Glutenvrij bananenbrood (recept)

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Je kan jezelf geen foodie noemen vooraleer je succesvol een bananenbrood gebakken hebt. So I heard! Na enkele keren proberen en een aantal tweeks aan het recept denk ik dat ik het woord nu wel in de mond mag nemen: Foodie Steffi it is! 

Ik heb deze creatie als bananenbrood gelabeld maar eigenlijk is het iets tussen brood en cake, misschien kunnen we het ‘brake’ dopen? Dat leunt ook meteen aan bij luchbreak waarvoor hij í-de-aal is! Maar eigenlijk is ie gewoon multi-inzetbaar hoor; je kan het eten als dessert, of als ontbijt met een beetje echte boter zoals ik deze morgen gedaan heb!

Oké. Even overlopen wat er allemaal in dit bananenbrood – aka bananenbrake – zit. Of misschien moet ik beginnen met wat er niet in zit? Er zitten geen granen, geen gluten en geen melkproducten in. We eten allemaal al teveel tarwe en bovendien probeer ik altijd het totale aantal koolhydraten naar beneden te halen zodat er minder pieken zijn in mijn bloedsuikerspiegel. Low-carb for the win! Daarom opteer ik ook voor amandel- en kokosmeel. Voor even te duiden: zelfs volkoren-meel heeft nog steeds 6 keer meer kooldydraten dan amandelmeel. Laag in koolhydraten eten is onder andere goed voor mensen die willen afvallen en ook voor diabetici. Maar bijvoorbeeld ook voor wie gewoon insulinepieken en op termijn eventueel chronische inflammatie wil vermijden.

Er zit geen geraffineerde suiker (= tafelsuiker) in dit brood maar wel wat honing. Honing doet de bloedsuikerspiegel minder sterk stijgen dan tafelsuiker en bovendien zijn er ook voordelen aan honing zoals de antioxidanten en vitaminen die erin zitten. Je zal merken dat amandelmeel en kokosmeel een stuk zwaarder zijn, hierdoor zit je snel vol en dus heb je ook niet veel nodig van dit bananenbrood. Het is daarom ideaal een stukje mee te nemen voor ‘on the go’. Wanneer je even een suiker-craving hebt zal dit je redding zijn en je weerhouden om één of de andere candybar aan het tankstation te gaan kopen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe hard deze kleine treats mij op het gezonde pad houden!

Bananenbrood recept

 

Owkay. Dat allemaal gezegd zijnde. Hoe maken we dit ding?

Ingrediënten:

– 2,5 bananen
– 80 gram kokosmeel
– 60 gram amandelmeel
– 100 ml kokosmelk (uit blik)
– 4 lepels kokosolie (lopend, door lichtjes op te warmen)
– 6 eieren
– 7 lepels honing
–  1 theelepel vanille extract
– 2 theelepels kaneel
– 2 theelepels natriumbicarbonaat (vind je in de supermarkt)
– 1/2 theelepel zout

Hoe:

Prak de bananen en verwarm de kokosolie zodat deze lopend wordt. Mix alle ingrediënten in een grote kom. Doe dit mengsel in de blender. Ik heb het met de staafmixer gedaan (want mijn grote blender is momenteel stuk) dat werkt ook. Doe het mengsel in een langwerpige cakevorm en zet in de oven voor 45 à 55 minuten op 175 graden. Laat nog 10 minuten afkoelen vooraleer je de ‘brake’ eruit haalt. En smullen maar!

12 REACTIES

 1. Hey Steffi,

  Het bananenbrood staat in de oven as we speak. Ik had je receptje gelezen en het klonk zo goed dat ik er op mijn eerste vrije namiddag aan begonnen ben. Hopelijk komt ie er goed uit ☺.
  Ik had nog wel een vraagje: ik zag dat jij dit als ontbijt of lunch eet? Doe jij er dan nog iets bij of alleen een beetje boter?

  Grtjs,
  Dana

  • Hoi Dana,

   Als je nog een stukje over hebt moet je zeker eens met boter proberen. Gebruik wel echte boter en geen margarine, dat is niet zo gezond (lees: ongezond).
   Ik gebruik grasgevoerde boter, die is rijk aan vitamine K2 en dat kan heel wat gezondheidsvoordeel opleveren!

   Succes!
   xoxo
   S

 2. Hoi Steffi,

  Allereerst dikke pluim voor jouw blog/website. Ik ben sinds een tijdje ook bezig met aandacht voor healthy food, met een tarwe en lactose overgevoeligheid een must.. Ik maak geregeld bananenbrood maar gebruik steeds volkoren speltbloem. Maar ik wil deze variant zeker een kans geven. Klinkt heerlijk en ik ben gek van bananabread. (Met een Amerikaanse echtgenoot is dat geen verrassing want is zeeeeer populair daar) Heb je tips waar je kokoksmeel en amandelmeel kan kopen hier in Belgie? ( ook dat zoete aardappel brownies recept gaat eraan moeten geloven binnenkort ;-))
  Groetjes en doe zo verder..
  Heidi

  • Hey Heidi!

   Ik begin hier meteen te watertanden. Momenteel ben ik een whole30 detox aan het doen en dus voorlopig geen bananenbrood voor maar het is most definitely het eerste wat ik maak als de maand om is! 🙂
   Ja kokosmeel en amandelmeel zijn inderdaad een lastige om te vinden. Ik ben aan het bekijken om het te importeren en via de website ook aan te bieden. Voorlopig bestel ik het zelf ook steeds online, maar ook daar niet altijd makkelijk te vinden..
   Succes! 🙂

   xoxo,
   S

 3. Klinkt als een heerlijk recept en wil het heel graag gaan maken. Ik ben alleen allergisch voor noten en denk dat ik amandelmeel niet kan verdragen. Heb je een alternatief hiervoor?

 4. Hey Steffi

  Het broodje staat in de oven. Het beslag zag er wel heel loperig uit, als ik het vergelijk met andere recepten. Benieuwd wat dat gaat geven binnen 50 minuten!

 5. Beste Steffi,

  We hebben dit vandaag eens getest. Is er een verschil dus amandelmeel en amandelpoeder?

  Het brood cake is superlekker van smaak, eerder zoet maar als het na 50min uit de oven kwam, hadden we nat brood.. ik heb het dan nog eens tien min ingezet maar het blijft een vochtige cake.. is dit de bedoeling? Op je foto ziet het er veel vaster uit,, de smaak is al goed, een begin! Groetjes Hanne

 6. Hoi Steffie! Net voor de eerste keer je bananen”break” gemaakt. Smaakt lekker maar er bleef een deel in de vorm plakken? moet die er dan de vlg keer wat langer in? Deze heeft 50min gebakken of moest ik de vorm inboteren en inbloemen? Wat er in de vorm achterbleef was wel nog redelijk nattig. Xxx

 7. Net voor het eerst dit recept uitgeprobeerd… ruikt heerlijk alleszins! Enig idee hoe lang ik dit kan bewaren? In de ijskast of in een afgesloten doos?

  Alvast bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks