Home Blog Pagina 39

Bosbessen yoghurt zelf maken

4

Oké oké, ik probeer niet teveel melk te drinken. Na ja, melk drink ik sowieso niet – ik ben van dat soort dat alleen water drinkt weet je – maar een yoghurt neem ik wel eens af en toe. Geen hele kom, maar om wat fruitjes en granola bij te eten bijvoorbeeld. Lekkerrr!

Wat ik belangrijk vind aan yoghurt? Dat het volle yoghurt is. Het wordt hoog tijd dat we al die onzin over vetten achterwegen laten en gewoon weer volle producten gaan kopen. Light en magere producten zijn extra bewerkt en das nergens voor nodig. Ook niet voor je lijn trouwens! Ik neem altijd volle biologische yoghurt, van Ardense koeien trouwens!

En altijd witte yoghurt uiteraard. De yoghurtjes met smaak uit de winkelrekken zitten boordevol suiker en smaakstoffen die nergens voor nodig zijn. Bovendien is er zelden echt fruit aan te pas gekomen. En wat dan nog als er wel echt fruit bij kwam kijken, die ene aardbei die er mee in zit zal na heel dat bewerkingsproces zijn waardevolle stofjes wel kwijt zijn. Useless! EAT REAL FOOD!

Bessenyoghurt breville

Een veel belangrijkere reden om die smaakyoghurtjes te laten staan is dat je ze zoooo gemakkelijk zelf kan maken. Daarom deel ik vandaag een recept voor bosbessen yoghurt, met ene extra twist van pindaboter trouwens! Ik kies hiervoor voor diepvries rood fruit. Dat gebruik ik in de winter vaak om die lekkere bessen ook in die tijd van het jaar biologisch te kunnen verkrijgen. Maar eigenlijk heb ik ze dus het ganse jaar door in huis en omdat het zo warm was vorige week dacht ik dat een beetje ‘frozen’ in mijn yoghurt me wel deugd zou doen. En dat deed het zeker!

Ik heb tegenwoordig ook een nieuwe mini-blender. Zo eentje waarvan je de fles rechtstreeks mee on-the-go kunt meenemen. Die had ik eigenlijk vroeger ook al maar die was wat versleten en sinds ik mijn Breville heb ben ik dus weer extra gemotiveerd voor smoothies en blendavonturen. Zo gaat dat als je nieuwe spullen hebt he.

Bosbessenyoghurt zelf maken

De hoeveelheden hangen er sterk vanaf hoeveel je wil eten. Deze portie zou ik voor twee personen aanraden. Pas dus aan naar believen en no worries, je kan niet falen met dit recept, ook niet als je hoeveelheden aanpast.

Ingrediënten:

  • Handje vol bevroren biologische aardbeien
  • Handje vol bevroren biologische blauwe bessen
  • Handje vol bevroren biologische frambozen
  • 200 gram volle yoghurt
  • 1 kleine eetlepel honing
  • Enkele druppels vloeibare stevia (optioneel)
  • 2 eetlepels pindaboter (ongezout en ongezoet)
  • Gecrushte cashewnoten of je favoriete granola (topping)

Hoe:

  1. Doe de diepgevroren vruchten in een blender en doe er een beetje water bij. Mix tot een glad geheel. Doe eventueel wat extra water erbij als het niet zo makkelijk blend maar let op dat je substantie niet te waterig wordt.
  2. Doe de honing en eventueel de stevia bij het vruchtenmengsel.
  3. Lepel in een glaasje telkens een laagje yoghurt en daarna een laagje vruchtenmengsel. Doe er hier en daar een beetje pindaboter bij.
  4. Crush de noten en doe ze er bovenop of serveer met je lievelings granola.

Smakelijk!

 

 

 

 

Mijn 5 favoriete recepten voor dit warme weer

1

Sheesh. Wat een heerlijk weertje seg! FINALLY! En het ziet er naar uit dat we er voorlopig nog even van kunnen blijven genieten. Maar wat eet je zo allemaal met dit weer? Ik zet 5 recepten op een rijtje die jou helpen deze hitte door te komen!

Peren-sorbet-gezond-recept

  1. Perensorbet met maar 2 ingrediënten.

De simpelste recepten zijn meestal de lekkerste gerechten. Deze gezonde perensorbet bevat al het goede van peer en niks meer.. Geen toegevoegde suiker, geen granen of gluten, noch melk.. En hij is heerlijk! De perfecte digestief voor na een heerlijke maaltijd! Bekijk het recept voor deze perensorbet hier. 

Broccolibrood met tomaatjes

2. Broccolibrood op Italiaanse wijze.

Het befaamde broccolibrood – waarschijnlijk het meest gemaakte recept uit De Gezonde Goesting – kan ook op een zomerse dag als deze niet ontbreken. Of het nu met de frisse tonijnsalade is of met een Italiaanse toets zoals hier, smaakt altijd! Als je het ook wil proberen, het recept voor dit Broccolibrood vind je hier.

Recept zoete aardappel salade

3. Zoete aardappelsalade.

Mijn online-video-reeks Alle Dagen Sla is nog volop aan de gang. Check zeker de videozone voor tonnen salade-inspiratie. Eén van mijn topfavorieten blijft mijn zoete-aardappel salade. Zo fris, luchtig en toch vullend zodat het een volwaardige maaltijd vormt, boordevol goeie dingen om je lichaam te ondersteunen. Love, love love it! Ik heb deze ook geserveerd op de release van De Gezonde Goesting en hij werd – zoals altijd – ook daar met veel animo onthaald. Je moet hem proberen! Het recept voor deze zoete aardappelsalade vind je hier.

Groene smoothie granola avocado

4. Avocado smoothie bowl.

Een heerlijk fris ontbijt met gezonde dingen als avocado en limoen en gember. Héérlijk om te combineren met je favoriete granola. Simpel in de blender en heerlijk voedzaam. Het recept voor deze avocado smoothie bowl vind je hier.

Rijstrollen Rice Rolls gezonde lunch

5. Rijstrollen met scampi.

Rijstrollen, I absolutely ADORE them! Ze zijn zo gemakkelijk te maken en je kan er zoveel groentjes in steken als je wil. Ze eten handig uit het vuistje en met een gezond sausje erbij heb je meteen een lekkere maaltijd voorhanden! Dit recept voor de rijstrollen met scampi’s vind je hier.

Zo 5 recepten op een rijtje die jou door deze hitte helpen, super lekker zijn én het beste voor je lichaam voorzien. What’s not to love? Fijn weekend iedereen, geniet ervan!

Waarom meditatie niet voor geitenwollensokken is

In een tijd waar magazines en websites vol staan met lifstyle tips, manieren om te onthaasten en allerhande truken om jezelf van die oh-zo-belangrijke me-time te voorzien, verbaast het mij nog steeds hoeveel mensen van hun stoel vallen als ik zeg dat ik aan meditatie doe. Ze kijken me dan aan alsof ik van een andere planeet kom. Met een vragende blik of al die natuurvoeding nu ook echt mijn geest in zijn greep krijgt. Of misschien die laatste trip naar Ibiza mijn innerlijke hippie helemaal tot explosie gebracht heeft?

Af en toe wat bohemian gekleed gaan daar houd ik wel van, maar een hippie ben ik alles behalve. En toch houd ik van meditatie. Meer zelfs het was een openbaring voor mij. Veel mensen denken dat mediteren zweverig is. Dat het op de één of de andere manier iets te maken heeft met ‘in andere sferen’ komen of een bizar uit je lichaam treden ofzo. Als er één ding is wat niet zweverig is, dan is het meditatie wel. Het is waarschijnlijk het meest reële en meer hier-en-nu dan je eerder al ervaren hebt. En net dat kan ik af en toe heel goed gebruiken.

We zitten allemaal te vaak ‘in ons hoofd’. Sjonge, hoe ik soms uuuuuren kan mijmeren en piekeren over iets. Of hoe ik in mijn gedachten to-do’s en ideeën keer op keer opnieuw afspeel. Mijn hoofd ontploft er soms van. Die constante stroom van gedachten, die nooit stopt. Klinkt vermoeiend he? Wel is het ook!

Meditatie app

Gelukkig heb ik dus tegenwoordig een super makkelijke – en ook nog eens kei moderne – manier om te mediteren. Ik gebruik sinds een half jaar de app: Headspace. Er zijn nog andere apps hiervoor maar ik ben er zo ongelooflijk content van dat ik nog geen andere apps gebruikt heb.

Steffi Vertriest foto bye bye cheeseburger

Headspace is een super hippe (ik kan dit echt niet genoeg benadrukken) en mooie app die mediteren makkelijk en heel laagdrempelig maakt. Je doet het gewoon met draadloze oortjes op je smartphone. Zet je ergens apart (idealiter) en luistert 10 minuten. Zelfs als meditatie je geen f*ck interesseert – serieus! – je moet deze echt een kans geven. Met leuke animaties toont Headspace je hoe even kan ontsnappen aan die constante (en soms bedreigende) stroom van gedachten. Ik vergelijk het meestal met een druk restaurant. Langs alle kanten wordt er gepraat en het geroezemoes kan soms zo luid worden dat je je echt moet concentreren op je gesprekspartner. Iedereen kent het wel, zo’n ruimte waar er zo nét te veel lawaai is. En dan opeens is het stil. Echt stil. He-mels! I tell you!

