Kokosolie: 7 redenen om kokosolie te eten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Het is ondertussen dag 7 van mijn hele Whole30 experience. En so far so good! Op de chocolate cravings na dan, want die zijn er nog steeds.. Tijdens Whole30 mag je geen boter eten. Ook geen grasboter die eigenlijk heel gezond is. En omdat ik voorlopig nog geen ghee gemaakt heb doe ik het dus met extra vierge olijfolie en extra vierge kokosolie. En over die laatste wil ik toch een beetje meer vertellen want kokosolie is suuuuuuuuper gezond. Een superfood die zijn tittel dubbel en dik verdient!

Kokosolie is één van de rijkste bronnen van verzadigd vet. 90% van de vetzuren uit kokosolie zijn verzadigd. Daardoor werd kokosolie in het verleden vaak – helemaal ten onrechte – gedemoniseerd. Het onderzoek van de laatste jaren toont aan dat het hele aderverstoppings-verhaal een mythe was. In tegendeel, het zijn geoxideerde vetten heel gevaarlijk voor je gezondheid en.. Guess what! Verzadigde vetten zijn de meest stabiele. Ze kunnen heel hoge temperaturen aan zonder te oxideren. Verzadigde vetten zijn daarom perfect om mee te koken!

Kokosolie is bij ons vrij nieuw. Het is iets exotisch. Maar er zijn bevolkingsgroepen die bijna uitsluitend op kokosnoten overleven. En deze populaties zijn bij de gezondste van de wereld! Maar waar is kokosolie dan allemaal goed voor? Ik geef je graag 7 redenen mee om meer kokosolie te consumeren!

1. Kokosolie is goed voor je brein.

Niet alle vetzuren zijn gelijk. Kokosolie bestaat vooral uit middellange vetzuren. Deze kunnen gebruikt worden als een snelle energiebron, ze worden niet makkelijk in het lichaam opgeslagen als vet. De midellange vetzuren worden omgezet in ketonen en die kunnen onze hersenen gebruiken als energiebron. Verschillende hersenziekten ontstaan doordat de hersenen geen suiker uit het bloed kunnen halen en daardoor afsterven. Ketonen worden echter wel opgenomen. Kokosolie is daarom een wondermiddel voor Alzheimerpatiënten en de wetenschap onderzoekt de voordelen voor epilepsie, Parkingson, ALS en nog veel meer.. Het kan aan mij liggen maar ik vond dit ongelooflijk!

2. Kokosolie geeft je lang energie.

Diezelfde middellange vetzuren zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Hierdoor zou kokosolie ideaal zijn voor mensen die gewicht willen verliezen. Sounds good no?

3. Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.

De helft van de vetzuren in kokosolie is Laurinezuur. Laurinezuur doodt gevaarlijke ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en schimmels. Ook zou kokosolie helpen infecties te bestrijden.

4. Kokosolie gaat het hongergevoel tegen.

Dit is weer te danken aan de ketonen. Ze hebben een honger reducerend effect op ons lichaam. Onderzoek toonde aan dat mensen die de meeste middellange vetzuren eten ongeveer 250 caloriën minder per dag eten. Zonder daar ook maar iets van moeite voor te doen. Je zal dus minder eten zonder het te merken. Op lange termijn dus zeker de moeite als je wat kilo’s kwijt wil.

5. Kokosolie verkleint de kans op een hartaanval.

Kokosolie heeft een positief effect op de cholesterol. Het doet de goede cholesterol (HDL) verhogen en zet de LDL om naar de niet schadelijke variant. Hierdoor zou de kans op hartaanvallen verkleinen.

6. Kokosolie helpt je buikvet te verliezen.

Onder andere door het gereduceerde hongergevoel en de boost in vetverbranding is kokosolie ideaal om gewicht te verliezen. Het blijkt vooral effectief te zijn om buikvet kwijt te raken. Buikvet is het gevaarlijkste want het duidt op teveel vet rondom de organen met alle gevolgen van dien. Verschillende studies toonden al aan dat enkel het toevoegen van kokosolie en niks – zoals in nothing at all! – wijzigen aan je dieet of levensstijl toch een vermindering van buikvet kan geven. CRAZY!

7. Kokosolie gaat diabetes tegen.

De middellange vetzuren – once again – zorgen voor een betere glucosetolerantie en voor het verbranden van vet. Kokosolie verhoogt ook de insuline sensitiviteit. Een mooie combo om diabetes tegen tegen te gaan en zeker goed voor mensen die er al mee worstelen.

Ain’t no doubt about it! Kokosolie is super gezond. Ik hoop dat ik je een aantal redenen heb gegeven die jou kunnen overtuigen van deze superfood. Voor je naar de winkel holt en een pot gaat kopen nog even dit: neem ALTIJD extra vierge kokosolie. Deze is niet aangetast door verhitting op hoge temperaturen of chemische stoffen.

Kook jij al met kokosolie? In welke gerechten gebruik je het? Laat het me weten in de comments onderaan!

Wat inspiratie nodig voor gerechten met kokosolie? Je kan deze brownies van zoete aardappel proberen

Gezond dessert zoete aardappel paleo

Of voor het avondeten een stukje vis met quinoa en spinazie

Quinoa spinazie rozijn vis

Of bananenbroodI would kill for this one right now!

Bananenbrood recept

11 REACTIES

 1. Goedemiddag,
  Ik zal zeker die kokosolie eens proberen, maar zou je me kunnen zeggen of mijn dochter, die insulineresistent is, dit ook mag gebruiken ? Alvast bedankt.
  K’tje

 2. Hallo , kan je s’ morgens fo s’avonds ook gewoon een koffielepeltje cocosolie zo gebruiken zonder er iets bij te nemen of is dit niet aan te raden ??? Mvg Leen

  • Hmm, ik zou het toch eerder om te bakken gebruiken. Daar leent het zich super goed toe. Extra vierge onverzadigde vetten zijn ook super gezond en die neem je best koud. Zelf kies ik dus voor onverzadigde vetten (extra vierge, koudgeperste, koolzaadolie bijvoorbeeld) in slaatjes ofzo bijvoorbeeld, voor bakken en braden neem ik kokosolie. Zo krijg je een goede mix van vetten binnen 🙂

   Succes!

 3. Toptip; frietjes in bakken! 🙂
  Je proeft de kokos niet,
  Je hoeft het vet nooit te vervangen, enkel aan te vullen
  Wel opletten; geen diepvriesfrietjes gebruiken die reeds voorgebakken zijn; enkel verse frietjes
  Belangrijk; nooit warmer dan 170°C !!!

 4. Hi Steffi

  Overlaatst is kokosolie terug in het nieuws gekomen en wordt het afgeschilderd als ‘puur vergif en extreem ongezond door het hoog verzadigde vetzuurgehalte’. Ik weet niet meer wie of wat ik moet geloven. Wat is er nu echt van aan?
  Grts!

 5. Heb je ondertussen al eens de ghee gemaakt ☺️? Al een paar keer gedaan maar je hebt zoveel verschillende manieren om te maken dat je niet weet welke de beste manier is .
  Grts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks