Vergeef me mijn taalgebruik maar.. WTF is dat met het weer in België deze zomer?? Na heerlijk te relaxen op Ibiza (healthy tips voor dit prachtige eiland vind je hier) heb ik hier al bijna alle dagen mijn paraplu opgestoken. Jeez. Mahaar.. er zou beterschap op komst zijn.. ‘Zou zijn’ want je weet het nooit hier he. Anyways ik wilde je alvast wat inspiratie geven voor salades die je makkelijk op tafel kan toveren wanneer het weer plots zou keren. Of gewoon eender wanneer, want weer of geen weer, slaatjes zijn gezond én lekker!
Maar ze zijn ook moeilijk. Vind ik. Als je verder wil gaan dan gewoon sla en tomaten – wat sommigen van mijn vrienden nog steeds verstaan onder een salade – dan komt er wel wat meer bij kijken dan gewoon groenten wassen en snijden. Bovendien wil ik échte gezonde slaatjes. Niet met mayonaise of dressing vol slechte vetten en bewaarmiddelen. Ik wil échte guilt-proof slaatjes met heel veel smaak. En daarom heb ik voor de zomer uitgebreid geëxperimenteerd met salades. Samen met Njam heb ik ze in een super leuke online reeks gestoken: Alle Dagen Sla.
Heel de zomer komt er elke week een slaatje online. Ondertussen zijn we vijf weken ver en daarom wilde ik al eens enkele slaatjes op een rij zetten voor jou.
Gezonde salade met peer, walnoten en geitenkaas
- 1 krop eikenbladsla
- 2 peren
- 1 potje luchtige geitenkaas
- 1 hand vol walnoten
- 6 gedroogde vijgen, in plakjes gesneden
- een scheutje walnootolie (koudgeperst)
Zoete aardappel salade
- 2 zoete aardappelen
- 2 uien
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 paprika
- 200 gr spinazie
- 1 potje luchtige geitenkaas
- 1 handje rode bietenscheutjes
- 1 el zonnebloempitjes koolzaadolie
Â
Verse tonijn en zeewier salade
- 100 gram rucola
- 100 gram edamame
- 1 bakje wakame (zeewier, te vinden in de sushi afdeling in de supermarkt)
- 1 avocado, in blokjes
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 200 gram verse tonijn
- 1 eetlepel kokosolie
- scheutje tamari (glutenvrije sojasaus)
Linzensalade met citroendressing
- 200 gram blonde linzen
- 1 citroen, het sap en de zeste
- 1 ui, in blokjes
- 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 100 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 100 gr gerookte zalm
- 1 handje rucola
Italiaanse Quinoa Salade
- 170 gram rode quinoa
- 340 gram water
- 20 mini-asperges
- 100 gram diepvrieserwten
- 8 kerstomaatjes, in vieren
- 1 handje waterkers
- 1/2 bussel basilicum
- 5 zongedroogde tomaatjes
- 2 eetlepel balsamico
- 2 eetlepel water
- 1 theelepel ahornsiroop
- 100 ml koudgeperste koolzaadolie
Ziezo, weer een hele boel slaatjes om mee aan de slag te gaan. Voor een barbecue onder vrienden of gewoon lekker voor jou alleen!
Hoi Steffi,
Erg leuke receptjes, zeker met dit weer! Dit weekend eens de Italiaanse quinoa salade proberen! 😀
hallo steffi,
ik ben echt verslaafd aan jouw programma ,de goede goesting,heb al veel recepten uitgeprobeerd,je geeft een duidelijke uitleg,ook op een aangename wijze
Ben in de boekenhandel op zoek gegaan naar kookboeken van jou,maar die zijn er niet,komen die nog in de toekomst,handig om snel recepten te vinden zoals Pascal Naesens
proficiat met de fijne recepten