Yoga: het is en blijft een grote onbekende voor veel mensen. Hét grootste misverstand? Dat je er lenig voor moet zijn. O ja, en ook: dat je daar heel stil en zen bij moet blijven. Die yoga bestaat ook, maar er bestaan zoveel soorten yogastijlen dat er echt voor elk wat wils is. En nee, je hoeft totaal niet flexibel te zijn om yoga te kunnen doen, integendeel: je moét juist niets in yoga. Het is je spieren versterken, je lenigheid langzaam verbeteren en je geest scherper en rustiger maken. And it’s also super fun!! Neem dat van mij als yoga-addict maar aan.
Wat is yoga?
Yoga komt van het sanskriet ‘Yuj’ en betekent letterlijk ‘verbinden’; het verbindt je geest met je lichaam en je ziel. En dat is iets wat wij westerlingen toch vaak kwijt zijn, toch, die voeling met ons lichaam? We zijn vooral bezig in ons hoofd, denken voortdurend aan alle to do’s en hebben vaak moeite om gewoon te zijn in het hier en nu. Yoga vormt daarbij een krachtig hulpmiddel: je moet gedurende een tijd (een uurtje gemiddeld) alleen maar bezig zijn met je lichaam. Het is effe alleen jij op je matje.
Veel yogaleraars zeggen dat alleen al het verschijnen op je yogamatje om je practice te doen genoeg is: het is een daad van zelfzorg, van eventjes terug in verbinding te komen met je lichaam. Het helpt je bewuster te worden van jezelf door vaak ook de focus te leggen op je ademhaling.
Is yoga iets voor jou?
Wel, eigenlijk is yoga goed voor iedereen: het helpt als je mentaal veel uitdagingen hebt in je leven (stress, trauma’s, eender wat), maar ook als je met fysieke klachten kampt zoals chronische pijn of een hartziekte. En ben je gezond, dan is het gewoon goed om je conditie, mentaal en fysiek, op peil te houden. Yoga is geen wondermiddel, maar het helpt je wel, net zoals bewust ademen en mediteren, rustiger en veerkrachtiger te blijven in crazy tijden.
Je associeert yoga waarschijnlijk vooral met mensen die in heel fancy poses staan en superlenig staan. I get you, en ja, ik kan ook heel veel van die fancy poses :-). Maar het is belangrijk om te weten dat dat vaak maar een heel klein onderdeel is van de realiteit; vooral op Instagram worden de fancy foto’s gedeeld.
In realiteit zijn die houdingen of ‘asanas’ maar een onderdeel van de holistische visie waar yoga voor staat, want het omvat het zogenaamde 8-delige pad (ook bekend als de 8 ledematen van yoga): naast de asanas of houdingen is yoga onder meer ook gestoeld op de ademhaling (pranayama), de dhyana (meditatie) en de yama’s (vijf universele ethische en morele waarden om na te leven). Een lang verhaal waar ik nu niet op ga focussen, maar er is dus veel meer aan yoga dan alleen die poses.
Yoga, I love it
Het is al lang geen geheim meer dat ik een echte yogagirl ben… I love it, echt, al bijna negen jaar lang staat het wekelijks meermaals op mijn programma. Eén ding was voor mij belangrijk: er mocht niet te veel spirituele poespas aan te pas komen, het moest vooral een stevige work-out zijn met de focus op het oefenen op lenigheid. Dus bij mij is het Bikram yoga geworden, een erg pittige yoga (en volgens mij de zwaarste) die je beoefent in een hete ruimte.
Ik som even de meest voorkomende soorten yoga voor je op! Na jaren lang enkel bikram te doen ben ik daarna overgegaan naar Ashtanga, nog wat later naar Vinyasa en uiteindelijk ook Yin yoga. Ondertussen kan ik zo ongeveer alle vormen van yoga – ja zelfs die spirituele vormen – appreciëren.
De sportieve vormen van yoga (lees: work-outs!)
Bikramyoga
Mijn favoriet. Je beoefent deze yoga in een ruimte die verwarmd is op 40 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 40 procent. Vergelijk het gerust met een sauna. Het enige ‘nadeel’ is wel wat meer tijd in beslag neemt. Het is een afgeleide van hatha yoga en uitgevonden door mijnheer Bikram Choudhury.
Je doet 26 oefeningen die altijd in dezelfde volgorde worden uitgevoerd en ingaan op kracht, uithouding, evenwicht en lenigheid. De warmte zorgt ervoor dat je spieren letterlijk opgewarmd zijn waardoor je dieper kan gaan in de oefeningen. Niet alleen de warmte vormt een mentale uitdaging, ook de intensieve houdingen dagen je regelmatig uit (lees: heavy, zweet, zweet!). Hou je van warmte en een stevige work-out, dan is dit zeker iets voor jou!
In België kan je op verschillende plaatsen bikram doen:
- Antwerpen – Bikram Yoga Antwerp
- Gent – Hot Yoga Gent
- Brugge – Hot Yoga Brugge
- Oudenaarde – Hot Yoga Oudenaarde
Nog andere Bikram/Hot yoga lessen gevonden? Laat het zeker weten!
Ashtanga Yoga
Naast Bikram doe ik ook deze yoga regelmatig. Het vormt een mooie aanvulling op mijn Bikram-practice en het neemt minder tijd in beslag (gemiddeld een uur tot anderhalf uur). Ashtanga wordt wel eens de pittigste vorm van yoga genoemd, maar uit ervaring kan ik zeggen dat bikram nog een beetje pittiger is dan ashtanga :-).
Ashtanga betekent ‘de 8-ledematenyoga’ en is gebaseerd op de yoga kurunta, een manuscript van 1000 tot 1500 jaar oud dat rond 1900 opnieuw werd ontdekt. In de praktijk doe je bij ashtanga een vaste reeks oefeningen die in een vaste flow na elkaar worden uitgevoerd. Je kan zelf wel niet zomaar aan ashtanga beginnen; een docent moet je hierbij begeleiden en bepaalt wanneer je klaar bent voor welke reeks oefeningen (want er zijn meerdere reeksen of ‘primary series’).
In het begin wordt er een mantra in het sanskriet opgezegd. Dit is dus een heel traditionele yoga waarbij je vooral leert een reeks oefeningen op jezelf te doen. Het vergt veel discipline en is best heavy voor je lichaam, dus hou je van traditie en een uitdaging, dan is dit misschien iets voor jou. De ‘echte’ ashtangi’s doen hun practice zes dagen op zeven, het liefst bij dageraad, dus vanaf 6 uur ‘s ochtends. Het is een yoga die erg veel respect heeft voor de bakermat van de yoga en die dus best wel wat termen in het sanskriet hanteert. Het klinkt zweverig, maar je went eraan en één ding is zeker: de houdingen zijn pittig!
- Antwerpen: Antwerp Yoga
- Edegem: Yoga Pili
- Mechelen: So Yoga
- Gent: Yoga on call
Vinyasa Yoga
Vinyasa is ideaal voor mensen die houden van een dynamische, creatieve reeks. Gemiddeld duurt een les een uur tot 1,5 uur. Tijdens de les begeleidt een leraar je door een reeks houdingen waarbij je focust op je ademhaling. Voordeel is dat geen enkele vinyasales dezelfde is, dus dit is echt geschikt als je houdt van een work-out die vooruitgaat en afwisselend is.
Er wordt ook telkens rustig opgebouwd en afegbouwd, op het einde mag je heerlijk een paar minuten in ‘savasana’ of lijkhouding liggen, lees: lekker op je rug uitgestrekt chillen na al dat harde werk! Bij powervinyasa ligt de focus nog iets meer op kracht en uithouding. Vinysasa kan je in veel yogastudio’s doen, check zeker eens online!
Kundalini
Bij kundalini voer je houdingen in een snel tempo uit. Ook hier ligt de focus op ademhaling. Het snelle tempo en de ademhaling zorgen ervoor dat je chakra’s worden geopend en kundalini-energie of oer-energie in je lichaam vrijkomt. Je zingt mantra’s om dat proces te versterken. Voor kundalini moet je met andere woorden het best wel openstaan voor het spirituele aspect.
Hatha yoga
‘Ha’ staat voor de zon, het actieve, het mannelijke of yang, terwijl ‘Tha’ staat voor de maan, het vrouwelijke, het kalme. Het betekent ook krachtig, en dat wijst ook naar de houdingen of asanas die je uitvoert. Toch is hatha in vergelijking met bikram, ashtanga of vinyasa een pak rustiger.
Ben je een beetje bang dat deze drie vormen te intens zijn voor jou, dan vormt hatha misschien wel de ideale instapper als je het toch wat actiever wil houden en je lichaam en geest wil versterken.
De rustige vormen van yoga
Yin yoga
Deze vorm van yoga is traag: je neemt gedurende een aantal minuten één pose aan en gaat in een diepe stretch, naar de diepere weefsels rond de gewrichten en spieren. Dat kan mentaal best uitdagend zijn, want het vergt veel aandacht en concentratie (en vooral geduld).
Deze yoga werkt kalmerend voor het zenuwstelsel en is bijvoorbeeld ideaal om ’s avonds te doen. In het begin kan het trage tempo heel uitdagend zijn, zeker als je een stresskip bent, maar geef het een paar kansen: je zal versteld zijn van het heilzame effect van deze yoga!
Yoga nidra
Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar de ultieme relaxatie. Yoga nidra wordt ook wel yogaslaap genoemd, omdat het een vorm van diepe meditatie is waarbij je liggend de stem volgt van de docent die je doorheen een gestructureerde meditatie praat. Je zweeft tussen waken en slapen, een staat die je normaal gezien alleen bereikt als je diep slaapt. Eén sessie is gelijk aan drie uur slaap! Met andere woorden: ben je uitgeput, dan is een sessie yoga nidra hét cadeautje voor jezelf!
Voilà , that’s it. En dan heb ik lang nog niet alle soorten yoga besproken :-). Hopelijk heb je zin gekregen om eens een lesje te proberen. In elk geval: je zal er écht geen spijt van hebben. Nog een laatste tip: probeer in het begin verschillende soorten yoga, uiteindelijk zal je op een soort yoga én een yogadocent vallen die jouw voorkeur wegdraagt en die het best bij jou past. Have fun én geniet ervan!