Home Blog Pagina 44

WIN: kookboek “Inspiralized”

Pastafreaks die overschakelden naar de gezonde keuken hebben er vast al ervaring mee: de spiralizer of spiraalsnijder. Courgetten, pompoenen, zoete aardappelen, wortels of komkommers, ze worden ‘pasta’ in no time! Het is een super makkelijke manier om meer groentjes (de super-superfoods) te eten en een ideale manier om wat minder koolhydraten binnen te krijgen.

Zelf ben ik ook een grote fan. De inspiraliser (ik heb zelf thuis deze staan) werkt super makkelijk en is ook makkelijk om proper te maken. Mag gewoon in de vaatwasser, hoewel het meestal al volstaat om het even af te spoelen onder de kraan. Eerder postte ik al eens mijn ‘courgetti’ met kruidenboter, een makkelijk en kruidig gerechtje. Ook in mijn raw pad thai maak ik sliertjes van wortel en courgette. Maar de inspiralised wereld is nog zooooo veel groter dan dat.

Inspiralized kookboek

InspiralizedRecent kwam het boek ‘Inspiralized’ van Ali Maffucci eindelijk ook in het Nederlands op de markt. Ik volgde haar al een tijdje op instagram en was dus dolenthousiast toen ik zag dat het boek ook hier zou uitkomen. Ze combineert lekker en gezond ook nog eens mijn leuk en kleurrijk. Helemaal mijn ding dus!

Het boek was ook voor mij nog een hele openbaring. Want dat je pastaslierten van courgetten kunt maken dat had je waarschijnlijk wel al door, maar wist je ook dat je er wafels van zoete aardappel mee kan maken? Dat je er ovenschotels mee in elkaar kan flansen? Aperitiefhapjes en fruitsla? Yup!

Even nieuwsgierig als ik was? Goed nieuws dan want ik mag een exemplaar van Inspiralized weggeven! Hoe je kan winnen is super makkelijk!

  1. Schrijf een leuke comment onder deze post. Waarom ben je nieuwsgierig? Heb je zelf al eens courgetti ofzo gemaakt?
  2. Spread the love op social!

Super easy dus! Over exact een weekje maak ik de winnaar bekend.

Succes!

Avocado smoothie bowl met granola

4

Oké. Eerst en vooral: VROLIJK PASEN!

Pfieuw. Wat een week zeg! Sinds gisteren mag ik EINDELIJK vertellen dat ik vanaf 12 april een eigen programma zal hebben op de Vlaamse televisiezender njam! Uiteraard gaat het over de gezonde keuken en het programma zal toepasselijk ‘De Gezonde Goesting’ heten. Vrijdag zijn we met de opnames begonnen en ik kan je vertellen dat de weken ervoor bijzonder hectisch waren. Want ik wil zoveel tonen en zoveel vertellen en zoveel lekkere dingen maken. Ik hoop met het programma echt mensen te kunnen inspireren om nog meer voor gezond lekkers te kiezen. En misschien ook de health-noob aan te steken om wat meer te eten voor de nutriënten want het doet zooooveel goeds voor je. Been there myself weet je wel..

De eerste opnamedag is goed verlopen. Al moet ik toegeven dat ik redelijk stressy was. Voor de camera heb ik al wel gestaan, over gezonde voeding kan ik uren vertellen en ik ben het wel gewoon om te koken. Maar die drie dingen combineren? Jah, das een ander paar mouwen! En ik ben sowieso al een stresskip – thank god for yoga

Anderzijds probeer ik mijn geliefde quote in het achterhoofd te houden: “All glory comes from daring to begin”. Eugene Fitch Ware, voor de geïnteresseerden. En ik heb mij al rot geamuseerd, wat uiteindelijk het voornaamste is, toch?!

Na gisteren een dagje uit te blazen vlieg ik er vandaag weer in en ben ik mijn dag begonnen met een avocado smoothie bowl en granola. De textuur van avocado en banaan is zijdezacht, exact wat ik nodig had op deze paaszondag! Om maar niet te zwijgen van alle goeie dingen die erin zitten; Een goeie dosis goeie vetten van de avocado, de anti-inflammatoire krachten van gember, B6 uit de banaan, de enzymen en antibiotische stoffen uit de koudgeslingerde honing, antioxidanten uit de frambozen,.. Mijn lichaam is ook weeral gelukkig op deze paasdag!

Groene smoothie granola avocado

Hieronder het recept voor deze avocado smoothie bowl met granola. Het recept is uitgeschreven voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 1 grote rijpe banaan
  • 1/2 avocado
  • 3 eetlepel kefir (*)
  • klein stukje gember
  • 1/2 limoen
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • honing (naar smaak)
  • 5 eetlepels granola
  • bevroren frambozen
  • Kokos schilfers (optioneel)

Hoe:

  1. Doe de banaan, avocado, kefir, vanille en de honing in een blender.
  2. Mix tot het glad is.
  3. Doe in een kom en werk af met granola, frambozen en andere toppings.

*: Kefir vind je gewoon in de supermarkt of in de biowinkel. Indien je liever melk volledig mijdt dan kan je het vervangen door 3 eetlepels kokoswater en er een extar halve banaan bij doen.

Njam! 😉

7 dingen die bij je opkomen tijdens een hot yoga les

0

Of je nu bikram of hot yoga doet, tijdens zo’n lesje zullen er verschillende gedachten door je hoofd gaan. Within time is het de bedoeling dat je ook die onder controle houdt. Misschien wel één van de moeilijkste opdrachten tijdens een yogales. Ik heb een aantal herkenbare gedachten op een rijtje gezet.

Ik moet drinken, NU!

Zeker wanneer je net start met hot yoga of bikram zal je het idee hebben dat je heel de tijd wil drinken. De eerste 20 minuten is er in principe geen water-break. Vanaf Garurasana of ‘eagle pose’ mag je voor het eerst water drinken. Vanaf dan mag je eender wanneer drinken maar enkel tussen twee oefeningen door. Om de focus van anderen niet te storen. En toch is het beter om zo weinig mogelijk te drinken. Het is beter om je spijsvertering zo veel mogelijk gerust te laten. Zelf drink ik eigenlijk nooit tijdens mijn practice, enkel in de iets langere savasana vlak voor de poses op de grond durf ik wel eens een slokje te nemen. Hoe langer je Bikram doet hoe minder je de neiging hebt om tussendoor te drinken. Na de les kan je uiteraard jezelf helemaal laten gaan! Het is een absolute MUST zelfs.

Oh jee, dit ziet er niet uit.

In veel gewone yoga studio’s – met gewoon bedoel ik hier: geen hot yoga – hangen geen spiegels, bij Bikram is dit wel het geval. En 90 minuten jezelf aankijken, dat kan wel eens confronterend zijn. Ik weet niet hoe het bij jou in de studio zit maar ik ben al vaak in studio’s geweest waar de belichting niet erg flatterend is. TL-lampen, ze doen niet veel goeds voor de gemiddelde mens… Bovendien zie ik snel rood, komen adertjes erdoor, je staat in de gekste houdingen en noem maar op. Nee. Dit is niet mijn mooiste momentje. Maar ik heb een quote bedacht die mij daarbij helpt:

“Only those who can look like sh*t, can truly shine like a diamond!”

Ik trek mij dus hieraan op. Bovendien.. Andere yogi’s in de ruimte zijn te hard aan het afzien om veel aandacht aan jou looks te besteden, trust me!

I’m gonna die!

Wie al langer Bikram of hot yoga doet weet dat de ene les niet de andere is. Ook qua temperatuur of toch zeker qua gevoelstemperatuur. Het scheelt van studio tot studio, van hoe hoog ze de luchtvochtigheid zetten, of het de eerste les van de dag is, het aantal mensen in de ruimte, het weer buiten,.. Iedereen komt wel eens buiten met het idee “hoe heet was dat daarbinnen?!”. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik in Bikram Yoga Las Vegas les volgde. Ik oefende al langer dan een jaar en dacht gewoon die ruimte binnen te stappen, ready to kick some ass! Ik kwam de ruimte binnen en de hitte viel als een blok op mij. Zo erg dat ik dacht dat ik niet eens 10 minuten in de ruimte zou kunnen blijven.

In diezelfde studio in Las Vegas heb ik twee jaar later een van de teachers iets horen zeggen wat me heel erg is bijgebleven. Er was een heel zwaarlijvig meisje in de les, haar eerste keer Bikram. Na één oefening lag ze al op de grond. Er is een regel in Bikram die zegt dat je nooit de ruimte mag verlaten binnen de 90 minuten van de les. En daar had het meisje het duidelijk moeilijk mee. De paniek stond haar in de ogen. De teacher begeleide haar erdoor:

“Just breath. Relax. You are doing oké. I know it does not feel that way. Your mind is telling you you are dying but your body is oké. Don’t listen to your mind, listen to your body. I am telling you you are oke. I never lost anybody before and i am not going to lose you today either.”

Ik herinner me dat ik op die moment in head to knee posture stond en exact datzelfde dacht: “I AM DYING”. Maar eigenlijk cava wel, I can handle this! Het is een mooi proces om op het punt te komen waar je je gedachten niet met je laat sollen.

Waarom doe ik mezelf dit aan?

Ondertussen is dit eentje die niet meer bij me opkomt. Maar dear god wat heb ik dit vaak gedacht. Vroeger heb ik een tijdje veel gezwommen, ik weet dat ik in het begin het heel zwaar vond, maar elke keer ging het beter en beter. Het werd gemakkelijker. Tot het punt dat het vanzelf ging. Hate to break it to you.. Maar het wordt niet makkelijker (of toch maar heel langzaam). Het is één van de dingen die mij het meest versteld deed staan in Bikram yoga. Het blijft altijd even zwaar. Of toch voor een heeeeel lange periode. En zelfs dan nog. Je wordt zelf wel beter maar de uitdaging blijft telkens even groot. Het is moeilijk concreet aan te duiden aan wat dit ligt want de oefeningen blijven altijd dezelfde. Ik vermoed dat het is omdat je enerzijds altijd dieper in de positie kan gaan en anderzijds de mentale uitdaging van de hitte, die blijft er en gelukkig maar. Het voordeel is dat je na de hot yoga les je eigen vraag zal kunnen beantwoorden. Het voelt echt geweldig! Daarom dus!

Fuck die naast mij is goed seg.

In principe heeft yoga geen doelen, het is de weg die je bewandelt an sich die het doel is. Om het even met wat spiritueel poeder te besprenkelen. Er is niet een houding of een punt in je pose die de ultime goal is. Ieder bewandelt er zijn eigen pad. En ik moet toegeven dat dat erg moeilijk is voor mij. Want als die naast mij toch nog dieper in dandayamana bibhaktapada paschimotthanasana staat (benaming heb ik even snel opgezocht hoor, haha) of standing separate leg stretching pose dan denk ik gewoon; damn ik moet ook dieper. Maar het zijn 90 minuten voor jou en jou alleen dus probeer te focussen op jezelf en vergelijk je niet met anderen. Bovendien, alles komt wel met der tijd.. Het is waanzinnig hoeveel poses ik nu kan waarvan ik dacht dat ik ze nooit maar dan ook nooit zou kunnen.

Ik moet straks nog..

Het uitschakelen van je gedachten. Waarschijnlijk de moeilijkste opdracht in een yogales tout court. Er is iets ongelooflijk relax aan 90 minuten enkel en alleen op jke lijf en ademhaling te focussen. Wat een ge-wel-dig gevoel om uit de studio te komen en te beseffen dat je hoofd 90 minuten leeg geweest is. Misschien is het niet voor iedereen zo’n uitdaging maar ik heb de neiging om heel veel in mijn hoofd te steken en alles daar op te stapelen tot het zoveel wordt dat ik er een migraine aanval van zou krijgen. Misschien is dit eentje die moeilijker wordt hoe langer je bikram of hot yoga beoefend. In het begin moet je namelijk heel aandachtig luisteren om te weten welke pose er komt. Maar hoe langer je het doet hoe meer je de dialoog leert kennen en hoe vatbaarder je wordt voor je eigen gedachten. Still working on this one..

IEW zweet! BAH!

Heel eerlijk? Dit is eentje die je dénkt dat bij je zal opkomen maar waarschijnlijk niet zal gebeuren. Geloof me je bent zo aan het afzien dat zweet – en al helemaal het zweet van anderen – je geen zak zal kunnen schelen. Soms, op echt heel drukke momenten, liggen matjes zo dicht bij elkaar dat oefeningen op de grond waarbij je armen uitgespreid liggen, moeilijk worden. Er wordt dan wel eens gesuggereerd dat je gewoon je hand op de (jep, bezwete) rug van je buurman of vrouw te leggen. Ik heb er geen enkel probleem mee. Geloof me dat zweet op je rug is niet hetzelfde dan dat geurtje onder je oksels. Zweet an sich stinkt helemaal niet, het zijn de bacteriën op je huid die geuren. Dat eerste laagje bacteriën is al snel weg en vanaf dan dus alleen nog water. Maar het moet gezegd zijn dat het veel mensen hun eerste reactie is als ze over de hoge temperaturen horen. En ja je zweet nu eenmaal, heel hard zelfs. It’s called being human, en nu gij!

Heb je zelf al eens Bikram yoga of hot yoga geprobeerd? Wat zijn jouw gedachten die wel eens bij je opkomen? Laat me gerust iets weten over jouw ervaringen tijdens de yogales, hieronder bij de comments.

Win een granola-abonnement van Xavies’ Granovie

Granola, het blijft één van mijn favoriete ontbijtjes. Vooral omdat het zo gemakkelijk is. Er is nu eenmaal niet alle dagen genoeg tijd om een groene ontbijtsmoothie te maken of een eitje met avocado en zoete aardappel, of een heerlijke havermout zelfs. En dus staat ook bij mij meermaals per week granola op het menu, was het niet voor ontbijt dan maak ik er wel eens een dessertje mee, of nog beter: wat kefir en granola als vieruurtje smullen uit een klein schattig tasje (net nog eens mijn slag geslagen in de Pip Studio collection, meer daarover op mijn instagram)

Je kan granola zelf maken maar meestal heb ik ook gewoon een selectie in huis die ik aangekocht heb. En dat doe ik dan liefst lokaal, artisanaal en kleinschalig. Zo kwam ik een tijdje terug ook bij Xavies’ Granovie uit. Xavie begon zelf met granola te experimenteren toen ze zelf gezonder ging leven. Het gezonder leven maakte haar fitter en energieker dan ooit tevoren. Sounds pretty familiar! In haar verhaal herkende ik meteen het mijne. Energieker door onder andere suikerbommen te laten ‘s ochtends, ik ken er alles van.

De passie van Xavie voor granola ging zo ver dat ze granola voor anderen ging maken en ondertussen kan ook jij deze verkrijgen. Ze komen in 6 verschillende smaken: nuts-seeds, kokos-kaneel, extra-seeds, amandel-abrikoos, nuts-chocolate en double-chocolate. Allemaal zijn ze super lekker maar als ik er toch een favorietje moet uitpikken dan is het de kokos-kaneel. Denk ik.. Of de chocolade – want ik ben dol op chocolade.

En ik heb goed nieuws want je hoeft helemaal niet te kiezen, je kan ze gewoon allemaal uittesten. Want ik mag aan de lezers van Bye Bye Cheeseburger een granola-abonnement geven. JOEPIE. Ontdek hieronder wat je moet doen om deze give-away te winnen.

Granola abonnement Xavies

Om kans te maken op een granola abonnement van Xavies’ Granovie waarbij je zes weken elke twee weken twee verschillende smaken toegestuurd krijgt moet je het volgende doen.

1. Like de facebookpagina van Xavies’ Granovie en die van Bye Bye Cheeseburger
2. Laat hieronder in de comments even weten waarom of hoe dol jij bent op granola!

De winnaar maak ik over een weekje bekend!

Oh ja, en sharen is caren! Go go go..

Bosbessen taartjes met platte kaas (zonder bakken)

4

Pink ambition baby! Nee niet dat TV-programma op VIJF maar wel deze uber schattige gezonde(re) bosbessentaartjes die geen bakken vereisen. Mocht je geen oven hebben dan is dit dus zeker wat voor jou!

Voor de vulling gebruik ik platte kaas. Volle platte kaas! Laat je niet vangen door light producten, er mag dan wel minder vet in zitten, je weet door wat die vervangen wordt he? Juist. Suiker. En dat is een veel grotere boosdoener. Bovendien ondergaan light producten extra processen die de nutritionele waarden alleen maar naar beneden halen. Long story short; kies voor volle platte kaas.

In dit receptje gebruik ik geen meel. De bodem van deze taartjes bestaat uit noten, kokos en dadels als zoetmaker. Glutenvrij, graanvrij en vrij van geraffineerde suiker dus. Score! De vulling bevat platte kaas en dus ook wat lactose. Maar wist je dat ongeveer 90% van de lactose-intolerante/gevoelige mensen wel yoghurt kunnen verdragen?

Voor de vulling zoet ik nog wat bij met koudgeslingerde honing. Waarom koudgeslingerd? Omdat dan alle goede stoffen (denk vitaminen, mineralen en enzymen enzo) bewaard worden. Dit is zo omdat er geen verwarming plaats vindt. In de vulling doen we ook wat chia zaadjes, ze helpen de structuur wat dikker te worden en bevatten omega 3, proteïnen en antioxidanten. Sounds good no?

taart bodem zonder bakken

RAW taartjes cashew bodem

Ingrediënten:

  • 60 gram fijngemalen kokos
  • 100 gram cashews
  • 10 dadels (ontpit)
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 gram (diepvries) rode vruchten
  • 3 eetlepels chia
  • 2 eetlepels koudgeslingerde honing
  • 200 gram volle platte kaas

hoe:

  1. Doe de kokos, cashews, dadels en het zout in een blender en mix tot het een kleverige massa wordt. Duw telkens een beetje van dit deeg in een cupcake-tray. Zet in de koelkast.
  2. Verwarm in een steelpannetje de rode vruchten. Plet ze met een vork tot een gladde massa. Haal van het vuur en doe er de chiazaden bij en de honing bij. Doe in een kom en laat even afkoelen. Doe vervolgens de platte kaas erbij.
  3. Giet de bosvruchtenmassa in de cupjes. Zet in de koelkast voor minstens 3 uur.

Smullen!

5 x gezond eten in Antwerpen

3

Ik ben een stadsmus uit ‘de koekenstad’ zoals mijn overgrootmoeder dat altijd zo mooi verwoordde. Na al die jaren ben ik nog steeds verwonderd over de schoonheid van Antwerpen. Gewoon rondlopen in de stad, in mijn eentje. Lekker gaan ontbijten op zondag bijvoorbeeld en daarna de antiekwinkeltjes afschuimen in de Hoogstraat. De Nationalestraat doorkruisen en daarna een lekkere salade verorberen. En afsluiten met een healthy green juice. Of course..

Eten is een deel van een stad bezoeken – in mijn opinie. Wanneer ik op citytrip ga naar het buitenland dan gaat het grootste deel van mijn research naar de eetgelegenheden. Gezond en lekker maar vooral authentiek is waar ik naar op zoek ga. En ook mijn gezelschap probeer ik te selecteren op basis van hun eet-interesse. Niks zo vervelend dan het type ‘voor-mij-maakt-het-niet-uit-zenne’. Ulgh (emoji: draaiend met de ogen).

Ik heb al een paar keer mailtjes gekregen voor tips in het Antwerpse en dus leek het mij een goed idee om een aantal gezonde restaurants en eetgelegenheden op een rijtje te zetten. Ik stel je vijf van mijn favorietjes voor. Het zijn echt healthy schmealthy zaakjes. Uiteraard zijn er ook heel wat gezonde gerechten bij andere zaken waar de focus niet per se op healthy ligt. Ik denk aan een lekkere verse vis bij de Fiskebar, een granola bij Charlie’s of een lekkere salade bij Mint bijvoorbeeld. Maar for now, even over de super duper healthy plekjes.

Gezond eten antwerpen eten vol leven

Eten vol leven

Ik kop binnen met een topper. Raw food, vegan, low-carb, glutenvrij,.. You name it! Wie op zoek is naar een maaltijd boordevol groenten, noten en zaden en fruit is hier aan het juiste adres. Mijn persoonlijke favoriet is de courgetti pasta! Eeeeen.. Eén van de weinige plaatsen in antwerpen waar je een shotje RAW tarwegras kan krijgen.

Adres: Minderbroedersrui 52, 2000 Antwerpen
http://www.etenvolleven.be/

TAN Antwerpen gezond eten

TAN

Wie ‘s avonds zichzelf op een lekkere en gezonde maaltijd wil trakteren of samen met vriendinnen een heerlijke lunch wil doen, zit goed bij TAN. De prijsklasse is wat hoger maar je krijgt er wel veel voor in de plaats. Alles is biologisch en de focus ligt op levend voedsel. Raw food, slow food, gluten- en lactosevrij,.. You name it! De zaak zelf is trouwens helemaal volgens de Feng Shui regels ingericht.

Adres: De Burburestraat 6, 2000 Antwerpen
http://tanclub.org/

Lombardia salade gezond eten antwerpen

Lombardia

Waarschijnlijk één van de bekendere healthy adresjes in het Antwerpse. En dat was het al lang vooraleer healthy ook trendy werd. In een lekker kleurige en alternatieve sfeer kan je hier lekkere biologische gerechten krijgen. Het is de ideale gezonde lunchplaats tijdens een middagje shoppen. Mijn favoriet? De Beasty Boy! Een broodje met meer groenten dan brood en met warme zoetzure kip ertussen. Ook voor wie glutenvrij, graanvrij of lactosevrij eet zijn hier heel veel opties. Nog een extra reden om te gaan? De immer sympathieke uitbater Alain!

Adres: Lombardenvest 78, 2000 Antwerpen
http://www.lombardia.be/

Raw salad company gezond eten antwerpen

RAW Salad Company

Lange dag voor de boeg en geen tijd om gezellig te tafelen smiddags? Nee je hoeft niet per se dat broodje americain in de kantine te verorberen. Bij de RAW Salad Company kan je gewoon een RAW lunch afhalen voor waar en wanneer je maar wil. Mijn favoriet is de raw pad thai en liefst nog aangevuld met één van hun rauwe dessertjes.

Adres: Kammenstraat 55, 2000 Antwerpen
http://www.rawsaladcompany.be/

Bio Bistro Native gezond eten antwerpen

Native

Een verborgen parel in Antwerpen. Ideaal voor wie tijdens een middagje shoppen in Antwerpen zich even wil terugtrekken in een klein, gezellig en rustig barretje met allemaal gezonde en lekkere dingen. De menu varieert maar als de salade met pompoen, quinoa en geitenkaas er op staat kan ik deze zeker aanraden.

Muntstraat 8, 2000 Antwerpen
http://www.nativefood.be/

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks