Waarom kokosolie een plekje in je keuken verdient

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Kokosolie kwam het afgelopen jaar wat in een slecht daglicht te staan. Omwille van de verzadigde vetten die er in zitten. Maar das onterecht. In deze post heb ik het over de vele voordelen van kokosolie en waarom het een plekje in je keuken verdient.

Kokosolie zorgt niet voor een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

I hate to break it to you, maar dat verzadigde vetten zorgen voor hart en vaatziekten is nog nooit aangetoond geweest. Hoezo hoor ik je denken? Wat werd aangetoond is dat verzadigde vetten de cholesterol kunnen verhogen en een verhoogde cholesterol is een gevaar voor hart en vaatziekten. Maar de conclusie dat wanneer A voor B zorgt en B voor C mag je niet zomaar doortrekken naar A zorgt dus voor C. Vergelijk het met: warm weer (A) zorgt ervoor dat meer mensen in de zee gaan zwemmen (B), en dat zorgt ervoor dat er meer mensen verdrinken (C). De conclusie dat warm weer verantwoordelijk is voor meer verdrinkingsdoden is een brug te ver.

kokosolieEr zijn verschillende soorten cholesterol – wat niet helemaal waar is eigenlijk, want de verschillen gaan over het transporteiwit, maar bon, voor de gemakkelijkheid: laat me het even verschillende soorten cholesterol noemen – namelijk “goede” en “slechte”, of ook wel HDL en LDL. Meer nog, zelfs de LDL is niet altijd slecht. Want ook hierin zijn er kleine en grote partikels en de kleine partikels zijn diegene die makkelijk oxideren en op deze manier slecht voor hart en vaten zijn.

En waar zijn verzadigde vetten toe in staat? Tot het omzetten van die kleine (gevaarlijke) LDL partikels in de grotere LDL partikels. Hoera dus voor de verzadigde vetten!

MCT vetzuren.

De verzadigde vetten in kokosolie zijn ook nog eens anders. De vetten in kokosolie zijn wat ze de middellange keten vetzuren (ofwel: MCT’s) noemen. Dewelke vele voordelen hebben. Zo worden ze makkelijker als energie gebruikt en minder snel opgeslagen. Ze worden door de lever omgevormd tot ketonen en daar is je brein dol op. Ze werken onder andere beschermend tegen Alzheimer bijvoorbeeld.

Kokosolie boost de vetverbranding.

Afvallen is niet enkel een verhaal van calorieën tellen, ook de bron van je calorieën doet er toe. Ook hier zijn het de MCT’s die een verschil maken. De MCT’s zorgen er namelijk voor dat je meer caloriëen gaat verbranden en op die manier is het dus een boost voor je metabolisme.

Kokosolie is antibacterieel.

Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie is laurinezuur en wanneer dit verteerd wordt vormt het ook nog eens monolaurine. Beiden kunnen gevaarlijke pathogenen (zoals bacteriën, virussen en schimmels) doden.

Zo is kokosolie interessant bij een candida of andere schimmelinfecties bijvoorbeeld.

Kokosolie verzadigt en vermindert de honger.

Dit komt wederom door die wonderbaarlijke MCT vetzuren die er in zitten. De ketonen die de lever er van maakt hebben een hongerstillend effect. En ook op deze manier kan het dus bijdragen aan gewichtsverlies.

Het zijn maar enkele van de vele voordelen van kokosolie en ze geven alvast een idee van de waarde die deze olie voor je kan hebben. Zelf kook ik bijna uitsluitend met kokos- en olijfolie. Kokosolie zal ik vooral gebruiken wanneer ik op hogere temperaturen kook (ik denk aan wokken of pannenkoekjes bakken bijvoorbeeld) omdat het verzadigde vet ook nog eens heel stabiel is en goed tegen verhitting kan. Naast het gebruik in de keuken heeft kokosolie ook de weg naar mijn badkamer gevonden, waar ik het gebruik als de-make-up en als hydratatie voor m’n huid.

Je vindt kokosolie tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Deze extra vierge biologische versie van Nutridia vindt je onder andere bij Carrefour.

Proud ambassador! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks