Vegan noodle salade met gember-dressing

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Het wordt deze week een echte zomerweek, met zowat alle dagen temperaturen over de 20 graden. Yep, das zo’n lenteweek waar we in eender welk ander jaartal met z’n allen erop uit trokken, de files naar de kust ellenlang waren, moesten zoeken naar een lege stoel op een terrasje, moesten reserveren bij zowat elk restaurant,.. En nu zitten we in ons kot. En dus dacht ik van de zomer op je bord te brengen!

In deze noodlesalade heb ik zelf met volkoren emmertarwe gewerkt. Die bevat nog steeds gluten, wie dus liever glutenvrij kookt of gewoonweg glutenvrij moet eten die kan deze vervangen door soba noodles of rijstnoodles bijvoorbeeld. Wel kies ik voor 100% volkoren en ja, dat is iets anders dan gewone ‘volkoren’ pasta. Want de wetgeving werkt zo dat een merk z’n pasta volkoren mag noemen wanneer het minimaal 51% uit volkorenmeel bestaat. En dus bevatten de meeste volkoren pasta’s nog steeds heel wat gewoon wit meel. In mijn laatste boek De Beste Jij doe ik hierover alles uit de doeken en heb ik het ook over volle granen en het verschil met volkoren.

Zoals je ondertussen misschien al weet ben ik een zéér grote fan van groenten en fruit – the REAL superfoods zoals ik ze wel eens noem – en dus wanneer ik pasta maak zorg ik ook altijd voor een stevige portie groenten en bij deze zelfs ook wat fruit. Om het helemaal te laten aansluiten bij mijn koude pastasalade maak ik ook hier sliertjes van. Ik werk in dit recept met wortel en peer, die gaan zorgen voor een heerlijk knapperige en zoete toets aan het geheel. Het is stukken handiger om de wortels in sliertjes erbij te doen dan ze met een mes fijn te snijden, want dat vraagt best wat snijkunsten (en je wil uiteraard geen grote stukken rauwe wortel). Daarom gebruik ik hiervoor de My Vegetable van DOMO, mijn trouwe partner in crime als het op groentepasta’s aankomt. Heel handig aan dit toestel is ook dat je bijvoorbeeld een peer makkelijk in sliertjes verandert, omdat je het middelste stuk niet mist, wat bij een handmatige spiralizer wel het geval is en waardoor er nog maar weinig peer overblijft op die manier. Bij deze: problem solved!

Wat nog meer in deze salade? Uiteraard zorgt de gember voor een stevige portie anti-inflammatoire stoffen – which I love! Als topping gebruik ik sesamzaadjes, en jawel van mijn favoriete biomerkje Nutridia, waar ik trotse ambassadeur van ben. Veel mensen denken dat toppings zoals sesam, zaadjes, nootjes of verse kruiden pure afwerking zijn. Maar voor mij zijn ze een essentieel deel van het gerecht. Ze dragen allemaal bij aan het totale smaakprofiel en je kan ze niet zomaar skippen. Bovendien bevatten sesamzaadjes ook een mooie dosis vezels, proteïne en magnesium. Onderschat ze dus niet die kleine zaadjes!

Onderstaand recept zorgt voor een portie voor zo’n 3 personen. Wanneer het zou toch combineren met iets van vis of scampi’s ofzo bijvoorbeeld, dan is het zeker voldoende voor 4 personen. Je kan de overschot bewaren (best zonder de dressing er al op te doen) en de volgende dag eten.

Ingrediënten:

Voor de saus:

  • 4 el cocos aminos (te vervangen door tamari of soyasaus)
  • 4 el (bruine) rijst azijn (vind je bij de Aziatische producten in de supermarkt)
  • 4 el olijfolie
  • 2 el gember sap of 1 grote el geraspte verse gember
  • 1 grote el ahornsiroop

Voor de noodle salade:

  • 200 gram 100% vokoren pasta of noodles
  • 3 grote wortels
  • 3 peren
  • 3 stengels lente ui
  • 3 handen vol muntblaadjes
  • peper en zout
  • sesamzaadjes (van Nutridia bijvoorbeeld)
  • verse koriander
  • (optioneel: stukjes sinaas)

Hoe:

  1. Kook de pasta of de noodles gaar. Spoel daarna af met koud water.
  2. Meng alle ingrediënten voor de saus, zet opzij.
  3. Schil de wortels. Maak sliertjes van de wortels en de peren met de My Vegtable van DOMO.
  4. Meng de afgekoelde pasta en de sliertjes.
  5. Doe wat van de saus over het geheel (gebruik hiervoor niet alles, dat gaat wat veel zijn, je kan de dressing perfect bewaren voor later, minimaal twee dagen).
  6. Snijd het groene deel van de lente-ui fijn en voeg toe.
  7. Neem 3/4 van de muntblaadjes (zonder stengels) en hak ze fijn, voeg toe.
  8. Werk af met sesam, peper en zout, korianderblaadjes en eventueel wat sinaasappel.

Smakelijk!

Combinatie met thee

Zoals je op de foto’s kan zien heb ik ook hier weer een thee’tje bij, een koude thee deze keer. Ik kies hier voor een Tie Kuan Yin oolong, deze die ik gebruikte heeft een redelijk geroosterde smaak, wat perfect samen gaat met dit Aziatisch getinte gerechtje. Ik heb hem cold brew opgeschonken. Dit doe ik door 2 theelepels oolong thee toe te voegen aan 1 liter water en deze voor een nachtje (12 tot 24u) in de koelkast te laten trekken. Yes indeed, zonder heet water dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks