Hoe ik ‘een loper’ werd..

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

“Oh maar ik ben echt gene loper zenne!” zei ik altijd. Wanneer iemand me vroeg of ik samen met hen wilde gaan joggen. Of wanneer iemand graag samen voor de Ten Miles wilde trainen.. “Nee, das niks voor mij!”. Waarna meestal een blik vol ongeloof volgde, want wie sportief is die loopt, toch?

Ik ben nooit een goeie loper geweest. Omdat ik er – naar eigen invulling – niet voor gebouwd was. Ik heb lichtjes x-benen, waardoor de druk op mijn enkels al heel snel heel hoog is. Bovendien heb ik ook wat ‘lower crossed syndrome’, wat min of meer wil zeggen dat mijn lage rugspieren en bovenbeenspieren overtrained zijn en mijn gluten en buikspieren zwak zijn.

Maar door de vele opeenvolgende drukke periodes – blog, boek, tv en zingen, het vraagt meer dan je denkt – had ik plots geen tijd meer om 8u per week naar de yogales te gaan. Ik bedacht me dat af en toe een toertje lopen wel handig zou zijn. Het kan kort en stevig zijn. Je hoeft nergens heen te rijden. En bovendien is het nog eens goedkoop ook (op al die super coole loopoutfits na natuurlijk..).  Ik heb het een kans gegeven en ondertussen loop ik frequent. Graag zet ik een aantal doorslaggevende puntjes op een rij die mij heel erg geholpen hebben, want wie weet heb jij er ook wel wat aan.

Wearing: TRIACTION By Triumph

Start To Run

Als ik één ding echt zeker wist dan was het wel dat ik het heel traag zou moeten opbouwen. Het laatste wat ik wilde was blessures en daardoor geen yoga meer kunnen doen.. Ik had ook niet zoveel conditie en ik weet dat als het een keertje stevig tegen steekt ik er al snel de brui aan zou geven. Dus downloadde ik de Start To Run app – daar had ik al veel over gehoord. Het feit dat het traag opbouwt en zeker in het begin je voldoende mag stappen tussendoor was een goeie match voor mij. En het viel zo goed mee dat ik al snel de frequentie van 3 keer per week wist aan te houden. Wanneer ik eens een weekje in het buitenland zat of het er echt niet van was gekomen dan deed ik ook wel eens een stapje terug naar een lager niveau. Het moest vooral aangenaam blijven aanvoelen.

Muziek in de oren /  Jaybird

Wanneer ik vroeger liep – ik kan die keren op 1 hand tellen – dan liep ik zonder muziek. En man, WAT EEN VERSCHIL. De beats geven me de juiste drive! En ja dat klinkt logisch en ik wist al wel dat veel mensen met muziek in de oren liepen maar ik had nooit gedacht dat het verschil zo extreem groot zou zijn. Zeker toen ik een specifieke ‘running’ playlist maakte op Spotify. En al helemaal wanneer ik m’n draadloze Jaybird oortjes kreeg, maar ook andere noise cancelling oordopjes zijn natuurlijk een optie.

Functional Training / looptechniek

Ongeveer tegelijk met de start van mijn lopen, begon ik ook met Functional Training, in Borsbeek bij Christoph Strijbos en Hanna Mariën. Want als ik ga lopen en geen blessures wil oplopen – en al geen optimaal beengestel heb – dan wilde ik vooral een goeie techniek ontwikkelen. Maar behalve dat wil ik ook die gluten en buikspieren sterker krijgen, niet alleen voor het lopen maar ook voor m’n evenwicht in de yoga bijvoorbeeld.. Samen met het Functional Training team neem ik dus mijn ‘zwaktepunten’ onder de loep en gaan we specifiek bekijken wat ik nodig heb in mijn sport(en).

Loopwedstrijden / loopevents

Ha! Dat was zeker niet de bedoeling. In tegendeel, geen haar op m’n hoofd dat eraan gedacht had om ooit een loopevent mee te doen. Want nee, ik ging niet trainen voor marathons en al die shizzle, ik wilde gewoon wat extra sporten, een half uurtje per dag ofzo.. Maar ondertussen heb ik toch al enkele mee gedaan en eigenlijk vind ik het wel heel leuk. Het geeft me een reden om de week ervoor een keertje meer te gaan lopen. En de adrenaline zweept stevig op tussen al die mensen! Ondertussen heb ik toch al een aantal loopevents op m’n planning staan..

Et voila.. Nu ben ook ik gezwicht voor het lopen. Al blijf ik het op korte afstanden houden. De bedoeling blijft om wat extra te sporten, niet om giga doelstellingen te bereiken. Maar het gaat vlotjes en meer nog: ik kan er zelfs echt van genieten. En dat laatste had ik nooit gedacht.

En hoe zit dat bij jou? Ben jij al begonnen met lopen? Hoe was jouw start? Hoe heb je het aangepakt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks