Groentepuree: wortel – bloemkool – geroosterde look

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Of je nu paleo-eter bent of je volgt de voedselzandloper of je gaat voor low-carb, ze zijn het er allemaal over eens dat aardappelen eten niet zo gezond is. Nu ja, op zich zitten er heel wat goede dingen in een aardappel. Maar ze scoren heel hoog op de glycemische index. Met een glycemische index tot wel 98 en een glycemische lading van 26 is dit meer suiker dan pure tafelsuiker. En suiker is nu eenmaal onze beste vriend niet. Het ondermijnt jouw beauty en bovendien kan een hoge bloedsuikerspiegel voor chronische inflammatie zorgen, de grote boosdoener die behalve voor ziekten ook nog eens voor vroegtijdige veroudering en rimpels kan zorgen. Say what?!

Toen ik mijn eerste boek over gezondheid – de voedselzandloper – las was dit (op brood na) mijn grootste zorg; geen aardappelen meer eten. En dan vooral; geen smeuïge puree meer?! Noooo! Gelukkig heb ik ondertussen al heel wat alternatieven gevonden. En het mag gezegd, op dit receptje ben ik het meest trots. Want in alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik nooit aardappelpuree heb gemaakt die zo lekker smaakte als deze groentepuree. Bovendien is hij net zo makkelijk te maken als gewone puree. Maar deze is wél een stuk gezonder! Bloemkool en look hebben een bijzonder lage glycemische index en hoewel deze bij wortels iets hoger ligt hebben ze zo weinig koolhydraten dat deze verwaarloosbaar is.

Bovendien heeft deze groentepuree jou heel wat goeds te bieden. In wortels zitten heel wat antioxidanten, beta-caroteen om precies te zijn. In bloemkool zitten verschillende micronutriënten; vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien is deze witte kampioen ook goed tegen kanker, houdt hij de aderen gezond en is goed voor het beenmerg. En dan is er nog de look. Eentje die bijna in je medicijnkast thuis hoort. De lijst met ziekten waarvoor look preventief kan optreden is eindeloos. Reden te meer om deze smaakmaker in heel wat gerechten toe te voegen.

Wortel bloemkool look

wortel bloemkool look pureewortel bloemkool look puree

Ingrediënten groentepureee:

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 wortels
  • 3 teentjes look
  • Biologische groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Recept groentepureee:

Begin met de teentjes look. Doe ze in een ovenschaaltje (ik gebruik hiervoor zo’n mini La Creusette potje, zijnde dan wel de goedkopere – maar zeker degelijke – van Alice Délice) en doe er een flinke scheut olijfolie over. Zet 15 min in de oven op 180 graden. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes, daarna nog eens vierendelen zodat de stukken niet te groot zijn. Snijd de wortels in schijfjes en doe ze samen met de bloemkool in een kookpot. Doe de geroosterde look erbij. Voeg wat water toe (ik gebruik ongeveer 400 ml) met de biologische groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Kook tot alle groenten zacht zijn en makkelijk te prakken. Roer regelmatig zodat alle groenten bouillon kunnen trekken. Giet het overtollige water weg. Pureer met de staafmixer! Kruid af met een beetje peper, zout en nootmuskaat. Proef en kruid bij naar smaak!  YUMMY in your tummy!

Extra: zorg dat je zeker het overtollige water goed weggiet, anders zal de puree te lopend worden. Vergeet ook zeker niet te kruiden, vooral de nootmuskaat is eeeecht onmisbaar! 😉

7 REACTIES

  1. Ik heb dit deze avond gemaakt. Wel zonder de look want dat eet ik niet graag, maar wat was het superlekker zeg! Het viel enorm in de smaak. Het was voor twee personen en het leek vrij veel, maar alles was op. Dat wil dus zeker iets zeggen. Ik heb er een stukje vis bijgemaakt met een vissausje. Toprecept. Dit zal nog vaak op mijn menu verschijnen. Denk dat het ook bij kinderen enorm in de smaak zal vallen want het is heel zacht van smaak.

  2. Amai, hoe lekker is dit?
    Ik maak nooit geen ordinaire wortelstoemp meer! Ook de kindjes vonden hem heel lekker!
    Een blijvertje dus 😉 bedankt Steffi x

  3. Ik maakte dit vandaag, maar vond het niet echt smakkelijk. De textuur deed me teveel aan babyvoeding denken. Ik eet heel graag groenten, maar geef de voorkeur aan hele stukken.

Laat een antwoord achter aan Bloemkool lookbrood | Bye Bye Cheeseburger Annuleer reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks