Pompoensoep met spinazie

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Nog niet uitgefeest maar voorlopig wel uitgekookt. Oudjaar vier ik voor de gemakkelijkheid op locatie en het diner doen we bij Pop-Up Sablon in Brussel – aanradertje trouwens! Voorlopig kan ik de gigantische potten dus in de kast laten want de keren dat ik in de keuken sta dezer dagen is dat vooral om een maaltijd voor mezelf te maken.Toch wilde ik het nog even hebben over mijn pompoensoep die ik met kerstdag maakte. As usual was er veel te veel en dus heb ik er nog een heel weekend van kunnen genieten!

Ik hou van soep. Het is zo’n makkelijke manier om gezond te eten. Zelfs de niet-zo-doorwinterde-groenteneter lust wel een soepje. Door een mix te gebruiken van ingrediënten is het ook dé manier om veggies erin te smokkelen waar je misschien minder fan van bent maar die weer wat andere vitamientjes en goede stoffen bevatten. Bovendien vind ik dat mijn groenten-intake nog beter kan. Waarschijnlijk eet ik evenveel fruit dan groenten – gemiddeld genomen – en ik zou toch willen evolueren naar een dagschema dat voornamelijk uit groenten bestaat (hallo goede voornemens!). Soup to the rescue! 

Waarom kiezen voor pompoen? Pompoen zit boordevol goede dingen. Diegenen die een zuur-base dieet (nu ja, laat ons levensstijl zegge, ik haat het woord diëten) volgen weten als de beste dat pompoen de groente bij uitstek is om te ontzuren. Pompoen bevat ook heel veel anti-oxidanten, onder andere vitamine A. Net als wortels is pompoen daarom heel goed voor de ogen en beschermen ze je huid. Pompoen is ook prima post-work-out materiaal, door zijn grote hoeveelheid kalium (nog meer dan in een banaan bijvoorbeeld). Ideaal dus om weer in balans te komen na een zware Bikram Yoga sessie bijvoorbeeld.

Voor kerst had ik deze pompoensoep wat opgesmukt met spinazie en sesamzaadjes. Omdat het kan. En natuurlijk om weer wat gevarieerde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ingrediënten:

  • 1 pompoen (normale grote)
  • 4 sjalotjes
  • 3 teentjes look
  • Kokosolie
  • 1,5 liter water
  • 6 bouillonblokjes
  • 3 theelepels maple syrup
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel Ceylon kaneel
  • Spinazie (handje per persoon)
  • Sesamzaad (theelepel per persoon)
  • 1 limoen
  • Olijfolie

Hoe:

  1. Snijd de pompoen in 4 stukken en verwijder de draden en pitten. Leg de vier stukken op een bakpapier en plaats in een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden Celsius.
  2. Laat even afkoelen en verwijder vervolgens de huis van de pompoen. Doe in stukken en zet het opzij.
  3. In een grote pot stoof je de sjalotjes en de look aan (laat nooit bruin worden!).
  4. Doe er de pompoen, het wtaer, de bouillonblokjes, de maple syrup, zout, peper, kaneel en nootmuskaat aan toe en laat heel even sudderen.
  5. Mix het geheel
  6. Zeef de soep voor een zachte textuur en giet in kommetjes.
  7. In een klein steelpannetje doe je wat olijfolie, pers er wat vers limoensap in en laat de sesamzaadjes enkele minuutjes warm worden.
  8. Doe de spinazie erbij en roer door elkaar tot de spinazie lichtjes donker groen wordt.
  9. Schep het spinazie-sesam mengsel op de soep.

Fancy and delicious!

 

1 REACTIE

Laat een antwoord achter aan Sarah Annuleer reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks