Gevarieerd eten: hoe pak je dat aan?

Leestips

De meeste mensen proberen op hun voeding te letten. Ze doen hun uiterste best om zo gezond mogelijk te eten. Helaas zien we ook dat mensen van nature gewoontedieren zijn. Zo staan in veel gezinnen wekelijks dezelfde gerechten op tafel. Het zijn gezonde maaltijden, dus dat moet toch geen probleem zijn? Gezond zijn ze misschien wel, maar een eenzijdig voedingspatroon kan er toch toe leiden dat je ernstige tekorten oploopt. Daarom is het belangrijk dat er voldoende gevarieerd wordt met maaltijden en voedingsproducten. Maar hoe pak je dit aan? 

Laat je inspireren door andere maaltijden 

Vind je het zelf lastig om telkens met een geheel nieuw weekmenu te komen? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van maaltijdboxen. Factor is een goed voorbeeld. Zij bieden wekelijks heerlijke kant-en-klare gerechten aan. Deze zijn vers gemaakt door chefs en bevatten enkel goede voedingsstoffen. Je kunt deze gerechten gebruiken op dagen dat je minder tijd hebt om zelf te koken, maar ook om je door te laten inspireren. Het fijne van dit soort gerechten is dat je hierdoor in aanraking komt met nieuwe bereidingswijzen en producten. Deze kun je vervolgens ook weer toepassen in je eigen koken. 

nieuw gerechtEet wekelijks minimaal één nieuw gerecht 

De meeste mensen proberen wel elke week een weekmenu samen te stellen. Handig om op basis daarvan boodschappen te doen en tegelijkertijd wat meer houvast te hebben gedurende de week. Zo hoef je niet elke dag na te denken over het eten en kun je ook nog eens gemakkelijk geld besparen. Tegelijkertijd zorgt het er ook vaak voor dat dezelfde gerechten op tafel komen. Probeer jezelf daarom uit te dagen en bedenk wekelijks minimaal één nieuw gerecht. Dit kan ook een variatie op een al eerder gegeten gerecht zijn. Bijvoorbeeld door dit keer andere groenten te gebruiken. Op die manier zorg je eenvoudig voor wat meer afwisseling. 

Heb je een nieuw gerecht gemaakt en was deze lekker? Zorg er dan voor dat je het recept ergens opschrijft. Zo voorkom je dat je straks niet meer weet hoe je het moet maken. 

Bewaar nieuwe recepten 

Heb je een lekker nieuw recept ontdekt? Bewaar deze dan. Het is altijd handig om een mini receptenboekje te hebben. Als je echt geen inspiratie hebt, kun je hier vervolgens altijd naar teruggrijpen. Dat voorkomt dat je altijd maar inspiratieloos in de keuken staat en vervolgens toch weer voor een standaard pasta kiest. 

Experimenteer ook met ontbijt en lunch 

Als we denken aan gevarieerd eten, dan gaan onze gedachten toch al snel naar het diner. Dit terwijl ook het ontbijt en de lunch erg belangrijk zijn. Hierbij vinden we het immers meestal nóg lastiger om gevarieerd te eten. De meeste mensen in ons land eten zowel voor het ontbijt als de lunch een boterham. Misschien wel met ander beleg, maar de basis blijft hetzelfde. Daarom is het goed om juist met deze maaltijden te experimenteren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke smoothiebowl in de ochtend? Dit is heerlijk verfrissend gedurende de zomermaanden en ook nog eens super gezond. Misschien kun je wel zelf een makkelijke salade maken om voor de lunch mee te nemen naar je werk. Er zijn allemaal eenvoudige manieren om eens af te wijken van de gewone boterham en zo meer afwisseling in je voedingspatroon te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks