Glutenvrije pizza-aardappeltjes

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Wat aardappelen? Ja! Aardappelen. Geen paleo vandaag maar wel lekkere aardappel-pizza’s. Ze zijn glutenvrij en mijn laatste nieuwe hapje. Everybody loves them!

De weg naar een gezonder leven is geen rechte lijn. Zeker met de mix van informatie die beschikbaar is, is het soms moeilijk je eigen gezonde leven daarin te vinden. Want wat is er nu écht gezond? Het is een vraag waarop ik geen eenduidig antwoord kan geven. De meeste dingen zijn niet écht super gezond OF écht ongezond, het ene is gewoon gezondER dan het andere en afwisselen is een must. Chia zaden zijn bijvoorbeeld super gezond maar ik zou je niet aanraden een halve kilo chia zaden per dag te eten. Bruin brood is gezonder dan wit brood maar havermout is gezonder.. Over time heeft ook mijn relatie met aardappelen verschillende vormen aangenomen. Van veel aardappelen toen ik jong was naar absoluut geen aardappelen, tot iets in de midden.

Aardappelen zijn hoog op de glycemische index en wie met diabetes te maken heeft of gewicht wil verliezen zou ik zeker aanraden niet teveel of zelfs geen aardappelen te eten. Maar een totaalverbod is er bij mij niet meer. Aardappelen zijn één van de meest “nutrient dense” groente die er zijn. Ze bevatten heel wat mineralen en vitaminen. Vooral de schil – wel even bio nemen dan! – bevat heel veel kalium, foliumzuur, B6 en heel wat antioxidanten. Af en toe een aardappeltje kan dus geen kwaad, de bourgondische gewoonte van dagelijks een berg ‘patatten’ op je bord te kappen is uiteraard geen goed idee. Ik houd op maximaal een aardappeltje per week.

Sinds kort maak ik deze aardappel pizza’s. Super lekker met een heerlijk knapperig korstje. Prima voor als je dan toch eens een patatje wil eten en super gezellig aan de buitentafel! And that’s exactly what I did!

Pizza zonder gluten

Aardappel pizza's gezond hapje

 

Ingrediënten:

  • 4 kleine biologische aardappelen
  • 1 eetlepel extra viërge olijfolie
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes look
  • een stuk of 10 kerstomaatjes
  • 4 lepels tomatensaus zonder E-nummers (ik neem pikante uit de Bio Planet!)
  • 100 gram mozzarella
  • enkele takjes basilicum
  • Peper

Hoe:

  1. Was de aardappelen grondig. Prik ze met een vork en plaats ze in de oven op een ovenplaat voor ongeveer 1 uur op 180 graden.
  2. Doe de olijfolie in een pan. Doe de look en de ui erbij en bak enkele minuutjes. Laat de uien nooit bruin bakken, enkel glazig.
  3. Doe de kerstomaatjes in stukjes en doe ze mee in de pan. Stoof aan en doe e vervolgens de tomatensaus bij.
  4. Haal de aardappelen uit de oven. De schil moet nu een krokant korstje geworden zijn. Snijd ze overlangs.
  5. Doe de inhoud van je pan over de aardappeltjes. Leg er een stukje mozzarella op en een tweetal basilicum blaadjes.
  6. Zet de ovenschotel heel even terug in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
  7. Kruid af met peper.

Opdienen en smullen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks