Bloggen over deze uberheerlijke geroosterde wortels met dukkah valt me toch een beetje zwaar. Neeย niet รฉรฉn of ander emo-verhaal dat aan dit heerlijke gerechtje hangt maar wel het feit dat ik vandaag aan het vasten ben. Ik heb de laatste weken veel gelezen over vasten en ik kom steeds heel positieve reacties tegen. Ik probeerde eerder al het interval vasten voor 16u, wat mij prima beviel maar vandaag doe ik het dus 24u. Een ganse dag enkel water en thee. Dat klinkt hard maar eigenlijk valt het best mee. Itโs all about your mindset. Echt! Ik beloof plechtig dat ik er binnenkort een keer een post over schrijf, over waarom vasten en hoe. Maar โ for now โ even terug naar die wortels.
Misschien even duiden wat dukkah is? Het is een mengeling van fijngemalen noten en kruiden waar je verschillende dingen aan kan toevoegen. ย Ik vind het heerlijk om te combineren met warme groentjes! Het geeft een extra smaakje en is daarom ook ideaal voor iedereen die groenten nogal snel saai of eentonigย vindt. Alles wat helpt om meer groenten te eten is top! Want groenten zijn nog steeds de superfoods der superfoods! Dukkahย is bovendien super snel gemaakt en je kan het een aantal weken bewaren.
Deze geroosterde wortels zijn een ideaal bijgerecht. Of โ why not โ gewoon als lunch, dat is wat ik gisteren gedaan heb. Wortels zijn laag in koolhydraten dus dat is goed nieuws voor de fervente low-carbers! Ze ranken ook laag op de glycemische index en zijn ze ideaal om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Ik maakย de worteltjes in de oven klaar en dus bewaren we op deze manier ook meer van de goede stoffen dan wanneer we zouden koken bijvoorbeeld. Yes, you want this!
In wortels zit ookย veel vitaminen A, een vetoplosbare vitamine. Daarom is het belangrijk vetstof te gebruiken โ kokosolie in dit geval โ zodat deย vitamine Aย goed opgenomen wordt. Ook de noten dragen daaraan bij!
Ingrediรซnten:
- Bussel fijne wortels
- 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
- 1 theelepel Keltisch zeezout of Fleurs De Sel
- 35 gram amandelnoten
- 35 gram pistachenoten
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 4 theelepels komijn
- 3 theelepels koriander
- 1 theelepel paprika
- 2 theelepels lookschilfers
Hoe:
- Vet de wortels in met de kokosolie, doe ze in een ovenschotel en doe er het zout over.
- Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten (tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben) op 180ย graden. Draai halverwege even de wortels om.
- Ondertussen maak je de dukkah.
- Doe de amandelen en de pistachenoten in een pan (zonder olie) en rooster zoโn 3 a 4 minuten. Roer met regelmaat. Tot ze een licht tintje hebben. Doe ze vervolgens in een kommetje.
- Doe de sesamzaadjes en alle kruiden in dezelfde pan en roer een minuutje door elkaar op een matig vuur.
- Doe de kruidenmengeling bij de noten en stop alles in de blender.
- Haal de wortels uit de oven, doe er een flinke schep dukkah over en doe er eventueel een schepje Griekse yoghurt bij.