Zo is het ook met meditatie of mindfulness. Gewoon even stil in je hoofd. Heerlijk. Bovendien merk ik dat als ik de dag start met 10 minuutjes meditatie, ik veel meer geconcentreerd ben overdag. Dat ik hoofdzaken beter van bijzaken kan scheiden en dat vooral mijn werk beter vooruit gaat. Tegenwoordig is er ook heel wat wetenschappelijk onderzoek rond mindfulness en de laatste bevindingen zijn dat het zelfs een impact op je immuunsysteem kan hebben.

Je kan de Headspace app gratis downloaden in de appstore. Dan krijg je een proevertje van 10 dagen, waarin je idealiter elke dag 10 minuutjes mediteert. Liefst om de dag mee te beginnen. Achteraf kan je dan beslissen om de betalende app te kopen en meer verschillende reeksen te doen. Bijvoorbeeld specifiek voor als je heel gestresseerd bent. Of als je niet goed kan slapen.

Doen! Echt!

Je vindt de Headspace app hier voor iPhone en hier voor Android.

 

5x Gezonde salade inspiratie

2

Vergeef me mijn taalgebruik maar.. WTF is dat met het weer in België deze zomer?? Na heerlijk te relaxen op Ibiza (healthy tips voor dit prachtige eiland vind je hier) heb ik hier al bijna alle dagen mijn paraplu opgestoken. Jeez. Mahaar.. er zou beterschap op komst zijn.. ‘Zou zijn’ want je weet het nooit hier he. Anyways ik wilde je alvast wat inspiratie geven voor salades die je makkelijk op tafel kan toveren wanneer het weer plots zou keren. Of gewoon eender wanneer, want weer of geen weer, slaatjes zijn gezond én lekker!

Maar ze zijn ook moeilijk. Vind ik. Als je verder wil gaan dan gewoon sla en tomaten – wat sommigen van mijn vrienden nog steeds verstaan onder een salade – dan komt er wel wat meer bij kijken dan gewoon groenten wassen en snijden. Bovendien wil ik échte gezonde slaatjes. Niet met mayonaise of dressing vol slechte vetten en bewaarmiddelen. Ik wil échte guilt-proof slaatjes met heel veel smaak. En daarom heb ik voor de zomer uitgebreid geëxperimenteerd met salades. Samen met Njam heb ik ze in een super leuke online reeks gestoken: Alle Dagen Sla.

Heel de zomer komt er elke week een slaatje online. Ondertussen zijn we vijf weken ver en daarom wilde ik al eens enkele slaatjes op een rij zetten voor jou.

Gezonde salade met peer, walnoten en geitenkaas

Ingrediënten:

Zoete aardappel salade

Ingrediënten:

 

Verse tonijn en zeewier salade

Ingrediënten:

Linzensalade met citroendressing

Ingrediënten:

Italiaanse Quinoa Salade

Ingrediënten:

Ziezo, weer een hele boel slaatjes om mee aan de slag te gaan. Voor een barbecue onder vrienden of gewoon lekker voor jou alleen!

Rijstrollen met scampi en pikante saus

4

Ik heb zin in iets fris, pikant, lekker en gezond.. En jij?

Dan moet je zeker deze heerlijke rice rolls eens een kans geven! Ik ben gek op rijstrollen. Ze zijn zo gemakkelijk te maken en het is een gerechtje waarbij al snel de overgrote meerderheid van je maaltijd uit groenten bestaat. En ik heb het al veel vaker gezegd, groenten en fruit, maar vooral groenten; zijn de sleutel tot gezond eten. Het zit em niet in allerhande zotte toevoegingen – hoewel die zeker een bijdrage kunnen leveren – het zijn vooral groenten die we nog allemaal veel te weinig eten.  En bij deze dus een extra recept om veel groentjes naar binnen te werken.

Rijstrolletjes zijn super handig, ook om bijvoorbeeld als lunch mee naar het werk te nemen. Zorg dan zeker dat ze gescheiden worden door een bakpapiertje, want anders gaan ze kleven. De rolletjes zijn gemaakt van rijstvellen maar omdat het relatief zo weinig is tegenover het gerechtje categoriseer ik het toch als low-carb, of laag in koolhydraten. Ik heb rijstvellen altijd in huis. Zo kan ik zelfs met enkel wat groenten of fruit een heerlijk rolletje toveren, dipsausje dabei en klaar is keesje!

Voor het sausje heb ik als basis pindaboter (of pindapasta) gebruikt. Ondertussen weet je waarschijnlijk al dat ik heel wat sauzen op basis van noten maak. Heerlijk vind ik het en op die manier krijg ik ook nog al het goede van noten binnen. Deze keer heb ik voor een pikant dipsausje gekozen. Dat doe ik vooral met de sriracha. Das een saus op basis van chillipepers. Omdat er aan dat soort sauzen best wel wat bewaarmiddelen (en een boel andere rommel) toegevoegd wordt probeer ik waar kan biologische sriracha te kiezen, die vind je online! Heb je toch geen sriracha in huis, ga dan gewoon voor wat chillipoeder.

Rijstrollen Rice Rolls gezonde lunch

Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 6 rijstrolletjes.

Ingrediënten:

Voor de rolletjes:

  • 6 Rijstvellen
  • Een zak diepvries scampi’s (een 30 tal)
  • 4 eetlepels sojasaus (of tamari voor een glutenvrije optie)
  • Kokosolie
  • Flinke snuif cayennepeper
  • Flinke snuif chilipoeder
  • 1/2 komkommer
  • 3 wortels
  • Kropsla
  • Verse munt
  • Verse koriander
  • peper en zout

voor de saus:

  • 4 eetlepels pindaboter (= pindapasta. Ongezoet en ongezout!)
  • 4 eetlepels warm water
  • 1 eetlepel sriracha (ik hou nogal van pikant, doe gerust iets minder als jij er niet zo van houdt)
  • 1 eetlepel ahornsiroop (of honing)
  • 1 eetlepel  sojasaus (of tamari)

Hoe:

  1. Meng alle ingrediënten voor de saus. Meng tot een glad geheel en zet aan de kant.
  2. Snijd met een dunschiller fijne plakjes van de komkommer. Schil de wortel en maak hier ook dunne vellen van.
  3. Bak de scampi’s in kokosolie. Doe er halverwege de sojasaus bij. Begin met 2 lepels en voeg toe naar believen. Kruid af met het chilipoeder, de cayennepeper en peper en zout.
  4. Dompel een rijstvel onder in lauw water voor ongeveer 15 seconden. Leg het vel op een vochtige (maar niet natte) ondergrond.
  5. Leg in de midden van het rijstvel wat scampi’s. Daarna een groot blad van de kropsla. Vervolgens wat wortel en komkommer. En daarna verse muntblaadjes en koriander. Zorg ervoor dat je niet belegt tot aan de rand. Vouw vervolgens de rijstrol dicht. In de Gezonde Goesting toon ik hoe je een rijstrol goed vouwt; zie hier.
  6. Smullen maar!

Wil je nog meer inspiratie voor rijstollen? Bekijk dan zeker onderstaande aflevering eens van De Gezonde Goesting.

Healthy in Ibiza

1

Wat een geweldige trip  heb ik er op zitten! Het was niet mijn eerste keer Ibiza maar toch werd mijn bewondering voor dit eiland nog veel groter deze keer. Als health-lover is Ibiza het paradijs op aarde. Het gewedlige klimaat zorgt ervoor dat verse groenten en fruit makkelijk groeien op het eiland en dus is biologisch eten er overal te vinden. Langs de weg vind je regelmatig kleine bio-farms met de lekkerste vruchten.

Ik verbleef deze keer (samen met m’n familie) in Santa Gertrudis de Fruitera, een super gezellig klein stadje pal in de midden van het eiland, op een kwartiertje van Eivissa. ‘s Avonds bruist het van leven dankzij de vele gezellige restaurantjes. De lokale supermarkt is klein maar je vind er toch al wat je nodig hebt om ook thuis (we huurden een huisje namelijk) een heerlijk gezonde maaltijd of ontbijt op tafel te toveren. Noten, pitten en zaden, havermout en kefir, zelfs in deze kleine winkel was het allemaal aanwezig. Love it!

Steffi Vertriest Healthy in Ibiza

Gelukkig is gezond uit eten een makkie in Ibiza! Er wordt heel vaak vers gekookt met lokale producten en dat is op zich al heel wat. Maar ook de échte healthy-places zijn er in overvloed! Zoveel zelfs dat ik niet eens mijn volledige to-visite lijst heb kunnen afvinken, maar das alleen maar een reden om nog eens terug te gaan! Hihi!

De tips die ik al heb zet ik bij deze heel graag voor jou op een rijtje!

Wild Beets

Wat een toeval dat deze topper die als één van de eerste op mijn lijstje stond ook meteen in ons stadje, Santa Gertrudis de Fruitera, was. Met een kaart boordevol salades is ‘alle dagen sla’ hier een makkie, hihi. Een heel deel van de kaart is RAW-food en dus ideaal om je enzymen even bij te tanken! Je vindt er een ruim assortiment aan groenten- en fruitsappen en ook verschillende shotjes. Ik denk aan tarwegras bijvoorbeeld – niet lekker, wel gezond! Ze hebben ook een veggie burger, courgetti, raw lasagna en voor de kids een menu met onder andere spaghetti van rijstpasta en een BLT sandwich met glutenvrij brood. Wild Beets – wat een geweldige naam ook! – is volledig plant-based en dus vegan. Maar geloof me, je zal geen seconde vlees missen want dit is overheerlijk!

Wild Beets Ibiza Steffi healthy

El Chiringuito

Deze beachbar aan de Salinas kan ik je zeker aanraden als ontbijt. Heerlijk achterover-hangend onder wapperende doeken in een zetel, met het ochtendzonnetje dat er door komt en een prachtig zicht op zee. Ik heb hier genoten van een heerlijke acai bowl (als je niet weet wat dit is moet zeker deze aflevering van De Gezonde Goesting eens bekijken). Ook hun refreshing smoothies zijn to-die-for! Wel in een beachbar, dus ietsjes duurder..

Acai bowl El Chiringuito Ibiza healthy

El Chiringuito Ibiza healthy place

Gezonde smoothies ibiza

Aubergine

‘Farm to table’, dat is het concept van deze ongelooflijk mooie zaak Aubergine gesitueerd tussen Santa Gertrudis de Fruitera en San Miguel, in de midden van het eiland. Op deze dromerig mooie plek kan je biologisch eten, vers vanuit hun eigen tuin. Verschillende soorten hummus, slade van pompoen met feta en tijm, quinoa risotto en aubergine millefuille.. Super lekker en verser dan vers! Deze was trouwens een tipje die ik van Roger Van Damme kreeg, dat zegt ook al wat!

aubergine ibiza 03

Steffi Vertriest Ibiza aubergine

Passion 

Waarschijnlijk het bekendste healthy ontbijt/lunch-zaakje van het eiland. Dat ook groot succes kent want ondertussen hebben ze al verschillende locaties over het eiland. Ik heb twee maal Passion Marina gedaan, aan de haven in Ibiza stad. Dit is het typische zaakje waar ik in Antwerpen meermaals per week zou zitten. Een heerlijk gevarieerde kaart van hash browns met avocado en gepocheerd ei, allerhande smoothies, pancakes, aloë vera shotjes tot acai bowls en haverkoekjes. Love love love it! Je checkt best wel even de site voor welke plek welke openingsuren heeft want die wisselen per locatie.

Passion Marina Ibiza healthy

Cicale

Een minder uitgesproken healthy menu bij Cicale – geen acai bowl etc en aloe vera shotjes – maar wel verser dan vers, zeer artisanaal en met heel veel liefde. De nieuwe en gezonde mediterraanse keuken noemen ze het zelf. Ze brengen vooral Italiaanse gerechten en dus staat er ook pasta op het menu. Het heeft een beperkte kaart en das top want dat wil zeggen dat het vers is! Zelf nam ik hier een een ravioli zonder pasta met ricotta en spinazie. Eén van de vele vegetarische gerechten die ze in hun menu hebben. Ze grijpen vaak ook terug naar oude Italiaanse gerechten met een moderne twist. Maar evengoed biologische quinoa verschijnt op het menu.  Oh ja, had ik al gezegd dat de setting waanzinnig mooi is? Zeker een aanrader!

Cicale ibiza

Foto via white-ibiza

En dan zijn er nog een heleboel plekken waar ik niet geweest ben. Aan de top van mijn lijstje stond nog: La Paloma. Altijd – maar dan ook áltijd – als ik tips van vrienden of kennissen doorgestuurd krijg staat deze er tussen. Reserveren is dus hoogst noodzakelijk, mij is het niet gelukt om een plekje te bemachtigen. Verder stond ook Don’t Panic It’s Organic – met nog dat ietsje meer hippie erbij – op mijn lijstje. En hoewel het niet ver van de yogastudio was – waar ik trouwens alle dagen geweest ben, me so strong! – ben ik er toch niet geraakt.

En over yoga gesproken. Bij Hot Yoga Ibiza kan je verschillende stijlen beoefenen. Bikram yoga, ashtanga, hot yoga en core 40, zeker een aanrader dus!

 

Steffi vertriest Gezond eten

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks