Wat zijn gluten eigenlijk?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Niet zo lang geleden schreef ik nog een artikel getiteld: Ben jij glutenintolerant? Het bevat een zelftest waardoor je een eerste aanwijzing kan bekomen of je al dan niet glutenintolerant zou zijn. Ik kreeg veel reacties op het filmpje van Jimmy Kimmel waar ik naar verwees. Het is een stukje uit een Amerikaanse show waarbij men op straat trekt en verschillende mensen vraagt wat gluten nu juist zijn. Velen doen een gokje en de antwoorden gaan van ‘iets in brood’ tot ‘pasta en rijst’ en ‘een deel van bloem ofzo’. Ik kreeg een aantal reacties op social van mensen die het ook niet wisten en daar gaat deze post over. Zodat wanneer jij ooit door Jimmy Kimmel zijn redactie wordt aangesproken, je met zekerheid kan zeggen wat het is.

Kort en krachtig: gluten is de verzamelnaam voor een familie van proteïnen die in het endosperm van granen zit. Een onderdeel van deze gluten – gliadine genaamd – zorgt bij sommigen voor ontsteking aan de darmwand. Zeker bij mensen met coeliakie vergist het immuunsysteem zich en valt het deze gluten aan met een ontsteking tot gevolg.

Gluten hebben een belangrijke functie in de verwerking van meel, het zorgt namelijk voor de elasticiteit van het deeg. Het tarwe van vandaag is vooral dwergtarwe, dat ontwikkeld werd door een kruising en ruwe genetische manipulatie rond het jaar 1960. Sindsdien zitten er veel meer gluten in. Dit wordt soms gelinkt aan de stijging van glutensensitiviteit en coeliakie die we sindsdien zien.

Typische granen die gluten bevatten zijn tarwe, spelt, rogge en gerst. Toch bevatten ook soms de granen die van nature uit glutenvrij zijn,  zoals haver bijvoorbeeld, gluten. Dit komt door de contaminatie in de fabriek waar deze granen verwerkt worden. Ook in andere, soms heel verrassende producten, vind je soms gluten. Zo is niet alle kip glutenvrij bijvoorbeeld. Huh, gluten in kip hoor ik je al denken? Soms wordt er water in kipfilets gespoten om meer gewicht te verkrijgen, ze kunnen nog meer gewicht en volume verkrijgen door bij dat water ook gluten te doen.

Wie gevoelig is aan gluten of glutenintolerant is let dus maar beter extra op. Wil je meer informatie over gluten en eventueel daarbij horende problemen? Neem dan een kijkje op de facebookpagina van Schär. Je vindt er ook allerhande glutenvrije producten ook tips en tricks.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks