Oké, ik zeg het je, dit is ZOOOO GOED. Als vieruurtje, ontbijt of middagmaal, deze is altijd lekker. You name the occasion en deze taart op basis van haver, citroen en blauwe bessen is er geschikt voor! Ik ontwikkelde dit recept in Spanje, waar de citroenen weelderig aan de bomen groeien – die ook op de cover van het Bye Bye Cheeseburger kookboek schitterden trouwens! Op korte tijd is het één van mijn favorietjes geworden. Bovendien is er iets kinderlijk leuks aan een taart als ontbijt! Uiteraard kan deze op elk moment van de dag. Door de haver vult de taart goed.
Info
Personen: 6
Vegetarisch, lactosevrije-optie, glutenvrij
Ingrediënten
Natte ingrediënten
- 2 eieren
- 5 el ahornsiroop
- 4 el versgeperst citroensap (+ extra voor topping)
- Zeste van 1 citroen
- 3 el kokosolie
- 2 el amandelpasta
- 1 tl vanilleextract
- 350 ml amandelmelk
Droge ingrediënten
- 170 gram havermoutvlokken
- 2 el maanzaad
- 1,5 tl natriumbicarbonaat
- ¼ tl zout
Topping en mix-in:
- 2 handen vol Blauwe bessen (mogen diepgevroren zijn)
- 3 el griekse yoghurt -> kies voor kokos of sojayoghurt voor een lactosevrij alternatief
- 1 el honing/ahorn
- ½ citroen (sap en zeste)
Hoe
Meng alle ‘droge’ ingrediënten in een kom.
Warm de 3 afgestreken eetlepels kokosolie op tot het gesmolten is. Voeg de amandelpasta toe. Je hebt nu een liquide kokos-amandel papje. Meng dit samen met alle andere ‘natte’ ingrediënten.
Bekleed een ronde ovenschaal (idealiter ongeveer 26 cm diameter) met bakpapier en giet het mengsel erin. Duw daarna de blauwe bessen erin.
Zet in de oven voor ongeveer 35 minuten. Laat heel even afkoelen.
Meng in een klein kommetje de Griekse yoghurt, de ahorn of honing en het citroensap. Drizzel over de taart!
Laat de ontbijttaart even afkoelen terwijl je de topping maakt. Meng hiervoor de Griekse yoghurt met een el honing en voeg voorzichtig wat citroensap en zeste van de citroen toe. Voeg meer toe naar smaak.
Drizzle over een stuk ontbijttaart en smul op.