Ovenschotel van zoete aardappel, courgette en gehakt

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Zoete aardappel, my latest obsession! 

Nu ik voorlopig geen quinoa eet – jep, nog steeds Whole30 detox – heb ik wat andere bronnen van vezels nodig en zoete aardappelen zijn daar perfect voor. Hoewel een zoete aardappel altijd smaakt heb ik er deze maand toch opvallend veel gegeten. Ze zijn zo lekker en zo makkelijk te combineren. I could eat them everyday!

Bovendien bevatten ze heel veel anti-oxidanten. Joepie! Onder andere betacaroteen – een antioxidant dat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A – is rijkelijk aanwezig. Met 100 gram zoete aardappel kom je al aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Maar de zoete aardappel bevat nog vele andere antioxidanten, 3 keer meer zelfs dan blauwe bessen bijvoorbeeld. Oxidatieve schade wordt gelinkt aan kanker en vele andere ziekten, de vele antioxidanten in zoete aardappel kunnen je daartegen beschermen!

Wist je trouwens dat zoete aardappelen eigenlijk helemaal geen aardappelen zijn? Het is een knol die veel dichter bij de koolraap en de rode biet staat! Wanneer je hem kookt is hij een stuk lager op de glycemische index dan een traditionele aardappel die gekookt is. Is het echt zo dat zoete aardappelen gezonder zijn dan gewone aardappelen? Ja. Ze hebben een lagere glycemische index, bevatten meer vezels en bevatten meer mineralen en vitaminen.

En niet te vergeten, ze zijn so damn tasty!!

ovenschotel zoete aardappel courgette

Terug naar de ovenschotel! Omdat ik graag wat left-overs heb voor de volgende dag als lunch, worden de porties steeds groter bij mij. En toch heb ik nog nooit left-over gehad, hoe meer er is hoe meer er van gegeten wordt. Wees dus gerust gul met de hoeveelheden!

Ingrediënten:

  • 700 gram biologisch gehakt
  • 3 zoete aardappels
  • 1,5 courgette (bewaar de andere helft voor lunch de volgende dag)
  • 1 grote ui
  • 300 ml tomatensaus
  • kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 blokje groentebouillon
  • zout en peper
  • rucola (optioneel)

Hoe:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pot met kokend water en laat 8 tot 10 minuten doorkoken. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Fruit de ui in de kokosolie of extra vierge olijfolie, doe het gehakt en het bouillon blokje erbij.
  3. Doe de tomatensaus erbij en ook de kruiden. Laat zachtjes inkoken.
  4. Doe het gehakt mengsel in een ovenschotel. Schik de zoete aardappel stukjes erin. Snijd de courgette en doe ook deze erbij.
  5. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven voor 20 minuten op 180 graden.
  6. Serveer met rucola.

Optioneel kan je ook nog wat kaas erover strooien voor de schotel de oven in gaat!

Enjoy!

11 REACTIES

  1. Opgelet! De zoete aardappels (= bataat) waren bij mij na 8 minutenkoken reeds moes. 4 minuten is meer dan voldoende, ze garen nog na in de oven hé! Maar ‘t heeft gesmaakt!

  2. Ik zocht op zoete aardappel en courgette want dat lag nog in de koelkast. Ik vond dit heerlijke recept! Zoete aardappel 4 min gekookt en 2x zoveel courgette gebruikt. De kruiden uit t recept gebruikt en naar eigen smaak wat meer. Kokosvet gebruikt. Oven op 170gr omdat daarboven de vetmoleculen te lang worden wat ongezonder is. 30 min ipv 20 in de oven en halverwege de courgettes 180 gr gedraaid waardoor ze helemaal goed gaar worden. De gehaktsaus maakt t helemaal af! Lekker! Dank je wel, Steffi!

  3. Goede morgen,

    Voor hoeveel personen is dit recept?
    Groentebouillon EN Provençaalse kruiden? Is dat niet te veel van het goede :-)?

    Mvg,
    Patsy

  4. Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt, moest het zonder tomaten doen maar was evengoed heel erg lekker. De schotel moest hier wel 30 minuten in de oven anders was de courgette nog te hard. We hebben gesmuld!

Laat een antwoord achter aan Helena Annuleer reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks