Grasboter is super gezond

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Als kind al was ik verzot op boter. Back in the day wanneer brood nog op mijn menu stond waren boterhammen met een dikke laag boter en melkchocoladehagelslag dagelijkse kost. Als het aan mij lag graag meer boter dan hagelslag. En dat every damn day.  Over de jaren heen zijn we thuis wel wat geswitcht van boter. Naar margarine – uiteraard – want dat was het nieuwe gezonde goedje. Al moet ik zeggen dat ‘echte’ boter altijd de voorkeur genoot bij mijn bourgondisch aangelegde familie.

Even flashforwarden naar vandaag. Boter is nog steeds aanwezig in mijn keuken. En niet voor kleine beetjes maar voor best wel wat gerechten. Alleen is dat nu altijd grasboter, zijnde boter van grasgevoerde runderen, en biologisch – uiteraard. Ik volg regelmatig cursussen en lezingen over gezondheid en volg verschillende bekende healthlovers over de hele wereld. Als er één ding is wat iedereen in elke cursus, lezing, blog, whatever.. zegt dan is het wel dat je onmiddellijk margarine de deur uit moet smijten. Graag vandaag nog. In margarine zit niets goed. Het zijn verharde plantaardige vetten die een gruwelijk chemisch proces ondergaan – verhitten op hoge temperaturen, chemisch reinigen, chemisch bleken, ontgeuren, chemisch van samenstelling veranderen en daarna ook nog eens kleurstoffen toevoegen (margarine is namelijk grijs van kleur zonder de kleurstoffen), om zo maar even een aantal stappen uit te lichten. Kortom: It’s a no-go for healthlovers.

Maar nu komt the good stuff! Grasboter blijkt super gezond te zijn. Verschillende recente onderzoeken vinden allemaal positieve effecten van volle roomboter van grasgevoerde runderen. Het zou zelfs één van de gezondste vetten op de aarde zijn met verschillende belangrijke nutriënten. Roomboter is melkvet en dat bevat zo’n 400 verschillende melkzuren en een heel aantal vitaminen.

CLA (conjugated lioleic adic). Wordt vaak gebruikt als supplement om gewicht en vet te verliezen en heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Wel, in grasboter zit 5 keer meer CLA in dan boter van koeien die granen gevoerd worden!

Omega 3. In grasboter zitten veel meer omega 3 vetzuren. En as we all now is omega 3 super gezond en kunnen we het allemaal goed gebruiken.

Vitamine K2. Grasboter is rijk aan K2, een vitamine waar de meetse mensen maar weinig over weten maar die eigenlijk heel belangrijk is voor onze gezondheid. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling en zeker voor de aanmaak van calcium. Heel wat mensen hebben er ook een tekort aan zonder dat ze het weten.

Lagere kans op hartaanvallen. Dit lijkt contra intuitief maar toch is het zo. Verschillende studies tonen aan dat mensen die veel grasboter eten drastisch minder hartaanvallen krijgen. Het gaat hier niet over één studie maar verschillende in de afgelopen jaren, in verschillende landen en werelddelen.

Maar wat dan met die verzadigde vetten? De aanval op verzadigde vetten is tientallen jaren geleden begonnen maar berust op totaal verkeerde wetenschap. Als je daar graag meer over weet raad ik je zeker aan deze aflevering van Heart Of The Matter te bekijken. Het toont perfect aan waarop deze misvattingen gebaseerd zijn. Het duurt een half uurtje maar het is zo hard de moeite waard! Er is geen enkele link tussen tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Die is er wel voor transvetten en geoxideerde vetten. Geheel terzijde: er zitten wel transvetten in margarine!

Conclusie: smijt de margarine buiten koop roomboter – Trust cows more than chemists – en liefst vanal nog grasgevoerde roomboter.

Btw; ik koop de mijne bij de bioplanet! Super lekker!

10 REACTIES

 1. Prachtig hoe eerst ‘vastgesteld’ wordt hoe gezond onverzadigde vetzuren als CLA en omega3-vetzuren wel niet zijn (en waarom deze grasboter dan gezonder zou zijn omdat ze deze veel bevat), waarna dan naadloos wordt overgaan op het tegenovergestelde standpunt: verzadigde vetzuren zijn gezond.

  Geheel terzijde: transvetten zijn inderdaad belachelijk ongezond, dat is dan ook de reden waarom quasi alle margarine nu met transesterificasen gemaakt wordt ipv het met het oude dehydrogenatieproces waarbij transvetten als nevenproduct gevormd worden.

  Het is altijd een goed idee om uw feiten te controleren of te weten waar ge over spreekt.

  • Hoi,
   Het lijkt me dat je het artikeltje nog een keertje moet herlezen. Er staat dat omega 3 vetzuren – onverzadigde vetzuren – heel gezond zijn. En verderop staat er dat verzadigde vetten niet schadelijk zijn. Dat staat naast elkaar en zijn dus geen tegenstellingen.
   De productie van margarine blijft een zeer onnatuurlijk proces, ik blijf een fan van meer natuurlijke producten zoals boter. 🙂

   Succes en dank je voor je betrokkenheid.
   Steffi

 2. Wat als je een koemelkeiwitallergie hebt en dus geen boter mag eten van koemelk? Welke is de plantaardige gezonde alternatief? Geen soja, want ook dat mag ik niet eten.

 3. Goed dat je grasboter promoot, maar het hele verhaal mist een belangrijke pijler. De grasboter moet rauw zijn. Elke bewerking van de melk met hitte (gepasteuriseerd of gehomogeniseerd) is nefast voor de kwaliteit van de voedingswaarde van de melk en bijgevolg ook van de boter. Rauwe grasboter is wat je wil hebben. Dit is super gezond. De allerbeste boter wordt verkregen door de melk te verwerken die de koeien geven nadat ze in de lente terug de wei in mogen. Deze ziet diep geel, bevat veel caroteen en zit bomvol goede nutriënten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks