5x Goed voor de spijsvertering

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ons spijsverteringsstelsel heeft een niet te onderschatte functie voor ons welzijn. En dus kunnen we het maar beter in de watten leggen ook. Een goede spijsvertering is niet alleen belangrijk voor je gevoel van welzijn, het is ook hoogstnoodzakelijk om de goede stoffen uit je voeding te kunnen halen. Wie slecht verteert kan namelijk heel wat goede voeding binnenhalen zonder de nutriënten te absorberen. Een prof van me zei ooit “Je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt” en daar is wat van aan.

Alles start uiteraard met een gebalanceerde voeding die bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, rechtstreeks van moeder natuur, de befaamde ‘unprocessed foods’ – het ganse eerste hoofdstuk van mijn boek ‘De Beste Jij’ gaat hierover. Maar wie dat onder de knie heeft kan bij tijd en stond wel nog een aantal dingen toevoegen om z’n spijsverering te ondersteunen. Hieronder 5 producten die kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering.

Spijsvertering lijnzaadLijnzaad 

Lijnzaad heeft verschillende positieve effecten op je lijf en één daarvan is dat het een mooie bijdragen kan leveren aan je spijsvertering. Twee eetlepels lijnzaad bevatten ongeveer 6 gram vezels, waarvan 20-40% oplosbare vezels en 60-80% onoplosbare vezels. Oplosbare vezels helpen je bloedsuikerspiegel te balanceren, cholesterol onder controle te houden en ze voeden ook je darmbacteriën. Wanneer ze met water in aanraking komen vormen ze een soort gelei aan de darmwand, samen met de onoplosbare vezels vormt lijnzaad daarom een natuurlijk laxeermiddel en helpt het constipatie te voorkomen. Je kan lijnzaad producten onder andere bij Holland & Barrett kopen. Ik ben zelf het meest fan van volledig lijnzaad, wat je dan zelf vermaalt in een koffiegrinder of stampt met een vijzel. Lijnzaad verliest namelijk heel snel zijn voedingsstoffen bij contact met lucht, anderzijds moet lijnzaad gebroken worden om eruit te kunnen halen wat er in zit. Je haalt dus het meeste uit je product als je start met volledig lijnzaad dat je vervolgens zelf breekt.

Pre- en probiotica

Ook pre- en probiotica supplementen kunnen een aanvulling zijn voor je spijsvertering. Probiotica zijn bacteriën die je gaat toevoegen, het zijn stammen die geactiveerd worden wanneer je ze inneemt. Prebiotica kan je dan weer zien als voeding voor deze bacteriën. Het zijn niet-verteerbare vezels maar ze vervullen wel een heel belangrijke rol voor onze darmflora. Een goede darmflora is belangrijk voor het aanmaken van bepaalde stoffen zoals vitamine K bijvoorbeeld, maar ook voor de aanmaak van korte keten vetzuren. Een goede darmflora zorgt bovendien voor een betere communicatie met je brein én het houdt bacterie-overgroei en schimmels onder controle.

Psylliumvezel

Psylliumvezels zijn een mooi voorbeeld van een prebioticum. Het fungeert als bulkstof met niet-verteerbare vezels en daar houden je darmbacteriën van. Het wordt ook wel eens naar voren geschoven als een middel om gewicht te verliezen, dit vooral omdat het veel water absorbeert en het op die manier een vullend gevoel kan geven.

Aloe veraAloe vera

Aloe vera boost op verschillende manieren het spijsverteringsstelsel. Eerst en vooral zorgt het voor meer water in de darm, wat over het algemeen helpt voor een vlottere stoelgang. Daarnaast bevat aloe vera heel wat enzymen die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Er wordt veel onderzoek gedaan momenteel naar de verschillende werkingen van aloe vera op het darmstelsel en de resultaten zien er veelbelovend uit. Zo schat men dat aloe vera verlichting kan brengen voor mensen met spastische darmen. Meer onderzoek is nodig maar zelf moet ik toegeven dat wanneer ik een aloe vera kuur doe, ik altijd mooie resultaten zie op het vlak van m’n spijsvertering.

Pepermuntolie

Pepermuntolie is een essentiële olie, gemaakt van de bladeren van de pepermunt-plant. Een stofje daarin is menthol en dit heeft een positief effect op je spijsvertering. Het kan spastische darmen kalmeren, helpen bij maagpijn en een opgeblazen gevoel verminderen. Het heeft vooral een kalmerend effect op het ganse spijsverteringsstelsel. Je kan pepermuntolie in capsules kopen.

Wie graag een extraatje wil doen voor z’n spijsvertering kan dus aan de slag gaan met één van deze producten. Ik zou zeker aanraden om maar  1 middeltje per keer uit te testen, zo zal je veel makkelijker ontdekken wat voor jou specifiek goed werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks