Home Blog Pagina 45

Spaghettipompoen met bolognaisesaus

5

Vandaag op het menu: spaghetti bolognaise zonder pasta! Omdat iedereen fan is van bolognaise maar niet elke health-lover zot is van pasta. Plus, het is ook handige manier om wat extra veggies in je maaltijd te smokkelen. Geen spiralizer of juliennesnijder nodig voor deze veggie noodles want er is zoiets als: een spaghettipompoen! Whooooaaat?

Yep. Een spaghettipompoen is een pompoen – no surprise probably – waar je makkelijk met een vork spaghetti van kan maken. Het komt er basically op neer dat je de pompoen in twee delen snijdt, de pitten en de draden verwijdert, laat garen in de oven en er dan spaghetti uit schraapt! Ik heb er voor gekozen om de spaghetti in de pompoenschil te serveren. Minder afwas en heel eerlijk, hoe cool ziet dat er wel niet uit?! Instagrammen die shizzle!

Spaghetti pompoen

Pompoenen zijn nog volop in het seizoen. En met het koude weer zijn ze het ideale comfort-food! Bovendien zijn ze super goed voor je. Zo bevat pompoen heel wat vitamine A, dewelke als antioxidant fungeert. Vitamine A is relatief goed opgewassen tegen hitte en dus haal je ook met een klaargemaakte spaghettipompoen nog heel wat goede stoffen naar binnen. Your body will love it! Door deze vitamine A zijn pompoenen onder andere heel goed voor de ogen en de huid! Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, dat wil zeggen dat je ze alleen maar kan opnemen met vet erbij. In de bolognaisesaus zit al vet, van het vlees en de vetstof die we in de pan gebruikt hebben. Maar doe er gerust nog een scheutje extra viërge olijfolie bovenop. Dat is niet alleen goed voor de opname van je vitamine A, je hebt ook nog eens al het goede van de extra viërge olijfolie, die super gezond is.

Deze spaghettipompoen met bolognaisesaus is trouwens helemaal Paleo en ook low-carb. Per 100 gram bevat pompoen iets meer dan 2 gram koolhydraten, dat is dus maar een fractie van de koolhydraten uit pasta die 25 gram per 100 gram bevat! Zoals ik niet zo lang geleden in mijn post over de pompoensoep nog schreef, is pompoen dé groente om je lichaam te ontzuren. Ideaal voor wie een zuur-base eetpatroon volgt. Het heeft ook een lage glycemische lading én bevat veel vezels en weinig calorieën.

Dunno about you, maar ik ben volledig overtuigd van pompoen hoor! 🙂

Spaghettipompoen

Onderstaand recept is voor 2 personen. Ik had wel wat bolognaisesaus over, die heb ik de volgende dag met een aardappeltje erbij gegeten!

Ingrediënten voor Spaghettipompoen met Bolognaisesaus:

  • 1 grote spaghettipompoen
  • Een beetje extra viërge olijfolie
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 2 teentjes look
  • 4 grote tomaten
  • 500 gram biologisch gehakt naar keuze.
  • 300 ml tomatenpuree (biologisch, uit een glazen fles)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat (biologisch uit een glazen potje)
  • 1 eetlepel kokosolie (of olijfolie)
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Hoe:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden.
  3. Maak de huid van de pompoen even nat en dep droog met een keukenpapiertje. Vet de binnenkant even in met een beetje olijfolie.
  4. Leg de twee stukken pompoen in de oven, voor ongeveer 45 minuten.
  5. Maak ondertussen de bolognaisesaus.
  6. Doe wat kokosolie of olijfolie in een grote en diepe pan en voeg daar de ui, look, wortel en selder (allemaal gesneden uiteraard) aan toe.
  7. Zet het vuur op een middelhoog vuurtje zodat er zeker niets aanbrand en laat even garen.
  8. Voeg het biologisch vlees toe aan de pan.
  9. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze bij in de pan.
  10. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
  11. Doe nu de kruiden en het tomatenconcentraat erbij.
  12. Laat langzaam garen tot de groentjes de gewenste zachtheid hebben. Ik laat ze meestal nog een beetje crunchy.
  13. Haal de pompoen uit de oven en schraap met een vork sliertjes van de spaghettipompoen (dit gaat enkel met een spaghettipompoen!).
  14. Schep wat bolognaisesaus over de pompoen.

Eet smakelijk!

Double chocolate havermout met amandelmelk

0

Who’s in for some decadence? Raise your hands! Hou je net als ik van havermout én van chocolade? Dan ga je helemaal verliefd worden op deze double chocolate havermoutpap.

Ik hou er van om in het weekend mijn ontbijtje te maken en dan knus nog even in de zetel te hangen. Een Netflix serie op te zetten (net aan Once Upon A Time begonnen trouwens!). Een fleece dekentje over mij te trekken, een warme groene thee erbij te nemen. En dan een kommetje havermout. Met chocolade? YES please. En oh.. Voor het geheel compleet te maken eet ik het met een gouden lepeltje. Because I can! Hihi.

Ik maak de havermoutpap met amandelmelk omdat ik hou van de licht notige smaak en omdat ik in het algemeen probeer niet teveel koemelk te drinken. Uiteraard kan je dit vervangen door jouw melk van keuze, kokosmelk, koemelk, geitenmelk, rijstmelk,.. Als je net als mij kiest voor amandelmelk dan kan je die ook zelf maken. Dat is een stuk minder moeilijk dan het klinkt. Lees hier hoe je dat kan doen.

Ik heb het geheel nog afgewerkt met stukjes pure (minstens 70%, en met suiker niet als eerste op de ingrediëntenlijst) chocolade, cacao nibs en kokosschilfers. Door de chocolade is de pap al zoet genoeg en hoef je dus geen extra zoetmiddel meer te gebruiken. De chocolade en de cacao zorgen er ook voor dat je een stevige portie antioxidanten binnenkrijgt!

Dubbel chocolade havermout amandelmelk

Ingrediënten:

  • 250 ml amandelmelk
  • 60 gram havermout
  • 30 gram pure chocolade (minstens 70% puur)
  • 2 theelepels rauw cacao poeder
  • optioneel: enkele extra stukjes chocolade, kokossnippers, cacao nibs.

Hoe:

  1. Doe de amandelmelk in een steelpannetje. Zet het vuur op hoog.
  2. Doe de havermout bij de amandelmelk en roer tot deze pap is. Zet eventueel het vuur iets lager.
  3. Doe de cacao voorzichtig bij de pap.
  4. Zet het vuur af en doe de chocolade bij de pap. Roer tot deze volledig gesmolten is onder de pap.
  5. Doe in een kommetje en strooi er eventueel wat toppings over.

Tonijnsalade met avocado, zeewier en edamame

1

MONDAY POWER beste peeps! Nu we 3 dagen ver zijn in 2016 is het voor mij tijd om er echt in te vliegen. Want heel eerlijk, op 1 januari beginnen is nooit een goed idee. Teveel left-overs om naar binnen te smikkelen, dineetjes bij de bomma met traditioneel pistolés en charcuterie met daarna een slagroomtaart, brunchen met vrienden, etcetera.. You feel me right?

Maar vandaag liefste lezer, op 4 januari, is het echt D-day. Tijd om terug wat meer healthy-habbits te kweken. Niet meteen van diëten maar wel van eten, voedzaam eten that is! En als het even kan nog lekker ook. Dat laatste zal niet ontbreken bij deze salade met verse tonijn die ik al heel lang met jullie wil delen.

Misschien even over tonijn? Het is altijd een beetje dubbel. Ten eerste is tonijn een bedreigde vissoort en dus vind ik dat we daar verstandig mee om moeten gaan. Het probleem ligt niet alleen aan het teveel vissen maar vooral aan de manier waarop deze vis gevangen wordt. Er zijn verschillende manieren om tonijnen te vangen. Het probleem is dat er vaak voor de goedkoopste manier wordt gekozen en daarbij heel wat baby-tonijnen mee gevangen worden. Op de Organic Food beurs in Londen heb ik een heel boeiend gesprek gehad met een man die zich inzet voor duurzame tonijnvangst. Long story short.. Er zijn wel degelijk manieren om tonijnen te vangen zonder dat we deze vis de wereld uit jagen. Maar er is nog veel werk aan de winkel.

En dan is er natuurlijk het kwik-verhaal. Tonijn bevat heel vaak veel kwik, zoals vele andere vissen uit onze oceanen. Dat komt doordat onze wateren zo vervuild zijn. Kwik is een zwaar metaal dat geen enkele functie heeft binnen het lichaam (zoals andere metalen – zink bijvoorbeeld – dat wel hebben) enkel negatieve effecten en dat op onze hersenen en nieren.

Ik raad dus zeker niet aan om alle weken tonijn te eten. Maar af en toe een stukje moet kunnen. Want gelukkig zit er in tonijn ook nog heel wat goede dingen. Onder andere een heel grote hoeveelheid selenium, bovendien in een extreem goed opneembare variant. Selenium is een sterk antioxidant dat ons beschermt tegen vrije radicalen.

Verder bevat dit receptje ook edamame (zoooo lekker!), rijk aan ijzer en calcium. De avocado zorgt dan weer voor de goede vetten en is onder andere super goed voor je huid!

Wat er nog allemaal goed is aan deze salade? Het is een lichte maaltijd – ideaal dus voor na de feestdagen – het is uiteraards glutenvrij en lactosevrij, het is laag in calorieën én laag in koolhydraten (yes voor de low-carb eters). Maar losstaand van wat er allemaal niet in zit is het vooral gevuld met veel rijke voedingsstoffen én super lekker!

Het recept hieronder is uitgeschreven voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 100 gram verse tonijn (meer of minder naar believen)
  • Groot hand vol edamame
  • 2 lepels zeewier
  • 3 lepels sesamzaadjes
  • Rucola
  • 1 avocado
  • Kokosolie
  • 1/2 limoen
  • Sojasaus
  • Snuifje peper en zout

Hoe:

  1. Dresseer op een bord de rucola, edamame, het zeewier en de avocado. Zorg voor een goede mix van deze ingrediënten.
  2. Snijd de tonijn in vierkante stukken (maak ze niet te dun want dat wordt moeilijk om te bakken). Doe de sesamzaadjes in een schaaltje en duw de zijkanten van de tonijn er even in.
  3. Doe de kokosolie in een veilige antikleefpan en bak lichtjes lang alle kanten waar sesamzaadjes hangen. Net tot je de tonijn wat kleur ziet krijgen aan de randjes.
  4. Pers de limoen uit over het slaatje. Kruid met peper en zout.
  5. Dresseer de tonijn over de salade. En doe er wat sojasaus over.

Njoy!

 

Pompoensoep met spinazie

1

Nog niet uitgefeest maar voorlopig wel uitgekookt. Oudjaar vier ik voor de gemakkelijkheid op locatie en het diner doen we bij Pop-Up Sablon in Brussel – aanradertje trouwens! Voorlopig kan ik de gigantische potten dus in de kast laten want de keren dat ik in de keuken sta dezer dagen is dat vooral om een maaltijd voor mezelf te maken.Toch wilde ik het nog even hebben over mijn pompoensoep die ik met kerstdag maakte. As usual was er veel te veel en dus heb ik er nog een heel weekend van kunnen genieten!

Ik hou van soep. Het is zo’n makkelijke manier om gezond te eten. Zelfs de niet-zo-doorwinterde-groenteneter lust wel een soepje. Door een mix te gebruiken van ingrediënten is het ook dé manier om veggies erin te smokkelen waar je misschien minder fan van bent maar die weer wat andere vitamientjes en goede stoffen bevatten. Bovendien vind ik dat mijn groenten-intake nog beter kan. Waarschijnlijk eet ik evenveel fruit dan groenten – gemiddeld genomen – en ik zou toch willen evolueren naar een dagschema dat voornamelijk uit groenten bestaat (hallo goede voornemens!). Soup to the rescue! 

Waarom kiezen voor pompoen? Pompoen zit boordevol goede dingen. Diegenen die een zuur-base dieet (nu ja, laat ons levensstijl zegge, ik haat het woord diëten) volgen weten als de beste dat pompoen de groente bij uitstek is om te ontzuren. Pompoen bevat ook heel veel anti-oxidanten, onder andere vitamine A. Net als wortels is pompoen daarom heel goed voor de ogen en beschermen ze je huid. Pompoen is ook prima post-work-out materiaal, door zijn grote hoeveelheid kalium (nog meer dan in een banaan bijvoorbeeld). Ideaal dus om weer in balans te komen na een zware Bikram Yoga sessie bijvoorbeeld.

Voor kerst had ik deze pompoensoep wat opgesmukt met spinazie en sesamzaadjes. Omdat het kan. En natuurlijk om weer wat gevarieerde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ingrediënten:

  • 1 pompoen (normale grote)
  • 4 sjalotjes
  • 3 teentjes look
  • Kokosolie
  • 1,5 liter water
  • 6 bouillonblokjes
  • 3 theelepels maple syrup
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel Ceylon kaneel
  • Spinazie (handje per persoon)
  • Sesamzaad (theelepel per persoon)
  • 1 limoen
  • Olijfolie

Hoe:

  1. Snijd de pompoen in 4 stukken en verwijder de draden en pitten. Leg de vier stukken op een bakpapier en plaats in een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden Celsius.
  2. Laat even afkoelen en verwijder vervolgens de huis van de pompoen. Doe in stukken en zet het opzij.
  3. In een grote pot stoof je de sjalotjes en de look aan (laat nooit bruin worden!).
  4. Doe er de pompoen, het wtaer, de bouillonblokjes, de maple syrup, zout, peper, kaneel en nootmuskaat aan toe en laat heel even sudderen.
  5. Mix het geheel
  6. Zeef de soep voor een zachte textuur en giet in kommetjes.
  7. In een klein steelpannetje doe je wat olijfolie, pers er wat vers limoensap in en laat de sesamzaadjes enkele minuutjes warm worden.
  8. Doe de spinazie erbij en roer door elkaar tot de spinazie lichtjes donker groen wordt.
  9. Schep het spinazie-sesam mengsel op de soep.

Fancy and delicious!

 

Chocolade chiapudding met frambozen naanijs

1

Ook een beetje opgeblazen na de feestdagen? Een paar dagen geleden postte ik een artikeltje met tips om gezond de feestdagen door te komen. Alles komt neer op ‘counterbalance’. En één van mijn favoriete super healthy ontbijtjes heeft de afgelopen dagen heel vaak op het ontbijtmenu gestaan: mijn chocolade chiapudding met frambozen naanijs. Lekker en gezond én het bespaart je heel wat tijd ‘s ochtends want je kan het een dag tevoren al maken! De chia pudding toch in ieder geval..

Had ik al gezegd dat chia zaden super gezond zijn? Waarschijnlijk wel. Maar om je helemaal te overtuigen van deze super duper healthy zaadjes zet ik een aantal voordelen graag nog eens op een rij. Onder andere dat chia zaad veel antioxidanten bevat, dewelke onder andere je huid tegen veroudering beschermen – euh.. yes please! Chia zaden zijn één van de meest vezelrijke voedingsstoffen, ze mogen dan wel klein zijn, wat extra toevoegen draagt bij aan een meer vezelrijke maaltijd. Chia zaden zijn ook goed voor de botten, dit omdat ze een heel goede verhouding hebben tussen calcium, fosfor en magnesium. Calcium alleen doet niks voor de botten, in tegendeel, je hebt een combo van deze drie nodig en chia zaden bevatten ze allemaal. Verder zit er ook omega 3 in chia zaden en kunnen ze helpen afvallen.

Over naanijs heb ik het ook al eerder gehad. Zelf heb ik altijd bevroren banaan in de diepvries. Naanijs is zo makkelijk te maken, vullend en lekker, zowel als ontbijt, tussendoortje als dessert. De combinatie van de rijke chocoladesmaak van de chiapudding en het fris zure naanijs is een KILLER COMBO als je het mij vraagt!

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels chia zaad
  • 40 gram pure chocolade (min 70% puur)
  • Amandelmelk
  • 2 bevroren bananen
  • groot hand vol bevroren frambozen
  • Kokosschaafsel

Hoe:

  1. Doe de amandelmelk in een steelpannetje en doe de chocolade erbij. Laat de chocolade smelten in de amandelmelk op een laag vuurtje.
  2. Haal het pannetje van het vuur en doe er de chia zaden bij. Roer.
  3. Neem twee potjes en doe ze beiden half vol met het mengsel. Laat afkoelen en zet in de koelkast voor minstens 2 uur.
  4. Doe de bevroren bananen samen met de frambozen in een blender. Doe nog wat amandelmelk erbij om het geheel smeuïg te maken.
  5. Verdeel het naanijs op de chiapudding.
  6. Strooi wat kokosschaafsel erover.

Njoy!

6 tips om de feestdagen gezond door te komen

0

‘It’s the most wonderfull time of the year’. Niet gelogen! Maar de gezondste tijd van het jaar misschien toch niet? Alhoewel ook dat niet helemaal klopt want gezondheid is veel meer dan clean eating alleen. Gelukkig zijn, ontspannen en genieten, liefst in goed gezelschap, is minstens even belangrijk om gezond te zijn! Ik hou ervan om onder de mensen te zijn met kerst, om allemaal bij elkaar te zijn met de gezelligheid van de boom erbij, bij te praten met familie die ik al lang niet meer gezien heb, zotte selfies te nemen, enzovoort enzovoort.. En ja op die dagen vind ik het zelfs fijn om mee lekkere ongezonde ovenhapjes te eten en schaamteloos een tweede of derde portie dessert te nemen. Het is feest toch?

En hoe ik deze periode gezond houd? It’s all about counterbalance baby!

Doe aan sport, ook tijdens de feestdagen

Dé manier om na een avondje volproppen je weer goed te voelen is de volgende ochtend meteen te gaan sporten. Ik plan voor de feestdagen starten en tussen kerst en nieuw, een aantal extra zware Bikram yoga  en ashtanga sessies. Ik bekijk op voorhand de schema’s van de verschillende studio’s waar ik train en probeer doelgericht te plannen wanneer ik zal gaan. Maar ook op de feestdagen zelf hoef je niet te lamzakken. Probeer de ochtend na 24 december, of tweede kerstdag, te starten met een morning-run, doe zelf wat yoga-oefeningen thuis als je favoriete studio niet open is. Of nog beter spreek af met een aantal vrienden of vriendinnen voor een stevige wandeling. Fan van ‘heel de dag in pyjama op kerst? Ik ook! Maar ik trek gewoon mijn pyjama terug aan als ik mijn oefeningen gedaan heb. Even zalig en guilt-free!

Drink alleen maar water tot je op het feest bent

Zelf drink ik sowieso enkel water en thee maar als je fan bent van een glaasje bubbels (of wel wat meer dan één) of een wijntje, weet dan dat je tijdens de feestdagen wel wat bij elkaar accumuleert en – zoals ik al zei – counterbalance! Drink – behalve op het feest – enkel water en skip ook de frisdrank en de koffie. Skip zelfs dat evrs geperst fruitsap! Geef je lichaam the day after een échte detox en reinig door puur water te drinken.

Eet lichte en vooral voedzame maaltijden tussendoor

Ik kan het niet genoeg herhalen: counterbalance is the key sweeties! Dagen met zware kost voor je spijsvertering? Wissel af met lichte dingen. Ik weet dat het al heel wat werk is om die ganse kerstmenu klaar te maken maar wanneer je in de winkel bent voor al die ovenhapjes en kroketjes etc… Neem dan ook meteen enkele zakjes sla en wat rauwkost mee. Zorg dat er eitjes in huis zijn en dat je een heleboel fruit voorhanden hebt. Het laatste wat je wil is overdag nog heel wat crap binnenstoppen.

Eet ook overdag 

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat haar manier van ‘counterbalance’ gewoon niet eten was. Ik ben een fan van intermittent fastning (vasten voor korte periodes zoals 16u aan een stuk bijvoorbeeld) maar de feestdagen lijkt mij geen goed tijdstip om daar mee te starten. Wie met grote honger naar het feest gaat zal zich al volledig volproppen met de zoute snackjes die op tafel staan, het broodmandje en de toastjes,.. Om vervolgens nog eens een zwaar menu achter de kiezen te steken. Je spijsverteringsstelsel gaat dan van het ene uiterste in het andere. Not good peeps.

Neem je tijd om te genieten

Toen ik dit vroeger las leken mijn dat altijd holle woorden te zijn. Maar eigenlijk is er echt wel iets van aan! Wie geniet van zijn eten én van het gezelschap die eet trager en wie trager eet neemt meer tijd om het gevoel van verzadiging te laten binnenkomen. Je zal beter aanvoelen wanneer je lichaam genoeg heeft (en niet plotseling voelen ‘OMG ik heb veel te veel op’). Maar je zal ook beter verteren. Door langzaam te eten en goed te kauwen kunnen je speekselklieren al zorgen voor de alfa-amylase (een eerste verteringsfase) en gaan er kleinere hoeveelheden naar binnen waardoor je maak rustig al het werk kan doen.

Sweatpants and make-upless

‘S avonds wring je jezelf waarschijnlijk al in een strakke jurk of in dat nieuwe paar schoenen waarvan het leder nog niet helemaal naar je voet staat. Kies overdag daarom voor super makkelijke kledij zodat je huid geen onnodige wrijving moet verdragen. En for the girls.. Never, maar dan ook NEVER EVER EVER met make-up gaan slapen. Ook al wordt het super laat en ben je doodmoe, verwijder altijd je make-up voor het slapen gaan. Je huid heeft het zo hard nodig om ‘s nachts te kunnen ademen en herstellen. You will thank me in 10 years!

Ga dan nu en vier ze! Ik wens jullie suuuuper fijne feestdagen vol liefde en geluk en klink nu al mee op een gezond 2016! Love you guys!!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks