Iedereen heeft er weleens last van: een opgeblazen gevoel na een maaltijd. Misschien heb je ook al gemerkt dat je van bepaalde ingrediënten sneller een opgeblazen buik krijgt. Deze voedingsmiddelen helpen bij dat gevoel!
Is gasvorming ongezond?
Laat ons dat eerst even eerst uitklaren want een opgeblazen gevoel is soms meer dan die vervelende opgeblazen buik. Soms gaat het ook gepaard met winderigheid.
Wist je dat een mens gemiddeld 1/2 tot 1 liter gas produceert? En gemiddeld zo’n 10 à 20 keer per dag een windje laat? Supergênant of juist een teken van gezondheid? Blijkbaar zou het toch eerder dat laatste zijn: gas wordt aangemaakt terwijl bacteriën voedsel afbreken in ons verteringsstelsel. Produceer je mooie hoeveelheden gas, dan wil dat dus zeggen dat je verteringsstelsel goed werkt. Dat gas bestaat grotendeels uit hydrogeen en methaan, en in kleinere hoeveelheden uit hydrogeensulfiet, de stof die de windjes hun slechte geur geven.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die meer gas veroorzaken dan anderen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je bijvoorbeeld korte keten koolhydraten of ‘FODMAPs’ kan verteren (de snelle suikers zoals olisacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen). Die ingrediënten worden niet of niet volledig verteerd, wat ervoor zorgt dat darmbacteriën meer gaan fermenteren en er meer gas wordt geproduceerd. Bekende FODMAPs zijn broccoli, ui, bonen en linzen, graanproducten, knoflook en sommige fruitsappen. Ook lactose is een FODMAP, net als suikervrije alternatieven zoals sorbitol.
Moet je je zorgen maken over die gasvorming? Eigenlijk niet, maar als het gepaard gaat met buikpijn, gewichtsverlies, koorts of bloedverlies bij de grote stoelgang, dan moet je zeker naar je huisarts gaan. Die symptomen zouden een teken kunnen zijn van coeliakie of de ziekte van Crohn.
Voedingsmiddelen die helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Deze voedingsmiddelen helpen je bij een opgeblazen gevoel en zijn dus aangeraden als je er vaak last van hebt. Kort samengevat zijn het voedingsmiddelen die veel vezels bevatten of andere stoffen die je vertering in gang zetten, die ook constipatie tegengaan of die je vochtbalans op peil houden.
Ik beken, ik begin als tea lover niet voor niets met thee, haha! You got me, maar hey, het is echt ruimschoots bewezen dat deze antioxidantenbom je sowieso helpt met het hydrateren en op die manier ook het ophouden van vocht tegenhoudt. Antioxidanten zoals epigallocathechinegallaat (EGCG) kunnen ook de ontsteking in je lichaam tegengaan en bestrijden vrije radicalen. Groene thee bevat ook een dosis cafeïne, een ingrediënt dat je verteringssysteem in gang zet en werkt als een natuurlijk laxatief.
-
Banaan
In bananen vind je veel vezels en potassium, een voedingsstof die ons lichaam ondersteunt om onze vochtbalans op peil te houden en dus ook weer vochtophoping tegengaat.
-
Avocado
In avocado vind je veel vitamine C en K, maar ook potassium, goed voor onze vochtbalans zoals je kon lezen in het voorgaande puntje. Avocado’s bevatten ook veel vezels en gaan op die manier constipatie en een opgeblazen gevoel tegen.
-
Rabarber
In rabarber vind je ‘sennoside’, een verbinding met een laxerend effect. Het kan er ook voor zorgen dat je lichaam meer vezels kan opnemen.
-
Gember
Ik ben een mega gemberfan. Gember is hét natuurlijke middel bij een zware maag; verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat gember ervoor zorgt dat de maag sneller wordt geledigd, waardoor er geen of minder kans is tot dat zware of opgeblazen gevoel. Gember bevat ook zingibain, een stof die helpt bij het afbreken van eiwitten zodat de vertering gezonder kan verlopen.
-
Kurkuma
Dit kruid heeft een sterk ontstekingsremmende werking en zou ook de gezondheid van de darmen kunnen verbeteren. Symptomen zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel zouden verminderen.
-
Venkel
Nog zo’n middeltje uit grootmoeders keuken tegen een opgeblazen gevoel: venkel! Studies tonen dat venkel en venkelzaadjes helpen tegen krampen en de spieren in je verteringsstelsel terug kunnen doen ontspannen. Venkel heeft ook een vochtafdrijvend effect en helpt dus om vochtophoping tegen te gaan.
-
Ananas
Naast vitamine C, mangaan en vitamines B vind je in ananas ook bromelaïne, een eiwitsplitsende enzym dat allerlei verteringsproblemen behandelt. Het werkt ook ontstekingsremmend en pijnstillend.
-
Selderij
Selderij is niet alleen voedzaam, maar bevat ook voor 95 procent water. Het bevat ook mannitol, een soort van suikeralcohol dat de stoelgang verzacht. Mannitol valt wel officieel onder de groep van de polyolen, één van de FODMAPs, het kan dus wel zijn dat je juist gevoelig bent aan deze stof. Let op hoe jij reageert bij het eten van selderij; merk je dat het je geen opgeblazen gevoel bezorgt, dan kan het zeker geen kwaad om deze groente regelmatig op je menu te plaatsen!
Papaya’s bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
-
Quinoa
Het kan ook goed zijn dat je dat opgeblazen gevoel krijgt omdat je minder goed gluten kunt verteren. Het is dan zeker eens de moeite om voor glutenvrije granen te kiezen en te gaan voor bijvoorbeeld quinoa; het bevat bovendien heel wat vezels en antioxidanten.
-
Appels
Appels bevatten naast veel water ook veel potassium en vezels, meer in het bijzonder pectine, een stof die de spijsvertering kan versnellen.
-
Rode vruchten
Hier word je alleen maar blij van (ik toch): aardbeien, zwarte bessen en bosbessen bevatten all the good stuff om je spijsvertering te versnellen en zitten vol antioxidanten, vitamines en mineralen, maar ook vezels.
-
Kiwi
Kiwi’s zijn een bom van vezels en potassium en bevatten actinidine, een enzym dat de spijsvertering versnelt.
-
Yoghurt
Wie darmen zegt, denkt aan probiotica, en die vind je natuurlijk in yoghurt. Probiotica houden je darmen gezond en kunnen je stoelgang bevorderen. Probiotica zijn ook goed om een opgeblazen gevoel te verminderen en helpen symptomen van het prikkelbare darmsyndroom te verzachten.
-
Pepermuntthee
Heb je een zware maag, dan kan het zeker helpen om een kopje pepermuntthee te drinken. Pepermunt werkt ontstekingsremmend en helpt ook bij het prikkelbare darmsyndroom.
-
Kombucha
Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kombucha bevatten veel probiotica en ondersteunen de darmgezondheid. Het bevat ook ontstekingsremmende antioxidanten die het opgeblazen gevoel kunnen tegengaan.
-
Asperges
Asperges bevatten veel vezels en een mooie hoeveelheid aan insuline, een prebiotische vezel die er mee voor kan zorgen dat je darmen gezond zijn (en dus constipatie voorkomt).
-
Komkommer
Deze heerlijk zomerse groente bevat 95 procent water, wat je vochtbalans op peil kan brengen en vochtophoping tegengaat.
-
Havermout
Een opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door een minder goede spijsvertering en constipatie. Vezels eten helpt daarbij, en dat zijn natuurlijk bestanddelen die je in grote hoeveelheden in havermout terugvindt. Havermout bevat ook veel betaglucaan, een vezel met een sterke ontstekingsremmende werking.