Eten in restaurant Noma

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Yes, maak je klaar om achterover te vallen: ik ben in NOMA gaan eten. In Noma he! Zoals in; beste restaurant VAN DE WERELD he! En oh boy wat was dat een ervaring!! Ook qua health-level trouwens!

Dinsdag 26 maart was het dan eindelijk zo ver. Na lang uitkijken gingen we naar Kopenhagen, speciaal voor een diner in Noma. Aangekomen in het restaurant worden we begroet door iedereen van de staff. Zoals in; het ganse keukenteam komt de keuken uit om ons te begroeten. Vriendelijk, stijlvol en vooral een warm onthaal, totaal niet stijf of ongemakkelijk. Je thuis voelen vinden ze er heel belangrijk en dat voel je!

We krijgen een toptafeltje dicht bij de raam waardoor je over het water kan uitkijken. En dan starten we aan onze 17 gangen! Uiteraard kleine gerechtjes en geen voorgerecht-sizes ofzo. De hoeveelheden en ook de duur van het etentje waren perfect. Geen 5 uur tafelen met ellenlange pauzes tussendoor. Nee alles sloot netjes op elkaar aan, om 20u zijn we aangekomen, om 23u30 waren we buiten. En dat was inclusief een hele tour door de keuken, tuin, cantine en het ‘labo’ van Noma – all super crazy! Die kregen we trouwens van Willem, één van de Belgen die er werken, een super sympathieke kerel!

En wat krijg je dan zoal voorgeschoteld? Opvallend herkenbare dingen verschijnen op je bord. Waarmee ik wil zeggen; geen assortiment van schuimpjes of crèmes van vanalles en nog wat. Geen moleculaire keuken maar net heel puur en heel dicht bij de natuur. Wel wordt er veel geëxperimenteerd met fermentatie en pekelen enzo. Er waren sommige ingrediënten die al sinds 2010 bewaard werden. Het is moeilijk een favoriet te kiezen maar één van de beste was zeker de ui. Zoals onze geweldige serveuse het beschreef “the humble onion”. Je krijgt een halve ui voorgeschoteld met wat dingen erbovenop – ja ik weet het dit is een louzy beschrijving. Maar de moment dat het op je tong komt smelt het gewoon in je mond en proef je onder andere ook een noot-achtige smaak. En nog zoveel meer.. Man, wat is het moeilijk te beschrijven! Maar het was echt subliem. Beyond anything dat ik al geproefd heb. Een mens kan zich soms de vraag stellen of eten nu echt zoveel beter kan zijn dan dat van de – al heel goede – restaurants waar je al geweest bent. Dat was ook mijn idee. Maar het kan dus wel. Echt.

Eén van de eerste gerechten die we voorgeschoteld kregen was een bordje met iets wat ik zou beschrijven als verschillende grassen. Het waren dan ook grassen (en andere plantjes, zoals netels), die dezelfde ochtend in een bos in de buurt waren geplukt. Ze waren kort bereid en werden op een bordje geserveerd dat ingevet was met een soort sausje van sint-jacobsvrucht. Who would have ever imagined dat een bordje vol gras zo extreem lekker kon zijn?!

Maar behalve van het eten was ik ook nog eens ondersteboven van het drinken dat geserveerd werd. Om te beginnen werden we Birch Water aangeboden. Wat ben ik blij dit een keer te kunnen drinken!! Birch water kan je namelijk maar 3 weken per jaar ontginnen, bij de overgang van winter naar lente. In Noma wordt het volledig puur geserveerd. Het wordt gehaald uit berkenbomen en bevat super veel aminozuren, antioxidanten en vitaminen. Het heeft talloze gezondheidsvoordelen en is na kokoswater nu het grootste hét-van-hét in de health-community. Het zou een super detox- en anti-age middel zijn. Naar wat het smaakt? Naar water, heel lichtjes zoet. De viscositeit is wel anders dan dat van water en het heeft iets zijde-achtig!

Ik drink zelden alcohol en dus skipte ik de -zeer verfijnde – aangepaste wijnen. Lucky for me, biedt Noma een sappen-menu aan. Waanzin! Je krijgt aangepaste groene sappen bij elk gerecht. Net zoals de wijnen die weloverwogen gematcht worden met de gerechten variëren dus ook deze groene sappen mee met het menu. Ik ben een grote fan van groene sappen maar ik had nooit gedacht dat het mogelijk was om sappen zo goed af te stemmen op gerechten. Niet zomaar gerechten maar waarschijnlijk de meest verfijnde smaken die ik ook proefde. Misschien waren deze groene sappen wel de grootste verrassing van de hele avond!

Yes indeed, het was een on-ge-looflijke ervaring! Beyond eender wat ik al geproefd had! Een absolute aanrader dus. Als je zelf ook een keertje Noma wil boeken dan ga je naar de website, kijkt vervolgens bij reservaties en zoekt daar de datum die je in gedachte had (ongeveer 3 maanden op voorhand boeken). Dan kan je zien wanneer (op welke datum en welk uur) je online moet reserveren. De kans bestaat dat anderen je voor zijn (vergelijk het met tickets voor Tomorrowland bestellen) maar het is zeker geen onmogelijke opgave. Hoeveel kost het? Voor twee personen de menu van 20 gerechtjes, één met aangepaste wijnen, één met aangepaste sappen betaal je rond de 800 euro. Dat is zeker niet niks maar wel een onvergetelijke ervaring en dus naar mijn mening het zeker waard!

Menu Noma 2015

Sappen menu Noma 2015

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks