Het belang van magnesium

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Vorige week had ik een uitvoerig gesprek met één van mijn medestudenten Neuro-Immunologie. We hadden het over het belang van magnesium en hoeveel mensen daar een tekort aan hebben. Magnesium speelt een rol in veel verschillende lichamelijke processen en dus leek het mij wel de moeite hier wat over te schrijven.

Magnesium speelt een rol in onnoemelijk veel biochemische processen.

Het voert een functie uit als sleutelelement. Meer dan 600 reacties werden al gevonden waarbij magnesium een essentiële rol speelt, bijvoorbeeld in het omzetten van voedsel naar energie. Maar ook speelt het een cruciale rol in het aanmaken van nieuwe proteïnen vanuit aminozuren. Magnesium helpt ook bij de opbouw van DNA en RNA en speelt een rol bij het reguleren van je neurotransmitters, de boodschappers van je zenuwstelsel.

Magnesium is belangrijk bij het sporten.

Tijdens intense activiteiten zoals sporten heeft je lichaam tot 20% meer magnesium nodig dan wanneer het in rust is. Magnesium helpt om de glucose uit je bloed in je spiercellen te krijgen en om het melkzuur uit de spieren te halen – dewelke opbouwt tijdens het sporten. Er zijn verschillende onderzoeken die al aangetoond hebben dat magnesium kan helpen om sportresultaten te verbeteren en dat ook de bewegingsmogelijkheden van oudere mensen bijvoorbeeld groter worden wanneer ze voldoende magnesium tot zich nemen. Hoewel er ook wat onderzoeken zijn die geen resultaat vonden van magnesiumsuppletie op sportresultaten.  Wat wel duidelijk is, is dat wie mooie sportprestaties wil leveren maar best werkt aan een optimale magnesiumspiegel en dat kan gelukkig ook door gezonde voeding te eten.

Magnesium kan helpen bij depressie.

Niet zo verrassend als je weet dat magnesium zo’n sleutelrol vertolkt. Ook op het brein heeft het zijn invloed. Zo ziet men dat mensen met te weinig magnesium veel vaker aan depressie lijden. Een tekort aan magnesium komt zeker bij ouderen vaak voor en men vond daarin verschillende links met depressie. Suppletie toonde in sommige gevallen echt een zeer opmerkelijk verschil aan.

Magnesium kan de bloeddruk verlagen.

Verschillende onderzoeken toonden aan dat suppletie van magnesium kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Een hoge bloeddruk brengt verschillende risico’s met zich mee, onder andere een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Magnesium helpt inflammatie te bestrijden.

Ontsteking is één van de grootste gezondheidsproblemen van de dag van vandaag. Onze grote hoeveelheden aan stress, de bewerkte voeding die we eten (met onder andere heel veel omega 6) en het feit dat we vaak te weinig bewegen, zorgen er allemaal voor dat velen lijden aan chronische laaggradige inflammatie, wat op lange termijn zeer nefaste gevolgen kan hebben. Lage magnesiumlevels worden gelinkt aan meer inflammatie en magnesium supplementen bleken in verschillende studies een effect te hebben op de CRP waarden en andere inflammatie waarden.

Magnesium kan helpen bij migraine.

Niet zo abnormaal als je weet dat magnesium de bloedvaten doet ontspannen. Hoewel migraine een heel individueel iets is lijken toch heel wat mensen minder aanvallen en klachten te hebben bij het nemen van extra magnesium. Ik had vroeger heel veel last van migraine en weet hoe zwaar dit kan zijn. En dus is mijn moto steeds: alles wat kan helpen, heel graag! Ik kan het oplossen van mijn migraine niet enkel toeschrijven aan de intake van magnesium, wel weet ik dat mijn migraineaanvallen verminderd zijn tot helemaal uitbleven nadat ik overschakelde op veel gezondere voeding, die an sich ook veel meer magnesium bevat.

Voeding die rijk is aan magnesium: makreel, avocado, zalm, pompoenpitten, zwarte chocolade, groene bladgroenten, quinoa, amandelen en cashews.

Magnesium wordt ook opgenomen via de huid en je kan dus ook magnesiumolie kopen of zouten om in je bad te doen.

 

Je kan ook een magnesium supplement gebruiken. Die zijn over het algemeen heel veilig om in te nemen, volg hierbij de aangeraden hoeveelheid op de verpakking of beter nog laat je begeleiden door een expert. Neem je specifieke medicatie of heb je ene specifieke gezondheidsaandoening? Bespreek het dan eerst met je behandeld arts.

1 REACTIE

  1. Ik neem al even magnesiumsupplementen van Nextgen Science en ben er supertevreden van! Bedankt voor je post Steffi, altijd zo’n waardevolle informatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks