebben en die (redelijk) gemakkelijk te integreren zijn in je voedingspatroon. Probeer ze regelmatig op je menu te zetten; het kan je lichaam maar dat kleine extraatje geven!

Zonnecrème met minerale filters vs. chemische zonnefilters

Sun’s out, of toch op de meeste dagen, en dan is het belangrijk om je huid te beschermen en regelmatig zonnecrème te smeren, zelfs als je binnen zit, want zonlicht komt ook door het raam! Naast zonnecrème met chemische filters komen er meer en meer zonnecrèmes met minerale UV-filters op de markt. Wat is nu het verschil tussen de twee?

Hoe bescherm je je huid?

minerale zonnebrandWil je je huid goed beschermen tegen de zon, dan smeer je het best zonnecrème die je zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Er zijn veel soorten zonnestralen, maar ultraviolet A en B zijn de twee die het meest huidschade veroorzaken. UVA-stralen zijn ‘langer’ dan UVB-stralen. Ze kunnen door glas stralen, wat maakt dat ze nog diepere schade kunnen veroorzaken tot diep onder je huidoppervlak.

UVB stralen zijn korter, maar wel krachtig genoeg om je te huid te verbranden. Beide stralen kunnen huidkanker veroorzaken en doen de huid verouderen, dus het is goed om je tegen beide te wapenen en voor een ‘breedspectrum zonnecrème’ te kiezen met een SPF van 30 of hoger. Hoe hoger de SPF (sun protection factor), hoe dikker je crème wordt, wat voor heel wat mensen misschien wat minder aangenaam wordt om uit te smeren.

Toch is het die factor die bepaalt hoeveel je huid echt beschermd is tegen de UV-stralen. Een zonnecrème met SPF 30 die goed wordt aangebracht zal je huid voor 97 procent beschermen tegen UV-stralen, een SPF 50 zal dat voor 98 procent doen. De doeltreffendheid ervan zit hem ook vooral in het voldoende terug aanbrengen van de crème, dus het is zeker niet zo dat een zonnecrème met SPF 30 langer beschermt dan eentje van SPF 15! Dat betekent dat je sowieso best om de twee uur een nieuwe dikke laag moet aanbrengen als je in de zon zit, ook als je een donkerdere huid hebt.

Wat is het verschil tussen chemische en minerale filters?

Er zijn twee soorten UV-filters op de markt: chemische op basis van octocryleen, oxybenzon, avobenzon, octisalaat, homosalaat of octinoxaat, en minerale op basis van zinkoxide en titaniumdioxide.

  • Een minerale crème zal een laag leggen op je huid, wat je huid (vaak) een witte of zilveren glans zal geven. Dat is meteen ook het bekendste nadeel van minerale zonnecrèmes: je huid zal vaker glanzen. Tenzij… je een minerale zonnecrème gebruikt die getint is of eentje gebruikt op basis van zogenaamde nanotechnologie die de witte waas afbreekt. De externe laag reflecteert de UV-stralen terug weg van je lichaam.
  • Chemische filters zullen daarentegen in de huid dringen en daardoor veel minder opvallen. Kort gezegd: vaak voelen ze aangenamer aan. Belangrijk is wel te weten dat het gemakkelijk zo’n 30 minuten duurt vooraleer zo’n chemische UV-filter zal werken, tijd die je het best incalculeert voor je in de zon gaat. Een minerale filter zou, juist omdat er een externe laag wordt gelegd op je huid, sneller werken, maar ook daar reken je toch het best op 20 minuten …

minerale zonnecreme

Zijn minerale filters gezonder?

Alle ingrediënten die geen zink of titanium zijn worden beschouwd als chemische ingrediënten. Het woord chemisch doet alleen al vermoeden dat dat ‘ongezonder’ zou zijn. Opnieuw moeten we hier weer genuanceerd blijven: al die crèmes worden aan heel strikte onderzoeken en voorwaarden onderworpen.

Zonnecrème met minerale filtersBovendien zijn de meeste minerale zonnecrèmes niet zo natuurlijk als ze beweren te zijn en worden ze toch bewerkt met synthetische stoffen (nanodeeltjes of erg kleine deeltjes) om de zonnecrème gemakkelijker te doen uitsmeren op je huid.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige chemische filters zoals oxybenzon gepaard gaat met jeuk en eczeem en met een verstoring van de hormoonstofwisseling bij dierproeven.

Bij minerale filters is dat verband nog niet bekend. Mensen met een gevoeligere huid en een kans op een allergie of kinderen kiezen beter voor een minerale filter, het liefst zonder parfum en hypoallergeen. Maar er is nog een reden waarom je een minerale filter zou overwegen, en dat is het milieu.

Sommige chemische bestanddelen zoals oxybenzon, octocyrleen en octinoxaat worden in verband gebracht met de teloorgang van de koraalriffen: als je zwemt komt de crème vrij in het zeewater en dan kunnen die stoffen niet worden afgebroken. Minerale zonnecrèmes zijn echter niet automatisch een betere optie voor het milieu, want zoals gezegd bevatten sommige zogenaamde nanodeeltjes die ook kunnen worden geaborbeerd door de koraalriffen.

Wil je dus de beste keuze maken voor het milieu, dan kies je het best voor een zonnecrème zonder de drie eerder genoemde chemische ingrediënten en zonder nanodeeltjes. Wil je je goed kunnen beschermen tegen het brede spectrum van UV-stralen, dan moet je ook extra opletten dat je een minerale zonnecrème met minstens 10 procent aan zink-oxideconcentraat koopt, anders word je huid niet voldoende beschermd.

  • Het grote nadeel van minerale crèmes is dat ze vaak heel moeilijk uitsmeren, iets wat vooral voor mensen met een donkere huid erg onaangenaam is. Ze zijn wel meer aangeraden voor mensen met een gevoelige huid (maar let dan wel dat je eentje kiest die je voldoende beschermt tegen een breed spectrum van UV-stralen).
  • Niet alle minerale zonnecrèmes zijn ‘natuurlijk’: de crèmes met nanodeeltjes zijn even schadelijk voor het milieu als sommige chemische ingrediënten.
  • Minerale zonnecrèmes zijn ook minder waterbestendig dan de chemische variant, wat maakt dat je ze vaker moet opnieuw aanbrengen na een zwembeurt of na een hevige zweetpartij.

Samengevat: er komen meer en meer minerale zonnecrèmes op de markt, omdat de bezorgdheid van veel mensen stijgt rond het schadelijke effect van chemische ingrediënten op hun gezondheid en op het milieu. Dat is zeker en vast een goede zaak. Het komt erop aan goed uit te kijken welke bestanddelen er in die minerale crèmes zitten zodat je zowel goed je huid en dat milieu kan beschermen!

NIVEA
SUN UV Face Mineral UV Protection Zonnebrand Crème Gezicht SPF 50+ - Zonnebrandcreme - 50ML
20,99
10,50
CeraVe
Hydraterende minerale zonnebrandcrème Face Sheer Tint SPF 30 - Gezichtscrème - Gezichtslotion - Niacinamide -...
23,49
18,75
Amazinc!
Mineral Sunblock - SPF50 - Shallow Blue
16,94
MINELA CARE
Minela Care - Biologische Minerale Zonnebrand - Hydraterende met Hyaluronzuur - Crème - voor gezicht - SPF50+ 70 gr
23,99
19,99
Naïf
- Minerale Zonnebrandcrème Voordeelset - Baby's & Kinderen - 0% parfum - SPF50 - 2x100ml
47,98
23,99
Naïf
- Minerale Zonnebrandspray Voordeelset - Voor de hele familie - SPF50 - 2x100ml
49,98
29,99
Naïf
- Minerale Zonnebrandcrème Voordeelset - Baby's & Kinderen - SPF50 - 2x175ml
69,98
41,99

Rooibosthee – een bijzonder gezond drankje

Oké, om te beginnen moet ik een kleine correctie maken. Rooibos is eigenlijk geen “echte thee” maar wel een infusie of een kruidenthee. De term thee is voorbehouden voor aftreksels van bladeren van de theeplant ofwel de Camellia Sinensis. Rooibos daarentegen is afkomstig uit Zuid-Afrika, van de Asphalathus linearis die er voornamelijk aan de westkust groeit. Hier komt ook de honeybush (dewelke ook zeker het proeven waard is) vandaan.

pure rooibostheeRooibos is een kruideninfusie en geen thee, dus het valt ook niet te categoriseren onder witte, zwarte of groene thee bijvoorbeeld. Omdat het geen theeblaadjes bevat, bevat het ook geen cafeïne en is het een ideale drank om ook ’s avonds laat van te genieten. Mensen die gevoelig zijn voor de negatieve bijwerkingen van cafeïne kunnen zorgeloos genieten van een rooibos thee.

In tegenstelling tot de theeblaadjes van de Camellia Sinensis waar over het algemeen enkel het knopje en enkele blaadjes gebruikt worden voor het maken van thee, wordt Rooibos thee gemaakt door de stengels en bladeren van de rooibosstruik te kappen, in fijne stukjes te vermalen en te fermenteren. Zo krijgen de oorspronkelijk groene planten hun rijke rode kleur. Rooibos staat dan ook voor ‘rood bos’. Het wordt vooral gedronken en geschonken zoals een zwarte thee maar er wordt ook iced tea mee gemaakt, espresso’s en latte.

Waarom rooibos echt een plekje in je dagdagelijkse menu verdient dat doe ik hier graag uit de doeken.

Een bom van antioxidanten.

De hoofdreden waarom rooibos thee zo gezond is, is omdat het bomvol antioxidanten zit, onder andere aspalatine en quercetine. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten – en in onze huidige maatschappij met veel ongezond eten en luchtvervuiling bijvoorbeeld hebben we daar wel wat van.

Goed voor de huid.

In Afrika wordt rooibos al jarenlang gebruikt voor verschillende huidproblemen te behandelen, onder andere voor jeuk, eczeem, acne, zonnebrand en allergische reacties.  Het kan voor heel wat verlichting zorgen en het wordt ook vaak als basis gebruikt voor beautyproducten.

Maar ook door rooibos thee te drinken doe je goeds voor je huid. Het bevat namelijk heel wat anti-inflammatoire stoffen.

Geen oxaalzuur en een lage hoeveelheid tannine.

Zowel oxaalzuur als tannine interfereren met de opname van bepaalde mineralen zoals ijzer bijvoorbeeld. Mensen met nierproblemen moeten vaak oxaalzuur vermijden en voor hen kan rooibos dus een mooi alternatief bieden voor witte, groene of zwarte thee.

gezonde rooibos theeRooibos is goed voor het hart.

Hier liggen wederom de antioxidanten – die rijkelijk aanwezig zijn in rooibos thee – aan de basis. Rooibos kan het ACE-enzyme inhiberen (dat staat voor het angiotensin-converting-enzyme), dewelke indirect de bloeddruk doet verhogen. Een studie toonde aan dat de ACE activiteit daalde na het drinken van rooibos thee. Wat dus zou kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk, wat op zijn beurt de gezondheid van het hart ten goede kan komen. Het vraagt nog meer onderzoek om hier harde uitspraken over te doen maar het ziet er alvast veelbelovend uit.

Onderzoeken lieten ook al een positief effect zien van rooibos op de cholesterolwaarden. Met een daling van de LDL-cholesterol (wat typisch als ‘de slechte’ cholesterol wordt gezien, al is het verhaal iets complexer dan dat..) en een verhoging van de HDL-cholesterol, typisch gezien als de ‘goede’ cholesterol. En gezonde cholesterol levels, die komen het hart ten goede.

Kan het risico op kanker verlagen

Het zijn vooral de antioxidanten quercetine en luteoline die kankercellen kunnen doden of de groei van tumorcellen kunnen afremmen. En deze twee antioxidanten vinden we in rooibos thee. Er wordt momenteel veel extra humaan onderzoek gedaan naar de voordelen van rooibos thee op kanker.

Uiteraard zijn ze niet enkel in rooibos thee te vinden. Ook in heel wat fruit en groenten vind je deze, en soms zelfs in nog veel grotere hoeveelheden. Het komt steeds terug neer op een algemeen gezond eetpatroon. Om zoveel mogelijk goede stoffen tot jou te nemen en zoveel mogelijk slechte dingen te laten voor wat ze zijn.

Rooibos kan bijdragen tot afvallen

Rooibos is natuurlijk zoet van smaak en kan daarom voor velen een alternatief zijn voor thee met suiker of koffie met suiker bijvoorbeeld. Minder suiker consumeren draagt bij tot een gezonder lichaamsgewicht. Wie één kopje koffie met suiker per dag kan inruilen voor een kopje rooibos die kan op een jaar tijd een significante impact hebben op z’n lichaamsgewicht.

Traag maar gestaag maar alle beetjes helpen.

losse rooibosthee

Hoe rooibosthee schenken?

Ik hou van rooibos thee, voor de vele prachtige eigenschappen die het heeft én voor de heerlijke smaak. Ik hou ervan om het te combineren met een schijfje appelsien bijvoorbeeld of een bloemeninfusie.

Omdat rooibos geen echte thee bevat mag je het water op hoge temperaturen koken, al ben ik zelf een fan van onder de kooktemperatuur te blijven, zo behoudt het water meer zuurstof, wat bijdraagt aan de smaak (wanneer wijnkenners de wijn in hun mond gorgelen, dat is om diezelfde reden). Je kan een waterkoker op temperatuur gebruiken en hem instellen op 95°C tot 98°C of je kan jouw gewone waterkoker net voor hij begint te pruttelen afzetten natuurlijk.

Ook heel lekker om te laten afkoelen en er een iced tea van te maken, combineer hier met een lepeltje honing.

De prachtige landschappen waar rooibos groeit.

Ik vind het zelf altijd enorm boeiend om te weten waar producten vandaan komen. Bovendien doet het me altijd heerlijk wegdromen. Als je wil zien hoe mooi de rooibos velden in Afrika zijn, droom dan mee weg met dit filmpje.

Mijn eigen rooibos infusie

Innerlove RooibostheeSinds kort is, na lang en hard werken eraan, mijn eigen theelijn AMBAR op de markt gekomen. In deze lijn heb ik 8 verschillende melanges gemaakt. Onder andere ook een rooibosthee. In deze blend combineer ik rooibos met vlierbloessem en zoete rode vruchten. Het is een heel zachte thee en perfect voor ’s avonds na het eten te drinken want rooibos staat ook bekend voor zijn positieve invloed op het spijsverteringsstelsel. Dat is meteen ook de reden waarom ik deze blend Innerlove heb genoemd. Je kan deze Innerlove Rooibos blend, net als alle andere AMBAR thee’tjes, kopen op Thee.be (mijn andere nieuwe projectje – aka SUPER PROUD momma here!!).

Hoe quinoa koken? Perfectie bereik je zo!

Quinoa is gezond, dat kon je in al deze post lezen. Het is een bom aan eiwitten, maar bevat ook alle acht essentiële aminozuren. Maar toegegeven: het is niet simpel om quinoa smeuïg en smaakvol klaar te maken. Aha, niet simpel, maar het lukt zeker en vast met dit recept!

What’s not to love about quinoa? Quinoa wordt al meer dan 5000 jaar in de Andes gecultiveerd en werd het ‘moedergraan’ of het ‘goud van de Incas’ genoemd. Eigenlijk is quinoa geen graan maar een zaad, maar in de praktijk wordt het volledig gebruikt als graan. Er bestaan maar liefst 1800 soorten quinoa, maar bij ons vind je voornamelijk drie soorten: witte, rode en zwarte. Witte quinoa smaakt het meest neutraal en past bij zowat alles, dus als je een beginnende quinoa-eter bent, is dit wel de beste om uit te proberen. De rode en de zwarte proeven iets meer uitgesproken en aardser dan de witte quinoa, maar zijn ook heel lekker in salades of andere gerechten.

quinoa koken pot

Quinoa is zo ongelooflijk voedzaam, fijner qua textuur dan pasta of rijst en superdankbaar om klaar te maken voor je foodprep, want het blijft tot vijf dagen goed in de koelkast zonder dat het aan smaak of textuur moet inboeten… Je kan het dan gemakkelijk verwerken met gegrilde groenten als salade of bij een curry- of stoofschotel, maar evengoed in een soep (als maaltijdsoep dan) of als bijgerecht bij vis of vlees. Wil je wat inspiratie opdoen voor nog lekkere combinaties met quinoa, snuister dan gerust eens rond op mijn website: dit en dit receptje zijn twee van mijn favorieten!

Maar het is wel belangrijk om quinoa lékker te bereiden, en daar loopt het soms mis, want het kan ongewild soms bitter of droog smaken.

Eerst snel nog een paar weetjes!

4 basic facts over quinoa

  1. QuinoaReinig je quinoa

Op de quinoazaadjes zit een natuurlijke laag, ‘saponine’ genaamd, wat een beetje een bittere of zeperige smaak kan geven. Verpakte quinoa is meestal al eens gereinigd van tevoren, maar het kan nooit kwaad om nog eens snel je quinoa af te spoelen in een zeef onder koud water. Gewoon, een 30-tal seconden tot een minuut tot je dat laatste restje saponine hebt weggespoeld. Woel er gerust eens door met je hand, zodat je alle zaadjes hebt afgespoeld.

  1. Hoeveel water gebruik je om je quinoa te koken?

Voor 150 gram quinoa heb je ongeveer 0,5 liter water nodig. Dit is de perfecte hoeveelheid wil je je quinoa nog lekker fluffy en smeuïg houden. Makkelijker is het echter om af te meten in een glas bijvoorbeeld. De verhouding is dan 1 glas quinoa op 1 + 3/4 glas water.

  1. Hoelang moet je quinoa koken?

Quinoa is snel klaar en moet 20 minuten koken. Je kan ook je rijstkoker gebruiken om je quinoa klaar te maken.

  1. Hoelang kan je klaargemaakte quinoa bewaren?

Je kan quinoa tot vijf dagen in een luchtdichte opbergdoos in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de diepvries.

Hoe maak je lekkere quinoa?

Ingredienten:

  • 1 kop quinoa
  • 1 + ¾ kop water
  • 1 tl olijfolie
  • Snuifje zout of bouillonpoeder

Recept:

Kip appelsiensaus quinoa gezondReinig eerst je quinoa door het te spoelen in een zeef. Doe vervolgens een scheut olijfolie in een sauspan en zet het vuur middelhoog. Doe er de uitgelekte quinoa bij en blijf voortdurend roeren. Toast de quinoa nu voor een kleine twee minuten.

Voeg dan het water toe. Start altijd met lauw water. Voeg er wat bouillon of zout bij naar smaak. Breng aan de kook.

Zodra het water doorkookt zet je het vuur op de laagste stand, zet een deksel op de pot en laat de quinoa zo verder koken gedurende 15 minuten. Zet het vuur vervolgens af en laat de pot nog 5 minuten rusten, met het deksel erop (niet kijken!).

Haal nu het deksel eraf. Je zou normaal gezien kleine spiraaltjes moeten zien rond de quinoazaadjes (dit zijn de kiemen). Roer zachtjes met een vork door de quinoa en dien op. Als er nog wat water in de pan zou staan of als de quinoa nog niet helemaal gaar zou zijn, dan zet je de pot het best nog 5 minuten op een laag vuurtje en laat je het nog wat koken tot al het water is geabsorbeerd. Smakelijk!

Detoxthee: pure onzin of is er wat van aan?

Tijd om een beetje een controversieel thema aan te kaarten, want het verhaal rond detoxthee is gelaagd en vraagt om de nodige nuance, zeker voor een theefreak/addict/lover als ik. Kan een detoxthee zomaar toxines uit je lichaam verwijderen? Zoals ik het zie niet, maar het kan wél je eigen detoxsysteem van je lichaam ondersteunen.

Wat is detoxen?

Detoxdiëten beloven de toxines uit je lichaam te verwijderen. In ruil daarvoor moet je gedurende een tijd een bepaald dieet volgen of een bepaalde drank drinken, in dit geval dus detoxthee. Detoxen is hip en hot, omdat het veelbelovend klinkt (want hoera, alle toxines uit je lijf!). Toch is de term ‘detox’ heel vaag, eerder misleidend en voornamelijk een verhaal van commercialisatie, want het gevaar is dat mensen ervan uitgaan dat ze crappy, ongezonde voeding kunnen blijven eten en andere ongezonde levensgewoontes kunnen aanhouden zolang ze maar af en toe detoxthee drinken.

Groene thee-detox

Jasmine Green Groene TheeAls we naar wetenschappelijk onderzoek kijken, zien we dat er nog maar weinig stuitend bewijs is dat zo’n detoxthee zoveel wonderlijke effecten zou hebben. Neem nu bijvoorbeeld een detox met groene thee: daarbij drink je gedurende een aantal weken dagelijks drie tot zes tassen groene thee en volg je je gewone eetpatroon. Er wordt wel aangeraden dat je voldoende beweegt en voedzaam eet, maar dus niet dat je bepaalde ingrediënten vermijdt of minder eet. Die combinatie zou je lichaam niet alleen reinigen van toxines, maar ook je weerstand een boost geven, net als je energie en je gewicht doen afnemen.

Het echte detox-systeem: ons lichaam zelf

De vraag die je kunt stellen, is: welke toxines worden er juist verwijderd? Dat wordt nooit specifiek vermeld bij de detox-diëten. Bovendien is het zo dat ons lichaam perfect in staat is zichzelf te reinigen: onze lever en nieren (urine, faeces en zweet) zorgen ervoor dat de toxines, mogelijk schadelijke stoffen, worden omgezet tot onschadelijke stoffen (onze lever zorgt hiervoor) en worden verwijderd. Toch blijven er wel een aantal toxische stoffen over die niet helemaal worden geëlimineerd in dat proces, zoals bisfenol A en zware metalen, maar ook zogenaamde persistente organische verontreinigende stoffen. Het duurt langer om die stoffen te elimineren uit ons lichaam, soms zelfs jaren, maar ook hier is er weinig bewijs dat detox-diëten zouden kunnen bijspringen.

Toch ben ik van mening dat detox-diëten of thee als detox vaak werkt. Alleen is dat veel meer omdat mensen de ongezonde dingen gaan inruilen voor gezonde voeding of frisdrank voor thee bijvoorbeeld, dan dat het gaat om commerciële brouwsels, poeders of papjes te gaan consumeren. Zo doe ik zelf vaak mijn detox-15 programma, wat basically inhoudt dat je 15 dagen super duper gezond eet en geen uitzonderingen maakt. Zo heeft je lichaam de kans om zichzelf te herstellen en zijn eigen detoxificatie systeem weer op gang te trekken. Ook thee kan werken op dat vlak. Wie zijn ongezonde dranken inruilt voor kopjes thee die zal daar zeker de voordelen van binnenrijven, maar dat kan met alle kwalitatieve thee en niet enkel met diegene die als detoxthee verkocht worden.

detoxthee drinken

De vele voordelen van theedrinken

Theedrinken heeft veel voordelen! Niet enkel groene thee, maar ook witte, zwarte, oolong en ook kruidenthee, hebben heel wat voordelen. Sommige kruiden werken in op specifieke domeinen:

  • lavendel en kamille helpen bijvoorbeeld om beter te slapen,
  • gember helpt bij misselijkheid,
  • salie is goed voor de werking van ons brein en ons geheugen,
  • rozenbottel is een bom aan vitamine C en heeft een enorm ontstekingsremmende werking, zo bewijzen studies, wat efficiënt is bij artrose, maar ook helpt tegen huidveroudering. Een mooie rozenbottelthee als deze is dus altijd een goed idee!

Tie Guan Yin OolongtheeStudies hebben aangetoond dat sommige thees kunnen helpen bij kanker, hartziektes en diabetes; ze kunnen gewichtsverlies stimuleren en cholesterol verlagen en ook een mentale staat van alertheid met zich meebrengen. Daarnaast blijkt thee ook een antimicrobiële eigenschap te hebben. Het zijn bijvoorbeeld de antioxidanten in groene, zwarte en witte thee, maar ook in oolongthee en pu-erhthee (gemaakt van gefermenteerde en oude theeblaadjes) die vechten tegen de vrije radicalen die kanker en hartaderverkalking kunnen veroorzaken in ons lichaam. De mentale alertheid haal je dan weer vooral uit de cafeïne die in thee zit.

Sommige kruiden ondersteunen ook de lever, dus theedrinken is alleen maar goed voor je, bovendien hydrateert het je lichaam. Zowat elk systeem in je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren, wat maakt dat een goede hydratatie essentieel is voor een goede werking van de reiniging van je lichaam, van de regeling van je lichaamstemperatuur, van je voedselopname en van je brein. Omdat thee voornamelijk uit water bestaat zorgt het er dus voor dat je lichaam goed gehydrateerd is, zeker als je tijdens een groene thee-detox meer thee (0,7 tot 1,4 liter) per dag drinkt.

Studies bij vrouwen die meer water dronken toonden aan dat ze ook meer vet en gewicht verloren, los van een eventueel dieet of meer beweging. Een specifieke studie bij 23 volwassenen die een sterk geconcentreerd extract van groene thee dronken stelde vast dat ze meer vet verbrandden tijdens het sporten dan de mensen die het placebo toegediend kregen. Maar, voor alle duidelijkheid: het ging om een heel sterke concentratie van groene thee, en er is nog maar weinig onderzoek uitgevoerd wat de effecten zijn van een gemiddelde concentratie groene thee op het gewicht en vetverlies.

Verder is het zo dat studies aantonen dat groene thee erg gezond is en onder meer de bloedsuikerspiegel verbetert, tot vetverlies leidt, de werking van de hersenen verbetert en leidt tot minder hartziekten en diabetes. Uiteraard let je best een beetje op met de cafeïne die in thee zit. Zoals je al kon lezen in mijn artikel over koffie, verwerkt niet iedereen even goed cafeïne. Verder zou het ervoor kunnen zorgen dat je de nutriënten uit je voeding minder goed opneemt en bovendien kan het interfereren met je slaap.

Dan maar liever detoxen met kruidenthees? Nogmaals: drink gerust veel thee! Toch moet je wel opletten met bepaalde detox-kruidenthees: sommige kruidendetoxen zijn niet gereglementeerd en bevatten een aantal ingrediënten die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Soms bevatten ze ook diuretica, en dus vochtafdrijvende middelen, waardoor je juist gedehydrateerd geraakt en je elektrolytenpeil te laag wordt, wat echt levensbedreigend kan zijn. Je kan dus maar beter goed kijken welke thee je in huis haalt en je grondig informeren over de ingrediënten.

detox thee

Wie moet extra opletten?

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen en adolescenten, mensen met onderliggende aandoeningen zoals kanker, diabetes, de ziekte van Crohn, een lever- of nierziekte, een eetstoornis of risico tot ondervoeding moeten extra opletten voor ze aan zo’n detoxkuur willen beginnen en raadplegen beter eerst een arts. Bepaalde medicatie kan ook enorm slecht zijn in combinatie met bepaalde kruiden, zeker voor je lever, en daarom is het zeker aan te raden om eerst advies in te winnen!

Gezond detoxen doe je zo

THEE.BETheedrinken is dus goed, en ik raad het zeker aan (het zou nogal vreemd zijn als ik of all people dat niet zou doen ;-), maar beschouw het als dan eerder als een gezonde ondersteuning van een goede werking van je lichaam, en niet als een quick-fix. Thee is zoveel beter dan zoveel andere dranken! Meer nog het is één van de aller gezondste dranken ter wereld.

Sowieso bestaat er dus geen detoxwondermiddel. Wil je echt ‘detoxen’ en een zo gezond mogelijk lichaam krijgen, dan kies je beter voor de all-in en dus voor een gezonde levensstijl met veel hydratatie (yes, met thee ;-), nutriëntrijke voeding, regelmatige beweging en voldoende slaap.

Zelf notenmelk maken met de soepmaker

Met de zomer in zicht de soepmaker in de kast opbergen? Nee hoor! Je kan er nog zoveel andere dingen mee doen. Je soepmaker kan je gerust het ganse jaar door gebruiken. Het mag wat onverwacht zijn maar één van de dingen waar je de soepmaker voor kan gebruiken is het maken van notenmelk! Say what? Yup! Daar gaat deze post over.

Ik gebruik zelf vaak notenmelk – alle soorten. De meest bekende is uiteraard amandelmelk maar mijn favoriet is cashewmelk. Ik vind de smaak iets zachter en toegankelijker. Notenmelken zijn een makkelijke manier om je koemelk te vervangen door een plantaardig alternatief. Je kan er smoothies mee maken, sauzen, gebak en ga zo maar door. Het geeft wat extra textuur, room en smaak aan je gerechten en je zou verbaasd zijn in hoeveel gerechten je de melk gewoon door een notenmelk (of notendrink) kan vervangen.

zelf cashewmelk makenIk ben een groot voorstander van een meer plantaardig voedingspatroon. Al ben ik zelf geen veganist of zelfs geen vegeatriër – ik noem mezelf graag flexitariër – toch ben ik me zeer bewust van de impact van dierlijke voeding. En dat laatste bedoel ik zowel in de negatieve als positieve zin. Want bepaalde dierlijke voeding heeft weldegelijk heel veel voor je te bieden. De omega’s en selenium uit vis bijvoorbeeld of de choline van eitjes. Maar dierlijke producten eet ik toch graag spaarzaam én mindful. Sommige dingen vind ik onvervangbaar, bij tijd en stond een yoghurt of kefir bijvoorbeeld, maar anderen vervang ik dan weer met veel gemak en melk is daar zeker eentje van. En dat doe ik dan met notenmelk.

Notenmelk – verkocht als notendrink in de winkel – vind je tegenwoordig in alle commerciële supermarkten. Ik kijk zelf altijd even naar de ingrediënten wanneer ik mijn keuze maak. Want bij sommige notenmelken wordt er nogal wat bij gedaan. En ik hou meer van pure producten. En de perfecte manier om dit helemaal te vermijden is uiteraard: zelf je notenmelk maken.

In mijn eerste kookboek ‘De Gezonde Goesting’ vond je al een recept voor amandelmelk te maken maar in onderstaand recept vind je hoe je het ook met de soepmaker kan doen.

Als trotse ambassadrice van DOMO gebruik ik uiteraard de nieuwste soepmaker: de SOEPMAKER 2,2 Liter LED. En die heeft een apart programma voor noten- en sojamelken.

Ingrediënten van de notenmelk

  • 200 gram cashewnoten
  • 1 liter (gefilterd) water
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1/4 tl zout

Hoe zelf notenmelk maken

Doe alle ingrediënten in de soepmaker, kies het programma soy/nut milk.

Domo DO716BL - Soepmaker 2,2LWanneer het programma klaar is neem je een grote kom, hang er een zeef in en giet de soepmaker erin uit. Druk aan met een lepel om nog meer melk eruit de persen.

Laat de melk afkoelen, giet over in een fles en zet ze vervolgens in de koelkast. Drink pas wanneer de cashewmelk ijskoud is.

TIP: mix ‘s morgens een bevroren banaan en een eetlepel havermoutvlokken met deze cashewmelk en je geniet in een wip van een heerlijke smoothie!

Wil je nog andere recepten voor de soepmaker? Probeer dan zeker een keertje de wortel en pindasoep of de gazpacho-creme van geroosterde groenten.

Heb je zelf al eens notenmelk gemaakt? Wat waren jouw ervaringen? Deel ze in de comments onderaan.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks