Liefde voor olijfolie

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

In dieetland – of voedingsland voor wie net als mij het woord ‘dieet’ schuwt – doen veel verschillende meningen de ronde. Je zou bijna denken dat er voor elk voedingsmiddel evenveel voor als tegenstanders zijn, zowel op de straat als in wetenschappelijke kringen. Maar er zijn een paar uitzonderingen en olijfolie is er een van. Want zowat alle wetenschappers zijn het over eens dat het super gezond voor ons is. Daar schreef ik in het geboortejaar van Bye Bye Cheeseburger al over in mijn artikel: Olijfolie, superfood. In deze post wil ik graag deze mono-onverzadigde olie nog een keertje in de schijnwerper zetten en de nadruk leggen op de kwaliteit van je olie.

Om te beginnen toch nog maar eens een overzichtje van wat olijfolie zo allemaal te bieden heeft. Het is onder andere een belangrijke factor in het Mediterraanse voedingspatroon dewelke één van de gezondste eetwijzen wordt genoemd. En wie denkt dat Mediteraans eten enkel pizza en pasta is, die heeft het goed mis. Het traditionele Mediterraanse dieet focust vooral op heel veel groenten, regelmatig vis en.. veel olijfolie. Volgens sommige zou het veelvuldig gebruik van olijfolie één van de key-elementen zijn waarom dit voedingspatroon net zo gezond is.

Er gebeurt veel onderzoek naar olijfolie. En ondertussen hebben we al heel wat studies die aantonen waarvoor dit vet nu allemaal zo goed is. Eén van de meest verrassende eigenschappen van olijfolie is zijn ontstekingsremmende kwaliteit. Naast andere stoffen bevat het een natuurlijke verbinding genaamd oleocanthal (wat volgens sommige wetenschappers een een beetje werkt als ibuprofen) onder andere liggen daar aan de basis. Ook bleek uit een grote studie waar 841.000 mensen aan deelnamen bleek dat wie heel regelmatig extra vierge olijfolie gebruikt, een kleinere kans op een beroerte heeft. Later volgden nog meer studies die ditzelfde aantoonden.

Olijfolie bevat heel wat antioxidanten, een term die we van alle kanten naar onze oren geslingerd krijgen maar ze zijn wel degelijk heel belangrijk voor ons. De antioxidanten beschermen ook de cholesterol in ons bloed, zodat het geen oxycholesterol (de échte slechte) wordt.

Volgens meerdere studies zou olijfolie zou ook een gunstige effecten hebben op Alzheimer, kanker, diabetes type 2 en artrits. Het helpt zelfs een gunstig gewicht te behouden, mits de combinatie met gezonde voeding – can I get a whoop whoop. Een hele waslijst aan voordelen als je het zo allemaal bij elkaar bekijkt. Maar dan moet je wel de juiste kiezen!

Spaanse olijfolie

Zelf heb ik verschillende soorten in huis. Mijn beste of ook wel ‘mijn dure’ olijfolie die gebruik ik enkel koud. Bij koud gebruik zitten alle stoffen er nog in z’n volle glorie in en de smaak en het aroma hun puurheid bewaren. Hoewel olijfolie ook goed is om mee te koken (zolang je de 180 garden Celsius niet overschrijdt). Wel kies ik altijd voor extra viërge.  Je kan bij het kiezen van producten veel researchen (check je labels!) maar uiteindelijk is er altijd een punt waarop je je vertrouwen moet geven aan de leverancier. Spanje is trouwens wereldleider voor kwaliteit en kwantiteit van olijfolie. Wil je echt 100% zeker zijn van je product, bezoek dan eens een olijfgaard. Das ook nog eens super interessant!

1 REACTIE

  1. Mercikes voor de toelichting. Zo weten we waarop we best letten in de winkel. En ja, da’s zo altijd den twijfel he. Welke vetstof ga ik gebruiken? Ik heb besloten om wat af te wisselen. Ik zie naast olijfolie ook de voordelen van kokosolie, maar als ik dan op een zeldzame keer een biefstuk wil bakken, verkies ik dan toch boter… Voor het bakken van allerlei havermoutpannekoekskes en zo vind ik kokosolie dan weer veel beter, om te wokken zonnebloemolie of sesamolie omdat die beter zijn voor hoge temperaturen. Om curry’s en italiaanse sauzen ofzo te maken ga ik dan weer naar olijfolie… nu nog iets bewuster de goeien deruit pikken ? ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks