Meer bewegen, hoe doe je dat?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Vorige week had ik het over het belang van slaap. En deze week ga ik aan de slag met alweer een slim voornemen: namelijk meer bewegen. Is het ook één van jouw voornemens voor dit jaar? Of misschien heb je er wel andere. Deel je voornemens op www.slimmevoornemens.be. Good to know: je maakt hierdoor kans op een reischeque!

Meer bewegen. Dat willen we allemaal wel denk ik. ‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt wel eens gezegd en hoewel dat misschien wat hard klinkt, is het alvast een feit dat onze sedentaire levensstijl een zware tol eist van ons lichaam. We zijn gemaakt om veel te bewegen maar de dag van vandaag oefent de meerderheid een zittend beroep uit. Reken maar eens uit hoeveel uren je per dag zittend doorbrengt – aan je desk, in je auto, op de bus, aan tafel, in de zetel,… – je zou ervan versteld staan…

Elk jaar worden er in januari dubbel zoveel fitnessabonnenten verkocht. Want iedereen is klaar om er, vol goede moed, weer in te vliegen. Maar je hoeft niet per se een fitnessabonnement te nemen om meer te bewegen. Er zijn nog vele andere manieren om te sporten en bovendien is regelmatig bewegen misschien wel belangrijker dan intensief sporten. Hieronder vind je 4 slimme tips om vaker te bewegen!

  1. Een stappenteller

Of je het nu met je smartwatch, je telefoon of een armband doet, je stappen tellen moedigt aan om meer te bewegen. Ik heb m’n stappen lang bijgehouden met een Fitbit en dat was voor mij een stevige motivator! Het moedigde me aan om vaker te voet ergens heen te gaan. Daarnaast zocht ik zelf ook naar manieren om extra stappen te scoren: m’n auto wat verder van de ingang parkeren, de trap nemen in plaats van de lift, … Dit soort kleine aanpassingen hebben een enorme impact op je aantal stappen per dag, en dus ook op je lichaam! Het is belangrijk om je doelstellingen realistisch in te stellen. Vaak wordt 10.000 stappen per dag als doel gekozen, maar voor iemand met een desk-job is dat best een pittige uitdaging! Bekijk eerst eens hoeveel stappen je zet op een doordeweekse dag en bepaal dan je doelstelling. Soms is het beter om wat lager maar wel met een haalbaar target te starten, om dan stilletjes aan je lat wat hoger te leggen.

  1. Doorstappen of nordic walking

In de BBC documentaire ‘The Truth About Getting Fit’ besteedt Michael Mosley heel wat aandacht aan ‘actief stappen’. In plaats van enkel je aantal stappen per dag te verhogen, kies je via deze methode om 3 keer per dag 10 minuten heel actief te gaan stappen. De resultaten logen er niet om: één van de belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek was dat korte sessies van intensieve training een zeer positief effect hebben op de werking van het hart en de longen en dat je geen getrainde atleet moet zijn om direct resultaten te zien. Dus waarom zou je eens niet proberen om ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds even naar buiten te trekken en er gedurende 10 minuten stevig de pas in te zetten?

STeffi vertriest lopen

  1. HIIT-oefeningen

Het is goed om af en toe ook echt je cardiovasculair systeem wat te triggeren en even tot het uiterste te gaan. Maar daarvoor hoef je niet per se een uur zwetend in de gym door te brengen. Via YouTube kan je tal van HIIT (High Intensity Interval Training) sessies vinden, waarmee je lekker thuis aan de slag kan gaan! Tijdens deze HIIT-sessies doe je korte maar zeer intensieve workouts, afgewisseld met korte herstelperiodes. Zo verbrand je op korte tijd veel calorieën, versnel je de werking van je metabolisme, en zorg je ervoor dat je spieren een betere zuurstofconsumptie krijgen. Bovendien heeft HIIT ook een positief effect op je bloedsuikerspiegel, hartslag en bloeddruk. Zelf vind ik HIIT-sessies geweldig tussen het werken door! Wanneer ik een dag achter de computer spendeer, zet ik een timer in en las ik om het half uur 2 minuten intensieve sessies in. Dat kan gaan van touwtje springen, over pompen, tot burpees of buikspieroefeningen. Behalve dat het goed voor mijn lijf is, verhoogt m’n concentratie tijdens het werken. Win-win dus!

  1. Teamsporten en active-buddies

Wie moeite heeft om sporten vol te houden of om zichzelf te motiveren, doet er goed aan om samen met anderen te sporten. Zoek samen met enkele vrienden of collega’s een sportieve activiteit die jullie gezamenlijk kunnen doen. Start samen een voetbalploegje bijvoorbeeld of vorm een squash-duo. Met mijn medestudenten in de opleidingen die ik nog volg, doen we na het eten altijd een flinke wandeling, waarbij we echt doorstappen. Weer of geen weer: we maken geen uitzonderingen! Bijpraten met vrienden probeer ik te combineren met een fietstochtje of een hike in plaats van op café. Naast gezonder is het bovendien ook nog eens een stuk goedkoper ?.

Zo, ik hoop dat je met deze tips meteen aan de slag kan en dat we zo samen ons lijstje van ‘slimme voornemens’ weer wat hebben uitgebreid. Surf ook zeker nog even naar www.slimmevoornemens.be voor extra tips. Je maakt er nog steeds kans op een reischeque ter waarde van €800!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks