3 sappen die je sportprestaties kunnen verbeteren

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik ben zelf een frequente sporter. Yoga, badminton en tegenwoordig ook lopen. En hoewel ik uiteraard al veel bezig ben met de juiste voeding om m’n spieren te ondersteunen bij het herstel na het sporten, was ik ook wel benieuwd naar wat je kan doen om je prestaties te ondersteunen.

Rode bietensap

Dat rode bietensap de sportprestaties kan verbeteren is ondertussen wel geweten. Maar wat doet het nu écht? De grote kracht van de rode bieten zou komen door de nitraten. Die vormen nitrieten wanneer ze in aanraking komen met speeksel. In het bloed worden die op hun beurt omgevormd tot stikstofmonoxide. Op deze manier kan er meer zuurstof naar onze spieren gaan en gaan deze krachtiger kunnen samentrekken. Het sterkst is het effect 2 a 3 uur na het drinken van rode bietensap. Onderzoek wees trouwens ook uit dat het effect heeft losstaand van de frequentie waaraan je sport. Het sterkste effect was te vinden bij minder getrainde mensen die duursporten beoefenen zoals lopen bijvoorbeeld.

Granaatappelsap

Granaatappelsap is minder bekend dan bietensap als het op het bevorderen van sportprestaties neerkomt. Nochtans kan ook deze heel wat voor je betekenen. Niet zo vreemd natuurlijk want de nitraten die aanwezig zijn in rode bietensap vinden we ook terug in granaatappelsap. Een groot deel van de effecten van granaatappelsap zijn bestudeerd aan de hand van de rode bietensap-principes – Yes die nitraten dus. Maar het onderzoek specifiek naar dit sap komt zeker op gang. Zo werd al een studie gedaan met gewichtheffers. Dit onderzoek vond veelbelovende resultaten voor het herstel na zware inspanningen door het drinken van granaatappelsap. Het onderzoek werd wel gedaan met extract maar voor mij zegt dat ook al iets over de goede effecten bij het gewone sap.

Andere onderzoeken lieten ook het zeer directe effect van granaatappelsap zien. Na 30 minuten al werd een verhoogde bloedstroom gemeten en de sporters in kwestie rapporteerden dat ze zich quasi onmiddellijk vitaler voelden.

Kriekensap

Ook krieken kunnen op verschillende vlakken je sportprestaties ondersteunen. En dat doen ze uit onverwachte hoeken. Wie vaak en intensief sport heeft veel slaap nodig, slaap is namelijk dé uitgelezen moment om je lichaam te laten herstellen. Kriekensap kan je melatonine doen stijgen en die is cruciaal voor een goede slaap. Wist je trouwens dat melatonine hét sterkste antioxidant is dat je lichaam zelf aanmaakt? Niet zo vreemd dus dat het ook sterk ontstekingsremmend werkt en laat dat nu net zijn wat je nodig hebt na het sporten. Maar ook het anthocyaan – een flavonoïde – helpt je ontsteking af te remmen. Het zou ook helpen bij pijnlijke spieren en kriekensap boost ook je immuniteit.

Drie sappen die je sportprestaties mooi kunnen ondersteunen dus! Het merk Nitrafit biedt trouwens een drankje aan dat deze drie sappen combineert. Bovendien werken ze met 100% biologische sappen – geen concentraat dus – en zonder enige toevoegingen qua bewaarmiddelen of suikers. Speciaal ontwikkelt voor sporters en te vinden in sport- en biowinkels. Je kan deze natuurlijke sportdrink van Nitrafit ook online kopen.

Gebruik jij natuurlijke sappen voor het ondersteunen van je sportprestaties? Let me know!

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks