Havermout-risotto met champignons

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

HAPPY NEW YEAR!! En drie dikke kussen van mij! Ik hoop dat je goed gevierd hebt en dat het warme, liefdevolle dagen geweest zijn waarvan hopelijk een goeie portie is blijven hangen om mee te nemen naar het volgende jaar. En over 2017 gesproken. Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar?

Bij mij zijn het er een hele boel. Het zijn er zoveel dat ik een soort hiërarchie gemaakt heb want als ik in iets een krak ben dan is het in veel te veel plannen maken. Helemaal bovenaan mijn lijst staat: niet werken op zondag. Zondag is meestal mijn ‘alles-inhalen-wat-ik-in-de-week-niet-gedaan-kreeg-dag’ waardoor het eigenlijk nooit stopt. Ontspannen en bij tijd en stond wat tijd voor jezelf nemen is essentieel voor je gezondheid. Dus vanaf nu op zondag knopje uit en gewoon lekker niks doen en even aan niks denken.

That being said staat er nog veel anders op mijn lijstje en eentje daarvan is terug meer bloggen. De afgelopen twee maanden waren zo druk met het boek – in maart in de winkel! – dat het er vaak gewoon niet van kwam. Het blijkt dat boeken schrijven bijzonder vermoeiend is. Gelukkig ook waanzinnig leuk!

Maar voila ik duik meteen in mijn nieuwe voornemen want ik heb een nieuw receptje voor je klaar waarvan ik al enkele dagen loop te popelen om het met je te delen.

“Ik presenteer je: HAVERMOUT RISOTTO!”

Havermoutrisotto met champignons

Tussen kerst en nieuw heb ik in Plaza Bistro in Willebroek de lekkerste champignonsoep ooit gegeten en de hele week erna heb ik op één of andere manier zin in champignons gehad – klinkt als iets voor zwangere vrouwen, haha. Dus heb ik maar eens geëxperimenteerd met hartige havermout en – uiteraard – een stevige portie paddenstoelen. Het resultaat is to-die-for! Seriously!

Waarom het goed is regelmatig champignons te eten? Champignons hebben we in het verleden heel vaak gegeten. Het was als jager-voedselverzamelaar iets waar we heel vaak beroep op deden. In ons Westers dieet is het echter niet zo vaak te vinden. Nochtans bieden champignons heel wat goede stoffen. De shiitake bijvoorbeeld – ook in dit receptje – wordt in het Oosten medicinaal gebruikt. Het zou beschermend werken tegen kanker, in Japan wordt het ook ingezet bij kankertherapiën. Ze bevatten goede vezels zoals beta-glucanen en shiitakes tonen ook zeer goeie resultaten voor het versterken van het immuunsysteem.

Ik schrijf het recept voor deze havermout risotto met champignons uit voor 1 persoon (een zeer stevige portie), als hoofdgerecht. Halveer als je er een voorgerecht van wil maken.

Ingrediënten:

  • 150 gram havervlokken
  • 500 ml kippenbouillon (of groentebouillon voor vegetariërs)
  • 50 gram kastanjechampignons
  • 50 gram shiitakes
  • 50 gram cantharellen
  • 1 ui
  • 1 groot teentje look
  • 2 stengels pijpajuin
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • snuifje gedroogde tijm
  • biologische parmezaan (liefst in blok)

Hoe:

  1. Stoof de ui en de look aan in olijfolie, op een middelhoog vuurtje, in een middelgroot steelpannetje. Wacht tot de ui helemaal glazig is.
  2. Snijd de 3 soorten champignons in stukken. Voeg ze bij in het pannetje.
  3. Snijd de stengels van de pijpajuin in stukjes. Houd een deel voor garnituur en voeg de rest bij in het pannetje.
  4. Laat de champignons en de pijpajuin lang mee garen en roer met regelmaat.
  5. Voeg nu de havervlokken toe. Blijf op deze manier een minuutje roeren.
  6. Voeg nu een klein deel van de kippenbouillon toe, tot alles net onder staat.
  7. Blijf roeren tot het water bijna is ingetrokken, voeg dan opnieuw een deel bouillon toe.
  8. Blijf dit herhalen tot de havermout de gewenste consistentie heeft of tot je de 500 ml hebt opgebruikt.
  9. Rasp wat parmezaan en roer nog eens goed.
  10. Werk af met extra pijpajuin en nog wat paremeaan

Smakelijk!

Tip: Ik neem hiervoor redelijk grote havervlokken. Die moeten iets langer trekken maar kunnen op deze manier meer bouillon absorberen.

Toch meer fan van zoete havermout? Probeer dan zeker deze havermout met aardbeien en granola een keertje!

6 REACTIES

  1. Ik heb hem vandaag gemaakt. Ik vond het er vreemd uit zien. Het was een brij. Maar heel lekker, veel smaak. Voor mij was dit wel te veel. De rest eet ik morgenavond op. Bedankt voor het recept!

Laat een antwoord achter aan Steffi Vertriest Annuleer reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks