Pastinaak frietjes

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Gezonde frietjes? Say whoooaaaat?! Uhu! No joke! Voor mij is het ondertussen al zo’n gewoonte om pastinaakfrietjes te eten dat ik helemaal zou vergeten om ze op de blog te zetten. Het is pas recent toen L. een keertje op bezoek kwam tijdens het avondeten, en ik ze liet proeven van de pastinaak frietjes, dat ze me de vraag stelde hoe het kwam dat dit niet op de blog stond. Ik weet dat vele van jullie healthy-peeps al helemaal vertrouwd zijn met de pastinaak frietjes, maar het zou spijtig zijn newby’s deze TO-DIE-FOR frietjes te ontzeggen!

Wie mijn biografie hier op Bye Bye Cheeseburger al eens gelezen heeft weet dat ik vroeger een fervent frituurbezoeker was. Wel, deze frietjes zijn lekkerder dan die van de frituur – no joke! En dat vinden zelfs mijn niet-zo-healthy-vrienden! De moeite dus om het eens te proberen!

Pastinaak staat de laatste jaren wat weer wat meer op de kaart, maar wordt nog steeds een vergeten groente genoemd. Na deze frietjes zal je hem niet zo snel meer vergeten. De pastinaak heeft trouwens nog heel wat gezondheidsvoordelen. Zo bevat hij heel veel vezels en is daarom goed voor de darmen, voor de cholesterol en om obesitas tegen te gaan! Net zoals wortels bevatten pastinaken veel polyacetylene anti-oxidanten en daardoor heeft de pastinaak anti-inflammatoire krachten en gaat het schimmels en kanker tegen. Het bevat bijna 30% van onze nodige vitamine C, die goed is voor de algehele gezondheid. Ook vitaminen B6, K en E zijn talrijk aanwezig.

Ik maak de pastinaakfrietjes met kokosolie, maar geen paniek het smaakt totaal niet naar kokos. Kokosolie is ook super gezond en heel stabiel om mee te koken. Als je nog wat overtuigingskracht nodig hebt dan moet je zeker mijn post over de voordelen van kokosolie eens lezen.
Pastinaak frieten

 

Ingrediënten:

  • 2 pastinaken
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 theelepels zout

Hoe:

  1. Schil de pastinaken en doe het kruintje eraf.
  2. Snijd de pastinaken in frietjes, probeer hierbij zoveel mogelijk dezelfde dikte aan te houden.
  3. Doe de pastinaakfrietjes in een grote kom. Doe er de kokosolie (lopend, dus even opwarmen) bij, de tijm en het zout. Tos alles goed rond in de kom, zodat de kokosolie en de kruiden goed verdeeld zijn over de frietjes.
  4. Doe de frietjes op een bakplaat of bakpapier en zet ze in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20 a 25 minuutjes. Tot de frietjes geelbruin zien en krokant worden.
  5. Haal de pastinaakfrietjes uit de oven en doe er eventueel nog wat extra zout en tijm op.

Tip: serveer met zelfgemaakte mayonnaise of appelmoes!

Heb jij al pastinaakfrietjes geprobeerd? Laat me zeker weten wat je er van vond en of je er even dol op bent dan ik!

14 REACTIES

  1. Hey Steffi,
    Ik ben het volledig met je eens. Pastinaakfrietjes zijn zoveel beter dan aardappelfrietjes. Ik wilde al langer een recept van Amber Albarda voor pastinaakfrietjes proberen (met komijn en koriander), maar het was er nog niet van gekomen, tot een paar weken geleden. Ik werd er bijna emotioneel van, ah zo lekker!! 🙂 Chique blog heb je. Ik ga ook wat van je recepten proberen. Bedankt om ze te delen! Groetjes x Sandra

  2. Hoi Steffi,

    Vandaag heb ik voor het eerst pastinaakfrietjes, homemade ketchup & appelmoes gemaakt volgens jouw video op Njam, en WAUW! : het hele gezin was wildenthousiast! Enorm, énorm lekker! Bedankt om het met de wereld te delen 😉

  3. De frietjes zijn redelijk slap, is dat de bedoeling?
    ik heb ze 20 minuten in de oven gedaan op hetelucht en dan nog 10 minuutjes op hete lucht en grill.

    Groetjes 🙂

  4. Hey iedereen. Voor de eerste keer pastinaak frietjes geprobeerd.
    Wat een weelde in je mond. Ik was een vaste patat eter maar nu zullen het altijd pastinaak frieten zijn. Zo lekker dat ik er niet over kan zwijgen. Lekkere groetjes
    Eric wauters

  5. Ik heb al regelmatig pastinaak frietjes gemaakt maar bij mij blijven ze nogal taai, doe ik iets fout? Ik eet daarom liever zoete aardappel frietjes.

Laat een antwoord achter aan Steffi Vertriest Annuleer reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks