Recept: Bircher muesli – THE BEST!

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

In mijn kookboek ‘Bye Bye Cheeseburger’ heet dit gerechtje: Selflove Bircher Brekki, want dit gerechtje is pure zen. Voor mij draait deze helemaal rond zelfliefde. Zeker in drukke perioden verwen ik mij graag met dit gerechtje. Het enige wat ik op het moment zelf nog moet doen is wat amandelschilfers roosteren en dan genieten maar. Bovendien kan je een grote portie maken voor een paar dagen. Er is iets heel mindful in de dag van tevoren al je ontbijt klaarmaken. Het zegt: dear me, I care about you!

Wat is Bircher muesli?

Bircher muesli is een Zwitserse ontbijtsoort die bestaat uit havermout, yoghurt, fruit en noten. Het werd bedacht door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher-Benner aan het einde van de 19e eeuw en was een van de eerste voorbeelden van gezonde, plantaardige voeding. Bircher muesli is nog steeds populair als ontbijt en wordt vaak beschouwd als een gezond en voedzaam alternatief voor andere ontbijtgranen.

Een ontbijtje met heel wat voordelen

  1. Yoghurt helpt je gewicht te ondersteunen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is volle yoghurt één van de beste voedingsmiddelen voor zij die graag gewicht willen verliezen.
  2. Het bevat ook probiotische culturen, die het immuunsysteem en de spijsvertering ondersteunen.
  3. Yoghurt is een geweldige bron van vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, fosfor en kalium.
  4. Het is een goede bron van energie en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het helpen bij het beheersen van honger en vermijden van snacken tussen de maaltijden.
  5. Yoghurt wordt gezien als een hartig ontbijt en hartig ontbijten stabiliseert je bloedsuikerspiegel doorheen de rest van de dag. Ik heb dit ondertussen al vaak getest door een constante glucosemeter te gebruiken en het werkt weldegelijk! Houd de zoetstof op een minimum en koop zeker volle en ongesuikerde yoghurt.
  6. Yoghurt is gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen, zoals fruit, granen, noten en zaden, wat resulteert in een gezond en gevarieerd ontbijt.
  7. Doordat je dit recept op voorhand al kan maken is het super duper easy en dat is uitermate belangrijk om je gewoonte om gezond eten aan te houden.
  8. Het bevat een appel en… An apple a day keeps the doctor away. Dat is niet helemaal gelogen zo blijkt.

De gezondheidsvoordelen van appels

Appels zijn een van de meest populaire en gezonde vruchten ter wereld. Er wordt wel eens over gegrapt, maar daar blijkt, zoals dat wel vaker gaat met mopjes, wel wat waarheid in te zitten. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Hieronder staan enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van appels:

  1. Verbeteren van de spijsvertering: Appels bevatten vezels die helpen bij de vertering en het reguleren van de stoelgang.
  2. Verlagen van het risico op hart- en vaatziekten: De vezels in appels kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
  3. Verbeteren van de hersenfunctie: Appels bevatten flavonoïden, die de bloedstroom naar de hersenen verbeteren en het geheugen en de concentratie versterken.
  4. Ondersteuning van het immuunsysteem: Appels bevatten vitamine C en andere antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen en beschermen tegen ziekteverwekkers.
  5. Hulp bij gewichtsverlies: Appels zijn laag in calorieën en bevatten vezels die het gevoel van verzadiging verhogen, wat kan helpen bij het beheersen van de eetlust en het verliezen van gewicht.

De details van dit ontbijt

  • Glutenvrij
  • Vegetarisch
  • Low carb.

RECEPT

Ingrediënten

–        1 grote appel

–        200 ml Griekse Yoghurt (Veganswap, lactosevrijeswap: soja of kokosyoghurt)

–        50 gram havermoutvlokken

–        1 el zonnebloempitten

–        1 el pompoenpitten

–        1 el rozijnen

–        1 el gedroogd veenbessen

Voor de topping:

–        Amandelschilfers

–        Snuifje kaneel

–        Kwalitatieve honing (Veganswap: ahornsiroop)

–        Optioneel: vers fruit

Bircher MuesliHoe

Verwijder het klokhuis van de appel (ik doe dit door gewoon vier stukken rond de kern eraf te snijden). Snijd de helft van de appel in fijne stukjes, ‘matchsticks’ (of eender welke vorm uiteraard, als het maar fijn is). Doe in een kom en rasp nu de andere helft van de appel erbij, je zal hierdoor meer appelsmaak krijgen in je Bircher.

Voeg nu Griekse yoghurt, havermoutvlokken, zonnebloem- en pompoenpitten, rozijnen en veenbessen toe. Meng goed. Dek de pot af of doe het mengsel in een luchtdichte pot en laat minimaal 3 uur, liefst de hele nacht in de koelkast staan.

Schep de volgende dag wat Bircher musli in een bowl, rooster de amandelschilfers kort in een pannetje en doe ze erover. Voeg een snuifje kaneel en wat kwalitatieve honing toe.

Smullen!

Dit is een recept uit mijn kookboek ‘Bye Bye Cheeseburger’, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Foto door Bram Debaenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks