Waarom je noten moet weken

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

“Let’s go nuts!”. Ja. Graag! Geef mij maar noten! Ze hebben ondertussen een vaste plaats veroverd in mijn ontbijtroutine. Gecombineerd met wat fruit en yoghurt geven ze lang een voldaan gevoel en ze zijn ook geweldig om als snackje mee on-the-go mee te nemen – zoals je weet ben ik daar een grote fan van want op de baan is er nu eenmaal weinig echt gezonds te vinden.

Noten zijn super gezond. Ain’t no doubt about that! Ze voorzien ons van proteïnen, massa’s mineralen en vitaminen, ze helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en zitten boordevol anti-oxidanten… Om er zo maar even een paar te noemen. Maar, daarnaast bevatten noten ook wel wat anti-nutriënten waardoor ze zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel. En op zich is dat niet zo abnormaal. Voor de natuur is het belangrijk dat noten en zaden overleven om het voortbestaan van de plant te garanderen. Daarom bevatten ze een dosis toxische stoffen om anderen te ontmoedigen ze op te eten.

Het goede nieuws is dat je daar wat aan kan doen! Namelijk de noten weken. En btw, je verwijdert zo niet enkel de slechte stoffen, je maakt de goede stoffen ook meer toegankelijk! Vergeet niet dat in dat kleine nootje alle bouwstenen zitten voor een hele boom te groeien! Ain’t that sh*t super crazy?? Het enige wat het nodig heeft om al die stofjes aan het werk te zetten is water. Als je geweekte noten de volgende dag inspecteert zal je zien dat er al een mini-kiempje ontstaat is.

De gezondheidsvoordelen:

  • Het verwijdert anti-nutriënten (die zorgen ervoor dat bv. mineralen en vitaminen minder goed opgenomen worden).
  • Neutraliseert toxische stoffen in de noten.
  • Het bevordert de opname van onder andere vitamine B.
  • De proteïnen kunnen makkelijker opgenomen worden.
  • Is goed voor de gezonde bacteriën in de darm.
  • Het stimuleert de productie van gezonde enzymen in het lichaam

Hoe moet je noten weken?

  1. Plaats de noten in een glazen bokaal – ik gebruik een mason jar – en overgiet ze met gefilterd water en een theelepeltje zeezout. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
  2. Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.)
  3. Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.

Daarna gebruik je de noten meteen, om bijvoorbeeld amandelmelk te maken. Wil je de noten bewaren dan moet je ze eerst drogen in een droogoven.

Voila, zo maak je je noten dus nóg gezonder. Succes!

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks