Goed beschermen tegen de zon, hoe doe je dat?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Tot 30 graden wordt het nu vrijdag. Ik herhaal: 30 graden! En zonovergoten ook nog eens! Het wordt een topweek en een nog veel meer top weekend! De eerste échte zomerzon. Whoop whoop!

Maar! Voor we gaan bakken en braden, toch nog even wat tips. Want op zomerdagen zoals diegenen die eraan komen durven we wel al eens vergeten dat zonnestralen heel wat schade kunnen aanrichten. Ik denk aan rimpels, pigmentatie en huidkanker. Wie mijn about-pagina al eens gelezen heeft weet dat ik erg gesteld ben op een frisse huid. Daarom smeer ik alle dagen zonnecrème én vermijd ik zonnekloppen.

Insmeren!

Insmeren is super belangrijk. Zelf smeer ik alle dagen, ja, zelfs in de winter. UVA stralen zijn het ganse jaar aanwezig en ze bereiken je huid ook wanneer het bewolkt is en ook door glas. UVA penetreert dieper in de huid en zorgt daardoor voor huidveroudering. Maar ook UVB-stralen gaan niet vrijuit, ze zijn enkel in de zomermaanden aanwezig en ze kunnen je huid verbranden. Redenen genoeg om alle dagen zonnecrème te smeren maar op zonnige dagen zoals die van later deze week smeer ik wel wat extra. Dan kies ik voor een factor 50, over heel het lichaam, ook onder mijn kleding. Door het mooie weer zijn we meer buiten en dus worden we ook meer aan het zonlicht blootgesteld. Bovendien zijn het de eerste zonnestralen en onze huid is nog maar weinig gewoon.

Welke zonnecrème?

Kies steeds voor een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB. Welke factor moet je nemen? De SPF is een misleidende maat voor zonnecrème. Een SPF 30 beschermt niet dubbel zoveel als een SPF 15. Een SPF 15 beschermt voor 94%, een SPF 30 voor 97%, een SPF 45 voor 98%. Een minimale SPF van 30 is aan te raden.

Niet enkel naar de SPF kijken.

De SPF is een maat voor het verbranden van je huid. Het gaat vooral over de UVB stralen. De UVA stralen zijn nog veel schadelijker. Een hoge SPF wil niet per se zeggen dat dat ook een hoge UVA-bescherming geeft. Kijk daarom naar de ingrediënten en kies voor een hoge dosis zink oxide en titaniumoxide.

Steffi Vertriest

Wat met vitamine D?

Vitamine D is super belangrijk. Een tekort aan vitamine D is een groot risico voor je gezondheid. Heel veel stoffen worden niet opgenomen als je niet voldoende vitamine D hebt. Het zou zonde zijn om al die gezonde receptjes vol mineralen en vitaminen op tafel te toveren als je niet voldoende vitamine D hebt om bijvoorbeeld calcium en fosfor op te nemen – om er maar even een aantal te noemen. Hoe ik het doe? Op zonnige dagen neem ik wat ik noem ‘een zonnebadje’. Op de middag (wanneer je schaduw korter is dan je lichaamslengte) ga ik 20 minuten in de zon liggen. Ik smeer daarbij wel mijn gezicht, armen en schouders (die dagelijks al het meeste zonnestralen krijgen) in met een SPF 50. Nog een tip: neem geen warme douche de eerste uren na je zonnebadje want dan spoel je het gewoon weg en krijgt je lichaam niet de tijd om het op te nemen.

Kortom:

Smeer je goed en regelmatig in met een SPF van minimaal 30. Geef extra aandacht aan gevoelige zones zoals je gezicht, armen, schouders en decolleté. Vermijd lang in de volle zon te zitten. Kies voor een zonnecrème met een hoog zink oxide en titanium oxide gehalte. Neem af en toe een zonnebadje waarbij je 20 minuten onbeschermd in de zon gaat.

En niet te vergeten: ENJOY!! 

Wat doe jij om je te beschermen tegen de zon?

2 REACTIES

 1. Hoi Steffi,

  Ik smeer zelf ook vak zonnecreme, maar heb moeite met het vinden van eentje die én goed beschermt en een prettige structuur heeft. Welke gebruik je zelf?

  Thx,
  Melanie

  • Hey Melanie,

   Ja ik weet het, het is niet altijd gemakkelijk. Bovendien zijn er heel wat zonnecrèmes die hormoonverstorende factoren bevatten. Ik ben zelf een grote fan van zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten in cosmetica/beauty/sunscreen te hebben maar eentje die dan geen dikke witte filter op je huid laat is nog moeilijk te vinden.

   Zelf gebruik ik op mijn lichaam Vichy SPF 50 (je hebt daar een geurloze variant in en hij bevat geen hormoonverstorende ingrediënten, Vichy heeft een goede reputatie op vlak van additieven. Je vind het bij de apotheker). Op mijn gezicht gebruik ik shiseido SPF 50 ‘Urban’, die heeft een zachte textuur. Als je echt een dag nar het strand gaat ofzo zou ik de blauwe variant van deze shiseido gebruiken, die is iets dikker maar heeft een top score qua zink oxide en titaniumoxide waardoor ie heel goed tegen UVA stralen beschermt!

   Ik hoop dat je hier al een beetje mee verder kan! 🙂

   xoxo,
   Steffi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks