Trampolinespringen goed voor je gezondheid?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Een tijdje geleden trok ik samen met een paar fitfluencers (das een hippe term voor fitte influencers) naar Mega Bounce in Hoboken. Een indoor trampolinehal met reuzegrote trampolines en allerhande fun stuff die je daarbij kan gebruiken, denk aan een bak vol mousse kubussen om in te springen, podia om af te jumpen enzovoort.. Ik had al vaker over de voordelen van trampoline springen gelezen en dat ‘jump-fitnessen’ wilde ik eigenlijk al langer uitproberen.

Ook dit jaar ben ik weer trotse ambassadeur van Triaction by Triumph, het sportieve zusjes van het befaamde super-support lingeriemerk Triumph International. Zowel Triumph als ik dragen ‘healthy’ hoog in het vaandel. Sporten is belangrijk maar je moet het ook op een comfortabele manier kunnen doen. Triaction maakt er een missie van om sport BH’s te voorzien van zoveel mogelijk support. Ze doen zelfs studies naar de bounce control, wat helemaal is wat je denkt dat het is: namelijk het meten hoe hard die boobies nu wel heen en weer springen. En dus leek het ons een goed idee om mijn nieuwsgierigheid naar die jump-fitness te combineren met het uittesten van die bouncecontrol. Zo geschiedde en ik trok samen met enkele leuke fitfluencers naar Mega Bounce. Mijn ervaring deel ik onderaan dit artikel – alsook een overzichtje van de nieuwe Triaction collectie trouwens.. Maar eerst overtuig ik je graag van de vele voordelen van trampoline springen!

 

Gewicht verliezen

Trampolinespringen is een geweldig goede work-out! Dat heb ik aan de levende lijven ondervonden. Ik ben in geen jaren meer zo stijf geweest dan de dagen na onze jump-sessie. Jeezes! Opvallend ook over zowat gans mijn lijf, van een full-body-workout gesproken!

Trampoline springenVolgens een onderzoek van de NASA is trampoline springen 68% effectiever om gewicht te verliezen dan joggen bijvoorbeeld. Het beste zou zijn om minimaal drie keer per week 15 tot 20 minuten te springen. Sounds like fun, toch?

Goed voor het lymfesysteem

Dit is één van dé voornaamste voordelen van trampolinespringen. Ons lymfesysteem is een drainagesysteem in ons lichaam dat onder andere afvalstoffen afvoert. Het is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem. Het lymfesysteem heeft geen pompfunctie zoals het hart dat doet voor onze bloedvaten. Nee, het wordt gedreven door klepjes die maar in één richting openen. De flow in de lymfekanalen is dus volledig afhankelijk van lichaamsbeweging. Een volledige bodyworkout zoals trampolinespringen, die ook nog eens sterk met de gravitatie speelt, is hier dus ideaal voor!

Trampoline springen

Goed voor de botten

Wie wat research doet naar de voordelen van lopen vindt het al snel: joggen is zeer goed voor de botdensiteit en het kan op die manier bijdragen tot een verminderde kans op osteoporose! Dat is ook zo bij trampolinespringen, alleen heb je hier nog eens het voordeel van de zwaartekracht.

Astronauten verliezen vaak botmassa – omdat ze hun lichaam dat minder nodig heeft wanneer ze gewichtsloos zijn. Trampoline springen wordt dan ook vaak ingezet als workout bij astronauten.

Low-impact

Joggen en lopen is top en ik ben zelf grote fan (lees het volledige artikel over hoe ik een loper werd hier) maar de harde impact van de ondergrond, zeker voor wie op de weg loopt, kan soms voor blessures zorgen. Trampoline springen heeft een veel minder grote impact en kan dus een mooi alternatief zijn.

Verder zou trampoline springen ook goed zijn tegen spataders én het verbetert je algemene lichaamshouding.

Maar bovenal: Het is echt super leuk. The girls die erbij waren kunnen beamen dat ik echt een ganse voormiddag door gelachen heb. Ken je dat dat je buikspieren pijn doen van het lachen? Zo dus! Heel de tijd! En laat lachen nu ook ook nog eens kei goed zijn voor je gezondheid!
Ik had ook een zalig gevoel van vrijheid. De grote trampolines in de Mega Bounce hal katapulteren je super hoog. Het kriebelt in je buik en het voelt een beetje als vliegen. Verder heb ik ook best wat angsten moeten overwinnen. Toen we geoefend hebben op een salto – toegegeven écht op een salto leek het mijne niet echt, maar toch.. het vraagt moed om die jump te wagen! – of een radslag van enkele meters hoog probeerden, voelde mijn handjes wat klam aan. Vroeger heb ik ooit mijn been eens gebroken door van een houten speeltuig op een dikke mat te springen. Buiten je comfortzone gaan, dat voelt toch altijd wat aan als een overwinning.

Om af te sluiten – as promised – nog de nieuwe collectie van Triaction by Triumph. Allemaal getest en goedgekeurd op bounce control tijdens de Bounce day. En ja niet alleen door mij maar ook door de girls met bigger boobies dan mij. Want tijdens het springen wil je alles wel goed op z’n plek houden natuurlijk. Ik wist dit natuurlijk al wel een tijdje, maar ook de girls waren stevig onder de indruk: “Alles zit vast, zoals in écht vást en toch heb ik alle vrijheid om te bewegen.”

Jump-fitness: CHECK. Bounce control: CHECK.

Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19

Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19Steffi Vertriest TRIACTION collectie winter 19

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks