Bikram Yoga: daarom!

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ondertussen ben ik geen beginner meer, meer nog ik ben helemaal hooked aan Bikram Yoga. Ik ga steeds dieper in de poses en merk een duidelijke vooruitgang in mijn lenigheid. Ik vertel je graag hoe het voor mij begonnen is en wat jij er eventueel kan uithalen.

Sporten is belangrijk. Dat weten we ondertussen. Misschien is het zelfs nog belangrijker dan gezond eten. Of laat ons even concluderen dat de twee hand in hand gaan. Alleen de motivatie vinden is niet altijd even vanzelfsprekend. Dat was ook bij mij zo. Jaren heb ik een fitnessabonnement gehad maar een succes was dat niet. Ik bleef maar hopen op wat ik ooit in mijn opleiding Psychologie gezien had: na een tijdje word je verslaafd aan de endorfines die vrijkomen bij het sporten en dan kan je niet meer zonder. It never happened.. Ik kreeg me niet gemotiveerd om tot daar te gaan, ook al was het maar 10 minuten rijden het was altijd te nat, te koud of een ander excuus.  En als ik er dan toch was dan speelde ik vaak vals in mijn trainingschema: “20 minuten op die fiets, of 15? Dat zal toch niet uitmaken”. En dan was er nog de teleurstelling in mezelf. Soit, been there done that!

Bikram Yoga

Yoga heeft me altijd al aangesproken. Alleen wilde ik dat niet op die spirituele hippie-manier doen. De types die je op het strand aan Malibu Beach vindt is niet echt wat ik mezelf zag doen, zag worden. Ik wilde een work-out. Ik wilde zweten. Zonder al te zweverig te zijn. En dat vond ik in Bikram Yoga. Het is een vorm van yoga die in een hete ruimte wordt beoefend. Een ruimte van 40 graden Celsius met ook een verhoogde luchtvochtigheid (40%). Vergelijk het een met een sauna. Het is een afgeleide vorm van hatha yoga, uitgevonden door meneer Bikram Choudhury.  Het bestaat uit 26 oefeningen die steeds in dezelfde volgorde uitgeoefend worden en ingaan op kracht, uithouding, evenwicht en lenigheid. Door de warmte kan je dieper gaan in de oefeningen en ik merk zelf dat hoe warmer de temperatuur is, hoe minder stijf ik de dag erna ben. Bovendien is de warmte ook mentaal een uitdaging en dat is de reden dat mensen met een druk leven vaak veel hebben aan Bikram Yoga. De mentale uitdaging zorgt ervoor dat er geen plaats is om aan je afspraken van de volgende dag te denken of wat je later die avond zult klaarmaken als avondmaal. Bikram heeft dan ook een heel internationaal karakter. De lessen worden in het Engels gegeven en maar goed ook want maar zelden zit er geen internationaal reiziger tussen. Ook ik doe steeds Bikram als ik op vakantie of businesstrip in het buitenland ben. En een extra voordeel: Het helpt met de jetlag. Ik heb al vaker gehoord dat yoga geen echte sport zou zijn. Ik nodig iedereen die dat denkt uit om een lesje mee te volgen. Ik heb al vaker gedreven crossfitters zelfzeker zien starten om na 15 minuten op de grond te liggen. Laat je dus niets wijsmaken!

Ik zelf doe Bikram Yoga bij Bikram Yoga Antwerp, waar je begeleid wordt door de fantastische Anna en haar team. Ze zal je graag wegwijs maken in de wondere wereld van Bikram! Mocht je helemaal overtuigd zijn, hieronder enkele plaatsen waar je Bikram kan beoefenen in België. Sommige studio’s doen hot yoga, zo goed als gelijk aan Bikram!

Antwerpen – Bikram Yoga Antwerp

Brussel – Bikram Yoga Brussels

Gent – Hot Yoga Gent

Brugge – Hot Yoga Brugge

Oudenaarde – Hot Yoga Oudenaarde

Nog andere Bikram/Hot yoga lessen gevonden? Laat het zeker weten!

18 REACTIES

 1. Kan je zomaar instappen in die Bikram Yogalessen daar in A’pen? Ik was ook al eens van plan om te gaan, zeker nu met de winter en examens voor de deur waar ik heb schrik dat het misschien voor mij te zwaar gaat zijn.
  Bovendien schrikt de prijs me een beetje af.

  • Hey Silvy,

   Ja hoor je kan zeker zomaar invallen! Beginners en gevorderden zitten samen in dezelfde groep. De ene kan al wat dieper in de oefening gaan dan de andere. Je kan daardoor ook veel bijleren van de anderen. De hitte is in het begin zwaar maar je kan op eender welk ogenblik even op je mat gaan zitten en weer inpikken als je er klaar voor bent. Ik ben zelf ook heel gevoelig aan de hitte. Maar je leert er mee omgaan. En de lesgevers helpen je er ook wel door! De hitte maakt het ook mentaal een uitdaging, op termijn ben ik dat heel erg gaan appreciëren zelfs. Ik kan het zeker aanraden! 🙂
   Ze hebben een speciaal tarief voor studenten trouwens! Wat je altijd kan doen is een starterskaart nemen. Die kost 20 euro en dan mag je 8 dagen zoveel komen als je wil. Ik zou zeker aanraden een keer of 4 te komen in die week, pas dan kan je echt zeggen of het iets voor jou is of niet. Go for it! 🙂

   xoxo
   S

 2. Een aantal jaar geleden ben ik ook begonnen met Bikram Yoga. Even alles uitzweten en daarna voelde ik mij echt heel goed. Af en toe had ik wel een flauwte na de les, dus opgepast dat je niet teveel maar ook niet te weinig eet voor de les… en zeker genoeg water drinken! Het lijkt mij wel het beste om Bikram yoga te combineren met een andere soort yoga zoals Hatha Yoga omdat je dan meer inzicht krijgt in de poses en de voordelen van de houdingen en je beter weet wat je aan het doen bent tijdens de Bikram les aangezien deze lessen eerder gericht zijn op het fysieke dan op het mentale aspect van Yoga.

 3. hey steffi,
  ik ben jules ik ben 13 bijna 14 jaar.
  ik ben sinds januari 20 kilo afgevallen en ik zou graag nog 10 afvallen.
  maar dan heb ik nog een probleem dat ik niet kan oplossen met dieeten!
  namelijk om alles strakker te krijgen!
  spijtig genoeg heb ik al een paar keer yoga gedaan en het staat me niet echt helemaal aan.
  dus daarom wou ik aan jou vragen of je misschien tips hebt om je buik en andere lichaamsdelen wat strakker te krijgen.
  groetjes!

  • Hey Jules,

   Goh, dat is ene moeilijke vraag. Afvallen is iets heel individueel natuurlijk. Ik kan je alleen maar vertellen dat ik al heel veel mensen heb gezien die mooie resultaten boeken met het Low-carb dieet (laag in koolhydraten eten; geen pasta, brood of aardappelen eten bv) en met de Paleo levensstijl. Verder blijft bewegen en sporten natuurlijk belangrijk. En zoals je zelf al zie is het belangrijk iets te doen dat jou aanstaat en iets dat binnen je levensstijl past, alleen zo kan je dat volhouden. Misschien eens iets in teamverband proberen? Iemand zoeken om samen mee te sporten. Ik hoop dat je op mijn blog misschien al wat inspiratie kan opdoen voor je gezonde levensstijl! 🙂

   Veel succes!
   xoxo
   Steffi

 4. Waaw tof tof, wist zelf niet tot begin deze week dat ik dit zo dichtbij huis kan gaan doen! Gisteren begon ik met een hot flow les want de bikram starte maar om 20.30u. Erg intensief want voel me nog wat stijfkes vandaag. We hadden een lerares van spaanse oorsprong denk ik, en die had blijkbaar geen last had van warmte hoor. Benieuwd naar morgen, dan gaan ik en mijn vriendin onze eerste Bikram les doen ** zenuwachtig ** :-).

 5. Heej Steffi,

  Ik volg sinds dit jaar Hatha Yoga in de week maar zou graag toch iets extra opnemen wat meer effectief ‘strakwerkend ‘ is voor het lichaam. Nu had ik via het programma perfect gehoord over Bikram Yoga.
  Hoe goed is het voor het lichaam en kan ik het doen in de buurt van leuven? Aangezien ik geen auto heb is brussel helaas wat moeilijk.

  Groetjes

  • Hey Jolien,

   Ik vrees dat er momenteel niet veel Bikram in de buurt van Leuven te vinden is. De twee studio’s in Brussel zullen waarschijnlijk het dichtste bij zijn.. 🙁
   Hopelijk komt daar snel verandering in en kan je toch een keertje proberen!

   Mocht je een Bikram studio vinden, laat zeker weten he!

   xoxo
   Steffi

 6. Hoi!

  In Geel is er op woensdagavond ook een ‘Hot Yoga’ om 20u30. Deze duurt een uurtje en is iets minder warm als de ‘echte’ Bikram, maar ook zeker een aanrader 🙂

 7. Het Steffi

  ik ben een mama van 3 prachtige dochters maar met mn drukke agenda en ff de mama zijn, was gaan sporten eerder een stress geworden i.p.v. ontspanning. Heb 2j gekickbokst, infraligne was na een paar beurtkaarten ook verleden tijd geworden. Nu een paar jaar later en na paar kilo’s te hebben gespaard wil ik ze terug verliezen. Ik hoop dat het met Birma yoga zou lukken, alleen denk ik niet zo lenig te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks