Home Blog Pagina 37

Sanseveria: De ideale slaapkamerplant

2

Een dikke week geleden belde ik nog even met Alexandra Potvin op Joe Fm, om het in haar programma te hebben over een lunch-tip. Nu ja, het item ‘pimp je lunch’ is deze keer wel wat anders geworden want ik wilde het met Alexandra graag hebben over wat anders, namelijk over welke planten je op kantoor – of eender waar uiteraard – kan zetten om een maximale luchtverversing te krijgen.

Ik had het met Alexandra over drie planten waarmee je in theorie in je eigen luchttoevoer zou kunnen voorzien. De Nasa heeft veel onderzoek gedaan naar de zuurstof die planten kunnen leveren en een onderzoeker uit New Dheli heeft dat als beginpunt genomen om te bestuderen hoe ze de luchtkwaliteit in de kantoren van deze zeer vervuilde stad, konden verbeteren. Het uiteindelijke verdict kwam neer op deze volgende planten: de Arcepalm, de Sanseveria en de Moneyplant.

De Sanseveria

SanseveriaEn vooral over die tweede wil ik het even hebben, de Sanseveria of Vrouwentongen. Deze plant zet namelijk ‘s nachts co2 om naar zuurstof en is daarom de slaapkamerplant bij uitstek. Bovendien filtert hij een heel aantal stoffen zoals formaldehyde, xyleen, stikstof en nog verschillende andere.. Hij neemt dus de slechte dingen op en geeft de goeie dingen – zuurstof – af. Het zou daarom ook een goeie plant zijn voor mensen die last hebben van allergieën.

Ik heb er zelf eentje thuis staan en de plant vraagt bijzonder weinig werk. Je moet hem maar af en toe water geven – hij vraagt dus niet veel onderhoud – en hij kan zowel in matig zonlicht als in de schaduw staan.

Dus in plaats van met het eindejaar een boeketje bloemen aan de gastvrouw of gastheer te geven, doe iemand eens wat zuurstof cadeau met deze Sanseveria of vrouwentongen.

Oopsie hamburger (low-carb en lactosevrij)

1

Regelmatig krijg ik vragen naar specifieke recepten voor specifieke allergieën of eetgewoonten. Ik heb gelukkig zelf geen last van allergieën en hoewel ik wel een aantal regels heb eet ik niet strikt volgens een bepaald patroon. Eerder deze week kreeg ik de vraag om nog eens wat aandacht te besteden aan low-carb recepten en lactosevrije varianten.

In het verleden postte ik al eens over het oopsie brood, gemaakt van roomkaas en eieren. Het is een geweldig alternatief voor wie echt super laag in koolhydraten wil eten. Alleen bevat het wel lactose en – hoewel kaas een heel stuk minder lactose bevat dan gewone melk bijvoorbeeld – mensen die daar super gevoelig (of allergisch) aan zijn kunnen daar dus last van hebben. Niet zo lang geleden hoorde ik nog een vreselijk verhaal over een kindje van een collega die jaren last had van haar spijsvertering, daardoor vaak school mistte, lusteloos was.. en men dan nu eindelijk gevonden heeft dat ze super gevoelig is aan lactose. Een hele aanpassing in de keuken dus.

Deze week heb ik ontdekt dat Philadelphia – waar ik mijn oopsie broodjes mee maak – nu ook een lactosevrije variant op de markt gebracht heeft. En dat opent uiteraard heel wat deuren voor wie daar gevoelig aan is. Onder andere: het oopsie brood. En oh, maak je niet teveel zorgen over lactosevrije-varianten. Er wordt daarbij lactase toegevoegd, een enzyme dat we normaal zelf aanmaken, en op die manier wordt de lactose op voorhand al gesplitst, waardoor mensen met een lactose-intolerantie er geen last meer van hebben. Geen chemische boel dus. En veel blije mensen zoals je in het filmpje kan zien! 🙂

Deze keer heb ik gekozen om een hamburger te maken met het oopsie brood. Vegetariërs kunnen een vegetarische hamburger nemen (zoete aardappel – quinoa burger bijvoorbeeld) maar ik heb in de Bioplanet een biologische hamburger meegenomen. De saus heb ik vervangen door geplette avocado. Die geeft een romige textuur en veel smaak.
Ik schrijf het recept even uit voor 3 personen.
Ingrediënten:
  • 100 gram (lactosevrije) Philadelphia roomkaas
  • 3 biologische eieren
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 3 hamburgers
  • 2 tomaten
  • 3 rijpe avocado’s
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • Rucola

Hoe:

  1. Scheid het eiwit van het eigeel.
  2. Klop de eiwitten stijf.
  3. Meng het eigeel met het zout, natriumbicarbonaat en de Philadelphia tot een glad mengsel.
  4. Spatel het eigeel-mengsel heel voorzichtig onder het opgeklopte eiwit. Het is belangrijk dat het heel luchtig blijft. Als er ergens iets mis gaat met het recept dan is het hier, een cruciaal punt dus. You can do this!
  5. Maak ongeveer  6 plakjes op een ingevet bakpapier of bakplaat. Duw de hoopjes niet plat maar laat ze zo veel mogelijk bol staan. Strooi er voorzichtig met de hand wat sesamzaadjes over.
  6. Zet in de oven op 160 graden voor zo’n 25 a 30 minuten.
  7. Bak ondertussen de hamburgers in een pan.
  8. Prak de avocado’s in een kommetje, pers er wat citroensap over en kruid af met peper en zout.
  9. Snijd de tomaten in schijfjes.
  10. Haal de oopsie broodjes uit de oven, laat ze 5 minuten afkoelen en dresseer.
  11. Smakelijk!!

Havermout uit de oven (3 ingrediënten)

9

Jep jep, ik hou het simpel de laatste week. Mijn ontbijtverslaving van de afgelopen dagen was havermout uit de oven. Super lekker, makkelijk, met ingrediënten die ik altijd in huis heb, goedkoop en heerlijk verwarmend op koude herfstdagen. Eerder deze week deelde ik een foto op instagram en op aanvraag heb ik nu ook even het recept uitgeschreven. Het is trouwens belachelijk simpel. Maar zo heb ik het nu eenmaal graag.

Je zal in het recept zien dat ik diepvries blauwe bessen gebruik. Dat heeft een simpele reden, namelijk dat het in deze periode van het jaar heel moeilijk is om biologische blauwe bessen te vinden. Zoals je waarschijnlijk al weet vind ik bio heel belangrijk en waar het kan zal ik altijd voor biologisch kiezen. Blauwe bessen – en bessen in het algemeen trouwens – zitten in de ‘dirty dozen’, een lijst met gewassen die het meest bespoten worden. Als je dus graag af en toe bio koopt dan is dit zeker een aanrader. Bij Bioplanet (en de meeste grotere bio winkels) hebben ze ze alvast in het vriesvak.

bosbessen-banaan-havermout

Had ik al gezegd dat dit receptje gluten- en lactosevrij is? Het is trouwens ook zonder toegevoegde suiker! SCORE!

Ik schrijf het recept even uit voor 1 portie, een potje zoals hierboven.

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 6 afgestreken lepels havermout
  • handje vol diepvries blauwe bessen

Hoe:

  1. Plet de banaan in een kommetje.
  2. Doe de 6 eetlepels havermout erbij.
  3. Doe de blauwe bessen erbij. Dat mag rechtstreeks uit de diepvries, zonder ontdooien.
  4. Doe het mengsel in een klein vuurvast kommetje en zet voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.7

Enjoy!

Currystoofpotje met quinoa, zoete aardappel en boerenkool

2

“So kale me maybe”. Kale, of in het Nederlands boerenkool, is de laatste jaar de hipste groente in health-world. En das niet zo abnormaal want deze groente heeft super veel goeie eigenschappen! Het is echter wel een bijzonder bittere groente en dus is het extra belangrijk hem goed op smaak te brengen. En laat dit gerecht daar nu echt perfect voor zijn se!

Misschien toch maar even de voordelen van boerenkool op een rijtje zetten? Als extra stimulans om dit gerechtje een kans te geven!

Om te beginnen zit boerenkool vol met gezonde stoffen. Onder andere vitamine A, meer dan 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en meer dan 600% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K, 600 %!! Say whuuuut? Vitamine K hebben we onder andere nodig voor onze botten.

Verder krijg je ook verschillende mineralen en vitamine C binnen, alsook een goeie portie vezels. En dat allemaal voor bijzonder weinig calorieën.

Er zitten verschillende goede antioxidanten in, onder andere quercetine en kaempferol, die positieve effecten hebben op de bloeddruk, op je gemoed en op je de ontstekingsgraad van het lichaam.

Boerenkool bevat veel vitamine C, die onder andere heel belangrijk is voor ons bindweefsel. Hello beautifull skin! Boerenkool bevat ook de onrechtstreekse antioxidant sulforafaan, die op moleculair niveau kanker bestrijdt.

Heb ik mijn punt gemaakt?

gezond-avondmaal-kikkererwten-quinoa-boerenkool

Ingrediënten:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 teentjes look
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel koriander
  • 1/2 currypoeder
  • 1/2 komijn
  • snuifje chili
  • Geraspte gember (een half theelepeltje ongeveer)
  • 200 ml kokosmelk (uit blik!)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat/tomatenpuree
  • 90 gram quinoa
  • 200 gram kikkererwten uit blik
  • 3 stengels boerenkool
  • 3 grote tomaten
  • zout en peper

Hoe:

  1. Schil de grote zoete aardappel, snijdt hem in blokjes (ongeveer 1.5 cm) en stoom ze tot ze net niet gaar zijn.
  2. Zet een pot op het vuur en doe de kokosmelk erin, doe de look, gember, kurkuma, koriander, currypoeder, komijn en de chili erbij. En zet op een laag vuurtje. Zodra de zoete aardappel klaar is mag deze erbij.
  3. Doe de quinoa erbij. Zet het vuur wat hoger.
  4. Hak de tomaten in blokjes en voeg deze toe (pitjes ook!).
  5. Wanneer de quinoa bijna klaar is (niet crunchy meer) voeg je de kikkererwten toe.
  6. Verwijder de stammen van de boerenkool, hak de ‘bladeren’ wat fijn en voeg ze toe aan de stoofpot.
  7. Laat nog twee minuutjes verder garen, voeg peper en zout toe.
  8. KLAAR!

Tips om thee te zetten

2

Jep jep, eindelijk ben ik aan mijn opleiding theesommelier begonnen. Ik ben een theedrinker en soms vraag ik me af of ik er geen verslaving aan heb ofzo, je weet wel zoals koffie-verslaafden dat hebben.. I could drink it all day! De reden dat ik lang gewacht heb om de opleiding te starten is ten eerste omdat het best intensief is en ik al een druk schema heb, ten tweede dat ik niet meteen een juiste opleiding vond. Ik wilde echt zeker zijn dat er iemand gepassioneerd voor me ging staan. Toen ik begin dit jaar Ann Vansteenkiste ontmoette wist ik het zeker, this is the one! Leren van de juiste mensen is super belangrijk voor mij. Ik ben nu eenmaal van het type dat wanneer iemand me niet boeit ik ook heel snel opgeef.. Ik wil vuur en passie voelen. Dat is trouwens iets wat ik in general in mensen zoek. Gepassioneerde mensen zijn altijd boeiend, wat hun vakgebied ook is.

Ik ben nog maar net begonnen aan mijn opleiding maar ik dacht toch al wat kleine tips mee te geven en met der tijd meer en meer natuurlijk. Zo kan ik ook jou meenemen op mijn leerrijk theereisje!

Voor mijn tips kies ik de tips die ik zelf meteen heb toegepast van zodra ik ze hoorde. Misschien kan ik het in de toekomst ook wel wat over ‘de theorie’ achter thee hebben, maar in deze post vooral enkele praktische adviezen.

Kies een mineraalarm-water

Ondertussen weet ik dat mineraalarm water altijd beter is dan mineraalrijk water. Al heeft dat ook bij mij een tijdje geduurd vooraleer ik dat helemaal begrepen had. Veel mineralen zijn toch goed, niet? In groenten en fruit bv. wel, maar in water niet. Dat komt omdat de mineralen in water anorganisch is, het zijn mineralen die we bijna niet kunnen opnemen, maar ze vormen wel een belasting voor ons lichaam. Kijk dus altijd naar de droogrest van je water en houd deze zo laag mogelijk. Of neem een goede waterfilter om kraantjeswater te zuiveren.

Kook je water op de juiste temperatuur

De juiste temperatuur voor je thee hangt een beetje af van welke thee je zet maar als vuistregel geld: voor groene thee tussen de 80 en de 90 graden, voor andere en kruidenthee’s 90 a 95 graden. Ik dacht in het begin; oké ik laat mijn water gewoon even afkoelen en klaar.. Maar blijkbaar is dat niet zo simpel als dat. Water dat al gekookt is en daarna afkoelt is namelijk helemaal anders. Idealiter laat je dus je water warm worden tot exact de juiste temperatuur. Er zijn waterkokers die de temperatuur meteen regelen en bv opwarmen tot 85 graden. Je hoeft niet meteen naar de winkel te hollen maar mocht je aan een nieuwe waterkoker toe zijn dan kan het misschien wel handig zijn voor zo eentje te gaan.

Vermijd metaal

Thee en metaal gaat niet goed samen. Het verandert de smaak van de thee. Kies daarom niet voor een gietijzeren theepot bv maar eerder een glazen pot. Vermijd ook een metalen thee-ei.  Ik heb het kunnen proeven en het is inderdaad echt wel een verschil!

Gebruik weinig thee en laat lang trekken

Deze gaat natuurlijk vooral op voor de losse thee want met een builtje wordt dat al gauw moeilijker. Een vuistregel is dat wanneer je losse thee in een pot doet de thee klaar is wanneer alles gezakt is. Weinig thee lang laten trekken was nieuw voor mij, ik ben namelijk van dat ‘builtje erin, builtje eruit’-type. Maar ik moet toegeven dat de smaken inderdaad veel beter tot z’n recht komen wanneer je minder gebruikt en langer laat trekken. Das ook meteen goedkoper op langere termijn. Handig is wel om zo’n kaarsje onder je theepot te zetten wanneer die trekt. Niets zo vreselijk als koude thee (tenzij ik er echt een ice-tea van maak natuurlijk).

Kies biologische thee

Het is altijd moeilijk om op verhaaltjes af te gaan maar ondertussen weet ik het wel heel zeker; de thee-industrie is geen propere industrie en er wordt massaal bespoten. De commerciële thee op de markt moet altijd dezelfde smaak hebben maar de smaak van thee is elk jaar anders, net zoals de smaak van wijn dat is, hoe ze dat dan wel klaarspelen? Dat laat ik je zelf even invullen.. Kies bio thee en waar mogelijk losse thee..

Voila, dit zijn – for now – mijn tips. Volgende keer weer wat meer over thee! En struikel er ook niet te hard over. Ik neem in de wagen ook soms nog mijn aluminium thermos mee en als ik niet thuis ben gebruik ik ook builtjes.. Wat ik wel doe is bij dinnertjes thee cadeau doen aan de gastvrouw of gastheer. Das meteen een goed excuus om die thee dan te serveren. Sneaky me!

 

WIN: een Greenpan (afgelopen)

92

Wie oog voor detail heeft, heeft misschien al wel eens gemerkt dat ik een grote fan ben van Greenpan. In mijn keuken vind je quasi niets anders meer en ik ben er zo verkocht aan dat ik ook in ‘De Gezonde Goesting’ en de reeks ‘Alle Dagen Sla’ eigenlijk alleen maar met m’n Greenpannen werk.

Ten eerste zijn het oerdegelijke pannen die lang meegaan. Maar nog veel belangrijker voor mij is dat ze veilig zijn. Ik vind het bijzonder frappant dat er niet meer gesproken wordt over de chemicaliën die al jaren via ons kookgerei in ons eten lekken. Uiteraard gaat dat over bijzonder kleine hoeveelheden maar voor mij – als het kan – toch liever gewoon geen toxische stoffen in mijn eten.

Greenpan was één van de eerste die op zoek ging naar een veilig én comfortabel alternatief. Ik ben dan ook fan van het eerste uur. En ik wil ook heel graag jou overtuigen om de Greenpan een kans te geven! Meer nog, ik geef er eentje weg!

veilige-kookpannen

De Green pan die ik mag weggeven is er eentje van de Cambridge Rocks collectie. Deze heeft een extra stevige antikleeflaag, je kan hem ook op inductie gebruiken, het handvat wordt niet heet en hij is lekker groot voor veeeeeel lekkere dingen in te maken! De anti-aanbaklaag is keramisch en dus vrij van toxische stoffen zoals PTFE of PFOA.

Wat je moet doen is super simpel – as always:

Schrijf hieronder in de comments even waarom jij graag een Greenpan zou winnen en wat jij belangrijk vindt aan je potten en pannen? DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN, BINNENKORT MEER GIVE-AWAYS! 🙂

Oh ja.. En sharing is caring! 😉

Wie trouwens zin heeft in eitjes na het lezen van deze post, het recept voor dit overheerlijk ontbijtje met zoete aardappel en avocado vind je hier.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks