Voorbereiden op een bikram yoga les

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Een tijdje geleden kwam Karen Damen langs in de Bikram Yoga in Antwerpen. Haar eerste lesje, het was een volle klas en dus super duper hot. De eerste les is sowieso een struggle maar deze keer leek het wel extra zwaar te zijn. En dan ook nog eens met een cameraploeg erbij, wat de druk nog wat hoger maakt. Maar ze zette door – wonderbaarlijk zelfs zonder even te pauzeren – en Perfect werd een geweldig en inspirerend programma. Ik weet dat heel wat mensen gemotiveerd zijn door de reeks en zich nu ook een keertje aan bikram yoga willen wagen! Ik vind dat geweldig nieuws!

Zoals ik eerder al zei; you love it or you hate it! Ik was van dag 1 helemaal verkocht. Ik zou zelfs dure woorden zoals ‘lifechanging’ in mond durven nemen. Over mijn ervaringen met Bikram en wat het voor mij betekent heb ik al eerder een blogpost geschreven en die vind je hier.

Omdat er heel wat nieuwe mensen bij ons in de yogastudio verschijnen, zet ik graag wat dingen op een rijtje voor de Bikram-newbies. Je goed voorbereiden op een yogales is belangrijk. Het is altijd van belang, maar waarschijnlijk de allereerste keer nog net iets meer.

Let op je eten

Je wil geen volle maag in de Bikram les – believe me! Je lichaam gaat helemaal twisten in alle richtingen en het zal stevig moeten wennen aan de hitte. Een volle maag is dus geen goed plan, not at all. Maar je wil ook niet niets gegeten hebben. Idealiter eet je 3 uur op voorhand iets. ‘s Morgens kies ik meestal voor een klein kommetje muesli en griekse yoghurt of gewoon wat fruit. Ik ben wel eens te lang in bed blijven liggen waardoor mijn maag geen tijd meer zou hebben om mijn ontbijt te verteren voor de les. Ik heb gemerkt dat druiven dan een prima reddingsmiddel zijn. Ze geven meteen energie – die je nodig zal hebben – maar zijn toch licht voor de maag.

Drink voldoende water

Dit is waarschijnlijk nóg belangrijker dan eten. Voldoende hydrateren! Je lichaam zal veel vocht verliezen tijdens de les. Het zweten is super goed voor je! Je squeezet de toxines uit je lijf (onder andere BPA) maar ook heel wat vocht. Drink niet een hele fles water vlak voor de les, maar drink de twee uren daarvoor voldoende. Zo heeft jouw beautifull body tijd genoeg om heel jouw lijf, al jouw cellen te voorzien van het nodige water. You’ll need it!

Weinig kleding

Ik herinner me nog goed wat ik allemaal meegnomen heb naar mijn eerste yogales. Onder andere een licht los katoenen broekje – van Victoria’s Secret, super mooi – en een sport bh met een fancy los t-shirtje erover. Yeah.. That was a no-go! Kies voor aanspannende kledij van polyester en elestaan. Ik draag meestal een korte short en een korte sporttop (niet zoals op de foto van hierboven dus). Niet iedereen voelt zich comfortabel bij zo weinig kleding, je kan ook een langere aanspannende broek kiezen en een topje dat de buik bedekt. Ik ben van mening dat hoe minder kledij je draagt, hoe aangenamer het is. En wees niet al te zelfbewust, op het einde van de les zien we er allemaal niet uit! Ik zeg daar meestal het volgende op: “Only those who can look like sh*t, can truly shine as a diamond”.

Een Yogamat
Elk soort yoga doe je op een yogamat maar niet elke mat is geschikt. Ik zie wel eens yoga-newbies binnenkomen met zo een mat van ongeveer een cm dikte (die typische donkerblauwe van de Decathlon). Niet doen! Die matten schuiven van de 6 naar de 9 en zijn daardoor levensgevaarlijk. Bewaar ze voor thuis wat buikspieroefeningen op te doen en kies een flinterdun antislip matje voor je yogaklas. Je mat moet letterlijk aan de grond plakken, zodat jij maximale stabiliteit hebt! In elke yogastudio hebben ze matjes die je kan lenen. Op termijn is het aan te raden een eigen mat te kopen, maar de eerste keer – als je nog niet helemaal weet of het je ding gaat zijn – kan je gerust een matje huren.

Een Yogahanddoek

Dit is MEGA belangrijk. Voor vele yogavariaties is het niet noodzakelijk (hoewel ik het wel altijd aangenamer vind) om een yogahanddoek te hebben. Voor Bikram yoga MOET je een handdoek hebben. En niet zomaar een handdoek. In het begin deed ik de yogalessen altijd met een oude strandhanddoek. Het probleem is dat ook die nog glijden. In de ‘standing separate leg stretching pose’ bijvoorbeeld gleed mijn voet zo hard weg dat ik de hele tijd vreesde in een gedwongen split terecht te komen. Je wil je gedachten zo vrij mogelijk kunnen houden en enkel vullen met een intense concentratie om de 90 minuten in die hitte door te komen. Die voet die langzaam maar zeker wegglijdt kan je dus echt wel missen. Ik heb zelf verschillende handdoeken geprobeerd en er is er maar één die écht werkt en dat zijn de handdoeken van Yogitoes. Ik kocht ze vroeger in Amerika omdat ze alleen daar te verkrijgen waren maar nu bied ik ze ook aan in de webshop. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede grip is; als ik mijn yogahanddoek vergeten ben, rijd ik terug naar huis!

Een rekkertje

Waarschijnlijk een evidentie voor de langharigen onder ons, maar toch. Neem een rekkertje of twee mee om je haar vast te binden. Zweet kan zurig zijn en zuur is niet goed voor je haar, het vreet eraan. Heb je lang haar zoals ik, zorg dan dat je je haar kunt opsteken in een dot of minstens in een staart, zodat je haren niet of zo weinig mogelijk in contact komen met je bezwete rug. Strek je rug even volledig, doe je kin naar beneden en voel nu aan je kruin, exact daar draag je je paardenstaart of dot het beste. Zo stoort het haar niet als je in savasana ligt maar zit het ook niet in de weg voor Rabbit Pose bijvoorbeeld.

Water voor in de les

Water voor in de les is in tegenstelling van wat je zou denken het minst belangrijke van dit lijstje. Je hebt voldoende water nodig vóór de les en na de les, maar tijdens eigenlijk niet. Dat is bijna nutteloos. Drinken tijdens de les maakt enkel dat je maag weer aan het werk moet en dat is een storende factor tijdens jouw oefeningen. Als je een droge mond hebt kan je wel een klein slokje nemen om even te verfrissen. We hebben de neiging om te drinken als we het warm hebben, je zal dus bijna uit reflex gaan drinken. Wees jezelf daarvan bewust en drink een slokje – maximum – op de momenten dat er gedronken mag worden. Of drink gewoon niet.

Propere onderbroek

Yep, dit klinkt belachelijk, I know! Maar ik ben zelf al meerdere keren zonder onderbroek in mijn jogging gestapt omdat ik het vergeten was. Na de les neem je een korte douche en daarna duik je in verse propere kledij, liefst nog lekker comfy, dat maakt de hele yoga-ervaring compleet!

 

Heb jij al Bikram yoga gedaan? Hoe was jouw eerste ervaring?

1 REACTIE

  1. Ha leuk te lezen over de bikram.
    Inderdaad hate or love. Ik behoor eveneens tot de love groep!! Ben ondertussen een 10 tal keer geweest en dat gevoel nadien.. Wow!!!
    Denk jou daar ook al eens een keertje gezien te hebben 🙂 je bent al KEI goe. Knap!
    Grtjs Elien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks