Let’s talk about… sex!

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Oké oké, op deze blog heb ik het al over veel gehad, maar volgens mij heb ik dit onderwerp nog nooit aangesneden. Nochtans is het een heel belangrijk topic. Ja hoor. Ook voor je gezondheid. So let’s talk about sex baby!

Recent viel het me op hoe we in een toch al redelijk geseksualiseerde maatschappij nog opvallend veel taboe hebben over seks. In mijn opleiding Psychoneuro-immunologie kwam dit aspect best vaak naar voren, maar toen had ik er nog niet echt oog of oor naar. Over tijd werd het me steeds meer hoe ook deze component een cornerstone vormt van onze gezondheid.

Seksualiteit is een drive die net als onze andere drives smooth moet verlopen en die – wanneer ondergesneeuwd – ook sterke negatieve gevolgen kan hebben. Seks heeft bovendien onnoemelijk veel voordelen voor onze gezondheid. Zo kan het je bloeddruk verlagen, verbrand je er calorieën mee, je leeft er langer door, verstevigt je spieren en het reduceert je kans op hart- en vaatziekten.

Onderzoek toonde ook al aan dat mensen die regelmatig seks hebben, significant meer immunoglobine A (IgA) in hun speeksel hebben want een goede marker is voor een beter en sterker immuunsysteem. IgA is een antilichaam dat een grote rol speelt in het voorkomen van ziekten. Daarnaast slapen we ook beter als we meer seks hebben en hebben we blijkbaar minder vaak hoofdpijn (voilà, dat excuus is dan ook meteen van de kaart geveegd).

Maar daar stopt het niet bij. Het is ook goed voor je mentaal welzijn en voor je emotionele stabiliteit. Bij mannen verlaagt vaak seks hebben de kans op prostaatkanker – tot bijna 40% zelfs. Bij vrouwen zorgt het voor een betere controle over je blaas, verbetert het je fertiliteit, versterkt het de bekkenbodemspieren, reduceert het incontinentie en menstruele pijnen.

seksualiteit

Maar er schuilt een gevaar. Want heel wat mensen kampen met een gewrongen relatie met hun eigen seksualiteit. Mede door het aanhoudende taboe erover, zitten we vaak in een rigide keurslijf als het op onze seksualiteit aan komt. We hebben allerlei ideeën over hoe het moet. Hoe je het doet. In welke volgorde. Wie welke rol speelt. Enzovoort. De waanzinnig grote porno-industrie doet daar ook niet altijd goed aan. Het duwt ons in een bepaalde richting. Het doet ons assumpties maken en een soort ‘algemeen normaal’ schetsen, terwijl seks een bijzonder persoonlijke beleving is. Niemand kan zeggen hoe jij het moet ervaren. Het is vooral een kwestie van intern te gaan graven. Niet enkel lichamelijk trouwens maar ook op spiritueel niveau. Het is een vorm van expressie geven aan seksuele energie. Als ware een dans met je partner, een intieme dans die jij invult naargelang wat prettig is voor jou.

De truc is dus niet om, nu je de vele voordelen van seksualiteit kent, halsstarrig te proberen meer of vaker seks te hebben. Maar eerder om te werken aan de manier waarop je kan relaten met seks en nog meer.. met je seksuele expressie. Ik kan sterk aanraden je te verdiepen in wat lectuur daarover! Al heel wat mensen schreven bijzonder interessante en openbarende dingen over dit thema.

Boeken kunnen je helpen met je interne seksuele beleving en om je nieuwe dieptes van je seksualiteit te laten ontdekken. Nieuwe lagen in je seksuele beleving. Echt! Maar daarnaast kan je ook lichamelijk exploreren. Dat kan met of zonder een partner (want ja ja de voordelen van seks gelden gelukkig ook voor masturbatie).

amsterdam wallenIk was een tijdje geleden in Amsterdam, waar vele sexshops zijn. Wat me daar opviel was dat die drukbezocht worden. De vele sexshops staan daar op zowat elk moment van de dag bomvol mensen. Jong en oud! Er heerst daar helemaal weinig tot geen gène over, zo lijkt het. Mensen stellen ook uitvoerig vragen en de uitbaters kunnen je allerhande tips geven. Over zachte touwen om aan bondage te doen – zodat je je huid niet beschadigd – over waar je rekening mee moet houden bij het gebruiken van een voorbindpenis en met welke buttplug je best start als newbie. Maar evengoed hoe je subtiel je seksuele beleving kan verbeteren: een vibrator, een massagegel,… Je hoeft heus niet naar extremen te grijpen. Als je eens bij onze Noorderburen bent, wandel eens een seksshop binnen. Al ware het maar om die gène – zelfs als die maar heel klein is – in de kiem te smoren. En wie weet ontdek je nog wat!

Voel je vrij om jouw ervaringen hier mee te delen in de comments. Ook op deze manier kan je een deel taboe weghalen, voor jezelf en voor anderen, en dat is ook nog eens goed voor je gezondheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks