Citroenwater in de ochtend

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

De ochtend beginnen met citroenwater is een kleine inspanning die voor een betere algehele gezondheid kan zorgen. Het hoeven ten slotte niet altijd drastische veranderingen te zijn die jouw gezonde levensstijl ten goede komen. Ik ben altijd beyond excited als ik met kleine simpele trucjes wat goeds voor mijn lichaam kan doen. Citroenwater in de ochtend zit ondertussen verankerd in mijn ochtendritueel. En ik toon je graag aan waarom ik er zo gek van ben.

Om te beginnen: kies water rond kamertemperatuur. Koude of warme dranken in de ochtend kunnen een shock zijn voor je lichaam en dat zou kunnen beletten dat de gezondheidsvoordelen van het citroenwater beginnen werken. Dat zou zonde zijn! Voel je vrij om gedurende de rest van je dag citroenwater te drinken op jouw favoriete temperatuur!

Hoe maak je citroenwater? Super simpel! En niks waarvoor je de wekker vroeger moet zetten (gelukkig). Neem 1 groot glas water (ik kies voor gefilterd water) en knijp er een halve citroen in uit. De andere helft kan je bewaren in de koelkast voor later op de dag of voor de volgende ochtend.

Citroenwater 's ochtends

Citroenwater heeft tal van voordelen voor je gehele lichaam. Ik zet er een aantal op een rijtje:

Gezondheidsvoordelen citroenwater

Reinigt de lever. Dit is voor mij de allerbelangrijkste reden waarom ik citroenwater drink in de ochtend. De dag beginnen met een detox! De lever haalt meer enzymen uit citroensap dan uit eender welk ander voedsel. Bovendien staat de lever in voor de optimale gezondheid van verschillende organen in je lichaam. Een schone lever straalt dus af op je gehele lijf.

Diuretica. Weer een detox! Van citroenwater moet je sneller plassen en chemische stoffen zijn op deze manier sneller uit je lijf. Een goede reden om ook tijdens de rest van de dag af en toe citroenwater te drinken.

Boost je immuunsysteem. Citroen zit vol vitamine C. Alle dagen vitamine C bestrijdt infecties, geeft je immuunsysteem een boost waardoor je beter gewapend bent tegen verkoudheden en griep. Citroenen zorgen ook voor een betere opname van ijzer en ook ijzer is een belangrijk nutriënt voor je immuunsysteem.

Frisse adem. Citroen is een ideale manier om mondbacteriën te bestrijden. Vermijd citroensap puur te drinken of een citroen in volle vrucht te eten. Het zuur kan namelijk je tanden aantasten. Verdun dus steeds met water en drink eventueel met een rietje!

Gebalanceerde Ph. Citroen verlaagt de zuurtegraad van het lichaam. Dit klinkt verwarrend want als er iets is dat we met zuur associëren dan zijn het wel citroenen, maar eenmaal in het lichaam werkt een citroen als base. Citruszuren creëren namelijk geen zuur in het lichaam. Meer nog; een citroenen zijn één van de meest alkaliserende vruchten die er zijn.

En vergeet ook niet dat citroen vol vitamine en mineralen zit. Vitamine C, B, calcium, ijzer,.. Antioxidanten, vezels en enzymen, deze gele zuurpruimen hebben het allemaal en geven je meteen een energieboost in de ochtend!

11 REACTIES

 1. hmmmmm… goede tip om zo even elke morgen op 1 minuut te maken… zo’n dingen heb ik nodig… ik zet citroenen op het boodschappenlijstje, bedankt.

 2. Hey Steffi, weet je of het ook goed is om geconcentreerd citroensap te gebruiken? Is handiger om mee te nemen (op het werk te zetten bijvoorbeeld) maar dat is natuurlijk niet vers…

  • Persoonlijk probeer ik het te vermijden. Concentraat ondergaat wel wat bewerking en daardoor verliest het veel van zijn vitaminen. Vaak worden er ook nog smaakversterkers en kleurstoffen aan toegevoegd. Ik probeer steeds voor ‘the real deal’ te gaan, al besef ik maar al te goed dat dat niet altijd het meest praktische is. Misschien is het handig om een hele citroen in de koelkast te bewaren en telkens een schijfje af te snijden? Met een vershoudfolie op een schoteltje kan je die wel een aantal dagen bewaren!

   Succes! 🙂

   xoxo
   S

 3. Ik doe dit ook al een hele tijd en vind het super! Om tijd te winnen ‘s morgens pers ik in het weekend een vijftal citroenen uit en doe het sap in een ijsblok bakje in de diepvries. ‘S morgens warm ik een minuutje water op in de microgolfoven en doe er dan drie citroen ijsblokjes in! Superhandig!

 4. Je zegt dat citroen een alkaliserende werking heeft, verhoogt dit dan niet juist de pH in plaats van hem te verlagen?
  ( lage pH is toch juist meer zuur?)

 5. Aline,
  zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurtegraad.
  Basische oplossingen hebben een PH hoger dan 7 en dus een lage zuurtegraad.

 6. Hey Steffi mijn man en ik nemen beide Pantomed ‘maagsapresistente tabletten’de slokdarm is aangetast!op de lijst van te vermijden voedsel staan citrusvruchten en sappen nu weet ik het even niet meer ?ik wil het eigenlijk wel proberen al was het maar omdat het de lever reinigt en de opname van ijzer bevordert (heb hier ook dikwijls een tekort van)help ?wat mag ik nu wel en niet?grtjs Marleen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks