Chia confituur met rode vruchten (Paleo)

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Heb je mijn post gelezen over chia zaden? Ik hoop dat je even enthousiast bent als ik om dit ieniemienie wonderzaadje toe te voegen aan je dagelijkse voeding en op verschillende vlakken je gezondheid te boosten. It’s soooo easy! En dat toon ik vandaag graag even aan. Geheel terzijde: ik kreeg een heleboel reacties van mensen die zich afvroegen waar je deze wonderzaadjes kan kopen. Dat kan in natuurwinkels of de Bioplanet. Go go go!

Zoals ik je onlangs al zei kan je chia zaden makkelijk combineren met ongeveer alles omdat ze zo neutraal van smaak zijn. Het is een ideale manier om je muesli nog wat gezonder te maken of extra vezelsChiazaad toe te voegen aan bijvoorbeeld je slaatje. Maar er is meer. Chia zaden kunnen heel wat vocht opnemen en vormen daardoor een soort gelei. Dat maakt ze ideaal voor mijn gezonde confituur.

Say whoat? Gezonde confituur? Ja, I know, confituur of jam is een bom van suiker. Wie ooit al eens met oma confituur maakte kan dit vast beamen.. Ik kan je alvast zeggen dat we die gewoon gaan skippen en ons gaan beperken tot 2 lepels honing. Wie echt een zoetebek is kan er nog iets meer in doen. Maar overdrijf er niet mee. Honing bevat heel wat gezonde stoffen (vooral veel antioxidanten) maar heeft nog steeds een hoge glycemische index. Voor mensen met diabetes is honing bijvoorbeeld geen goed idee. In vergelijking met geraffineerde suiker is het natuurlijk veeeeeeeeeel gezonder. En we gebruiken niet veel omdat de chia zaadjes het binden al op zich nemen! Thanks buddies!

Ik gebruik sinaasappelsap voor het geheel een zure toets te geven. Dit smaakt wel een beetje door en niet iedereen is wild van een sinaasappelsmaak in zijn confituur of jam. Je kan in plaats van een halve sinaasappel ook één vierde nemen of citroen gebruiken. Omdat ik deze chia confituur vaak in andere gerechten gebruik vind ik de zure kick van de sinaasappel heel aangenaam. Experimenteer naar hartenlust! En laat me zeker weten wat jouw voorkeur geniet!

Ingrediënten chia confituur:

– 150 gr (diepvries) rode vruchten
– 2 lepels honing
– 1/2 sinaasappel
– 2 lepels chia zaad

Hoe:

  • Doe de rode vruchten in een steelpannetje en laat op een middelmatig vuurtje warm worden tot het begint te pruttelen.
  • Zet het vuur af. Prak met een vork nog even de vruchten als dat nodig is. Doe daarna de honing erbij.
  • Doe het sap van de halve sinaasappel erbij en roer vervolgens de chia zaden erdoor.
  • Doe het mengsel in een confituurpot en laat het ongeveer een uurtje afkoelen.
  • Je kan de confituur tot één week bewaren in de koelkast.

5 REACTIES

  1. Klinkt lekker! Ik denk dat het met ahornsiroop ook heerlijk zou zijn.
    Dit heeft een lage glycemische index en bevat heel wat vitaminen en mineralen. Een goede combinatie dus met chiazaad!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks