Zonnecrème met minerale filters vs. chemische zonnefilters

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Sun’s out, of toch op de meeste dagen, en dan is het belangrijk om je huid te beschermen en regelmatig zonnecrème te smeren, zelfs als je binnen zit, want zonlicht komt ook door het raam! Naast zonnecrème met chemische filters komen er meer en meer zonnecrèmes met minerale UV-filters op de markt. Wat is nu het verschil tussen de twee?

Hoe bescherm je je huid?

minerale zonnebrandWil je je huid goed beschermen tegen de zon, dan smeer je het best zonnecrème die je zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Er zijn veel soorten zonnestralen, maar ultraviolet A en B zijn de twee die het meest huidschade veroorzaken. UVA-stralen zijn ‘langer’ dan UVB-stralen. Ze kunnen door glas stralen, wat maakt dat ze nog diepere schade kunnen veroorzaken tot diep onder je huidoppervlak.

UVB stralen zijn korter, maar wel krachtig genoeg om je te huid te verbranden. Beide stralen kunnen huidkanker veroorzaken en doen de huid verouderen, dus het is goed om je tegen beide te wapenen en voor een ‘breedspectrum zonnecrème’ te kiezen met een SPF van 30 of hoger. Hoe hoger de SPF (sun protection factor), hoe dikker je crème wordt, wat voor heel wat mensen misschien wat minder aangenaam wordt om uit te smeren.

Toch is het die factor die bepaalt hoeveel je huid echt beschermd is tegen de UV-stralen. Een zonnecrème met SPF 30 die goed wordt aangebracht zal je huid voor 97 procent beschermen tegen UV-stralen, een SPF 50 zal dat voor 98 procent doen. De doeltreffendheid ervan zit hem ook vooral in het voldoende terug aanbrengen van de crème, dus het is zeker niet zo dat een zonnecrème met SPF 30 langer beschermt dan eentje van SPF 15! Dat betekent dat je sowieso best om de twee uur een nieuwe dikke laag moet aanbrengen als je in de zon zit, ook als je een donkerdere huid hebt.

Wat is het verschil tussen chemische en minerale filters?

Er zijn twee soorten UV-filters op de markt: chemische op basis van octocryleen, oxybenzon, avobenzon, octisalaat, homosalaat of octinoxaat, en minerale op basis van zinkoxide en titaniumdioxide.

  • Een minerale crème zal een laag leggen op je huid, wat je huid (vaak) een witte of zilveren glans zal geven. Dat is meteen ook het bekendste nadeel van minerale zonnecrèmes: je huid zal vaker glanzen. Tenzij… je een minerale zonnecrème gebruikt die getint is of eentje gebruikt op basis van zogenaamde nanotechnologie die de witte waas afbreekt. De externe laag reflecteert de UV-stralen terug weg van je lichaam.
  • Chemische filters zullen daarentegen in de huid dringen en daardoor veel minder opvallen. Kort gezegd: vaak voelen ze aangenamer aan. Belangrijk is wel te weten dat het gemakkelijk zo’n 30 minuten duurt vooraleer zo’n chemische UV-filter zal werken, tijd die je het best incalculeert voor je in de zon gaat. Een minerale filter zou, juist omdat er een externe laag wordt gelegd op je huid, sneller werken, maar ook daar reken je toch het best op 20 minuten …

minerale zonnecreme

Zijn minerale filters gezonder?

Alle ingrediënten die geen zink of titanium zijn worden beschouwd als chemische ingrediënten. Het woord chemisch doet alleen al vermoeden dat dat ‘ongezonder’ zou zijn. Opnieuw moeten we hier weer genuanceerd blijven: al die crèmes worden aan heel strikte onderzoeken en voorwaarden onderworpen.

Zonnecrème met minerale filtersBovendien zijn de meeste minerale zonnecrèmes niet zo natuurlijk als ze beweren te zijn en worden ze toch bewerkt met synthetische stoffen (nanodeeltjes of erg kleine deeltjes) om de zonnecrème gemakkelijker te doen uitsmeren op je huid.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige chemische filters zoals oxybenzon gepaard gaat met jeuk en eczeem en met een verstoring van de hormoonstofwisseling bij dierproeven.

Bij minerale filters is dat verband nog niet bekend. Mensen met een gevoeligere huid en een kans op een allergie of kinderen kiezen beter voor een minerale filter, het liefst zonder parfum en hypoallergeen. Maar er is nog een reden waarom je een minerale filter zou overwegen, en dat is het milieu.

Sommige chemische bestanddelen zoals oxybenzon, octocyrleen en octinoxaat worden in verband gebracht met de teloorgang van de koraalriffen: als je zwemt komt de crème vrij in het zeewater en dan kunnen die stoffen niet worden afgebroken. Minerale zonnecrèmes zijn echter niet automatisch een betere optie voor het milieu, want zoals gezegd bevatten sommige zogenaamde nanodeeltjes die ook kunnen worden geaborbeerd door de koraalriffen.

Wil je dus de beste keuze maken voor het milieu, dan kies je het best voor een zonnecrème zonder de drie eerder genoemde chemische ingrediënten en zonder nanodeeltjes. Wil je je goed kunnen beschermen tegen het brede spectrum van UV-stralen, dan moet je ook extra opletten dat je een minerale zonnecrème met minstens 10 procent aan zink-oxideconcentraat koopt, anders word je huid niet voldoende beschermd.

  • Het grote nadeel van minerale crèmes is dat ze vaak heel moeilijk uitsmeren, iets wat vooral voor mensen met een donkere huid erg onaangenaam is. Ze zijn wel meer aangeraden voor mensen met een gevoelige huid (maar let dan wel dat je eentje kiest die je voldoende beschermt tegen een breed spectrum van UV-stralen).
  • Niet alle minerale zonnecrèmes zijn ‘natuurlijk’: de crèmes met nanodeeltjes zijn even schadelijk voor het milieu als sommige chemische ingrediënten.
  • Minerale zonnecrèmes zijn ook minder waterbestendig dan de chemische variant, wat maakt dat je ze vaker moet opnieuw aanbrengen na een zwembeurt of na een hevige zweetpartij.

Samengevat: er komen meer en meer minerale zonnecrèmes op de markt, omdat de bezorgdheid van veel mensen stijgt rond het schadelijke effect van chemische ingrediënten op hun gezondheid en op het milieu. Dat is zeker en vast een goede zaak. Het komt erop aan goed uit te kijken welke bestanddelen er in die minerale crèmes zitten zodat je zowel goed je huid en dat milieu kan beschermen!

Naïf
- Minerale Zonnebrand Stick - Baby's & Kinderen - 0% parfum - SPF50 - 36gr
14,99
BEE&YOU
Antioxidant Natuurlijke Minerale Zonnebrand - Natuurlijke Zonbescherming - SPF 30+ UVA/UVB - 80 ml
18,99
CeraVe
Hydraterende minerale zonnebrandcrème Face Sheer Tint SPF 30 - Gezichtscrème - Gezichtslotion - Niacinamide -...
17,49
Naïf
- Minerale Zonnebrandspray Voordeelset - Voor de hele familie - SPF50 - 2x100ml
49,98
19,99
Naïf
- Minerale Zonnebrandcrème Voordeelset - Baby's & Kinderen - SPF50 - 2x175ml
69,98
34,99
Naïf
- Minerale Zonnebrandcrème Voordeelset - Baby's & Kinderen - 0% parfum - SPF50 - 2x100ml
47,99
Eucerin
Sensitive Tinted Hydraterende minerale zonnebrandcrème - Voor alle huidskleuren - SPF 35
49,95

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks