Waarom meditatie niet voor geitenwollensokken is

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

In een tijd waar magazines en websites vol staan met lifstyle tips, manieren om te onthaasten en allerhande truken om jezelf van die oh-zo-belangrijke me-time te voorzien, verbaast het mij nog steeds hoeveel mensen van hun stoel vallen als ik zeg dat ik aan meditatie doe. Ze kijken me dan aan alsof ik van een andere planeet kom. Met een vragende blik of al die natuurvoeding nu ook echt mijn geest in zijn greep krijgt. Of misschien die laatste trip naar Ibiza mijn innerlijke hippie helemaal tot explosie gebracht heeft?

Af en toe wat bohemian gekleed gaan daar houd ik wel van, maar een hippie ben ik alles behalve. En toch houd ik van meditatie. Meer zelfs het was een openbaring voor mij. Veel mensen denken dat mediteren zweverig is. Dat het op de één of de andere manier iets te maken heeft met ‘in andere sferen’ komen of een bizar uit je lichaam treden ofzo. Als er één ding is wat niet zweverig is, dan is het meditatie wel. Het is waarschijnlijk het meest reële en meer hier-en-nu dan je eerder al ervaren hebt. En net dat kan ik af en toe heel goed gebruiken.

We zitten allemaal te vaak ‘in ons hoofd’. Sjonge, hoe ik soms uuuuuren kan mijmeren en piekeren over iets. Of hoe ik in mijn gedachten to-do’s en ideeën keer op keer opnieuw afspeel. Mijn hoofd ontploft er soms van. Die constante stroom van gedachten, die nooit stopt. Klinkt vermoeiend he? Wel is het ook!

Meditatie app

Gelukkig heb ik dus tegenwoordig een super makkelijke – en ook nog eens kei moderne – manier om te mediteren. Ik gebruik sinds een half jaar de app: Headspace. Er zijn nog andere apps hiervoor maar ik ben er zo ongelooflijk content van dat ik nog geen andere apps gebruikt heb.

Steffi Vertriest foto bye bye cheeseburger

Headspace is een super hippe (ik kan dit echt niet genoeg benadrukken) en mooie app die mediteren makkelijk en heel laagdrempelig maakt. Je doet het gewoon met draadloze oortjes op je smartphone. Zet je ergens apart (idealiter) en luistert 10 minuten. Zelfs als meditatie je geen f*ck interesseert – serieus! – je moet deze echt een kans geven. Met leuke animaties toont Headspace je hoe even kan ontsnappen aan die constante (en soms bedreigende) stroom van gedachten. Ik vergelijk het meestal met een druk restaurant. Langs alle kanten wordt er gepraat en het geroezemoes kan soms zo luid worden dat je je echt moet concentreren op je gesprekspartner. Iedereen kent het wel, zo’n ruimte waar er zo nét te veel lawaai is. En dan opeens is het stil. Echt stil. He-mels! I tell you!

Zo is het ook met meditatie of mindfulness. Gewoon even stil in je hoofd. Heerlijk. Bovendien merk ik dat als ik de dag start met 10 minuutjes meditatie, ik veel meer geconcentreerd ben overdag. Dat ik hoofdzaken beter van bijzaken kan scheiden en dat vooral mijn werk beter vooruit gaat. Tegenwoordig is er ook heel wat wetenschappelijk onderzoek rond mindfulness en de laatste bevindingen zijn dat het zelfs een impact op je immuunsysteem kan hebben.

Je kan de Headspace app gratis downloaden in de appstore. Dan krijg je een proevertje van 10 dagen, waarin je idealiter elke dag 10 minuutjes mediteert. Liefst om de dag mee te beginnen. Achteraf kan je dan beslissen om de betalende app te kopen en meer verschillende reeksen te doen. Bijvoorbeeld specifiek voor als je heel gestresseerd bent. Of als je niet goed kan slapen.

Doen! Echt!

Je vindt de Headspace app hier voor iPhone en hier voor Android.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks