Gezonde Nutella zelf maken

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ow yes! We are making Nutella baby! Nu ja, chocolade hazelnootpasta eigenlijk, want deze is een stuk gezonder dan de conventionele pot uit de supermarkt. En het grote voordeel is dat je helemaal zelf bepaald hoeveel suiker erin zit. Het is niet moeilijk en super yummie. Terwijl ik deze post schrijf staat de pot trouwens naast mij met ook enkele crackers erbij. En ik kan je verzekeren: it’s sooooo good! Note to self: niet alles in één keer opeten!

Je skipt niet enkel de suikerbom en de additieven door deze chocopasta zelf te maken, er zitten ook nog eens verschillende superfoods in met heel wat gezondheidsvoordeel.

Hazelnoten bevatten heel wat gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Onderzoek wees al uit dat ze protectief kunnen zijn tegen kanker en hartfalen. Bovendien verlagen ze ook nog eens de slechte cholesterol en verhogen ze de goede cholesterol. De gezonde vetzuren zorgen trouwens ook voor een mooie huid en gezond en stevig haar – yes please! Ook de magnesium waarden zijn hoog, en daarvan hebben heel veel mensen een tekort, en dat tekort zorgt voor inflammatie (de grote boosdoener van zowat alles).

Verder bevat de rauwe cacao heel wat antioxidanten, die we nodig hebben om de vrije radicalen die zorgen voor oxidatie te neutraliseren. Ook deze heeft een gunstig effect op de cholesterol. Rauwe cacao bevat ook veel calcium en potassium of kalium en in het algemeen is rauwe cacao gewoon zeer rijk aan vitaminen en mineralen.

Uiteraard gebruik ik geen geraffineerde suiker maar wel honing. Don’t fool yourself, ook honing bevat natuurlijk veel suikers. Maar het zijn ten minste geen lege calorieën, er zitten ook gezonde stoffen in – wat bij gewone suiker niet het geval is. Bovendien zal deze zelfgemaakte Nutella een heeeeeeeeeeeeeeel stuk minder suiker in totaal bevatten. En geen bewaarmiddelen. En geen gluten, geen soja of lactose! Bring it on! 

Ook gebruik ik kokosolie voor deze hazelnotenpasta. Kokosolie is goed voor zooooveel dingen. Lees hier de zeven hoofdredenen waarom je meer kokosolie zou moeten eten! En geen nood, geen kokossmaakje te bespeuren bij deze chocopasta.

Voor dit recept week ik de hazelnoten een nachtje in de koelkast om alle slechte stofjes – nu ja, diegenen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel – eruit te halen en belangrijker nog: om al het goede actief te maken. Daarna gaan ze even in de oven voor de smaak te versterken en te dehydrateren.

Noten weken

 

Ingrediënten gezonde Nutella:

– 170 gram hazelnoten
– 1 theelepel zout
– 1 grote eetlepel vanille extract
– 60 gram RAW cacao poeder
– 5 grote eetlepels honing (meer of minder naar believen)
– 5 eetlepels kokosolie (lopend)
– 130 a 150 ml zelfgemaakte amandelmelk (lukt ook met gewone melk of hazelnotenmelk)

Hoe:

  1. Week de noten ‘s nachts. Zet de noten in gefilterd water in een mason jar (ik gebruikte eentje van Kilner hier) met een theelepeltje zout voor ongeveer 12 uur. Spoel ze de volgende dag goed af. En droog ze ook af met een handdoek of keukenpapier.
  2. Doe de gedroogde noten in een handdoek en wrijf ze over elkaar zodat de bruine pelletjes eraf vallen. Het kan geen kwaad dat er nog wat aanhangen hoor!
  3. Leg de hazelnoten op een bakplaat en plaats ze in de oven voor 20 minuten op 150 graden. Rommel ze af en toe goed door elkaar zodat ze niet aanbranden.
  4. Haal de noten eruit en laat ze 20 minuten afkoelen.
  5. Doe de noten in een blender (een goede blender is hier aan te raden). Haal ze door de blender tot ze goed fijn zijn.
  6. Voeg vanille extract, cacao, honing en kokosolie toe en blend tot een pasta.
  7. Giet nu beetje bij beetje de amandelmelk erbij. Tot de chocopasta de gewenste consistentie heeft. Ik heb graag nog wat stukken hazelnoten in de mijne, als je hem graag wat smeuïger hebt, blend dan iets langer en voeg meer melk toe.

Bewaar in de koelkast! Smullen maar!

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks