5 redenen om meer zalm te eten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Vanaf 1 maart start ik eraan: 40 dagen zonder vlees. En zonder vis ook. En hoewel mijn intentie initieel ook was om volledig vegan te gaan ga ik het toch maar daar op houden. Maar for now, nog af en toe vis dus. Vlees eet ik maar zelden, maar als ik ergens aan tafel aanschuif dan eet ik wat de pot schaft en als ik op restaurant de vegetarische opties maar niks vind dan zal ik wel een kip ofzo nemen. Waar het kan kies ik altijd voor kwaliteits- en biovlees. Minder vlees maar beter vlees dus. ‘Kwalitariër’ noem ik het graag.

Af en toe een stukje vis staat wel op het menu. Niet zo vaak maar áls ik vis eet, dan wil ik wel een visje eten waarvan ik weet dat het me echt veel voedingsstoffen bijbrengt. Zalm is daarvoor ideaal! In deze post wil ik je graag wat redenen geven om zalm iets vaker op het menu te zetten. En eventueel dat stukje vlees eens te vervangen door deze vis.

Rijk aan omega 3

Dat lijkt misschien een evidentie en het is al zo vaak gezegd maar aangezien nog steeds zo goed als iedereen te weinig omega 3 heeft, is het de moeite waard om het nogmaals te benadrukken. Bovendien bevat zalm heel veel EPA en DHA, twee vormen van omega 3 die enorm belangrijk zijn en die quasi enkel in dierlijke voeding te vinden zijn. Plantaardige omega 3 is vooral ALA (alfalinoleerzuur). In theorie kunnen we die zelf omzetten naar EPA en DHA, maar in de praktijk gebeurt dat heel moeizaam. Op 100 gram zalm is 2,3 gram EPA en DHA. Ideaal dus om een flinke dosis binnen te krijgen.

Veel Vitamines B

B-vitaminen (zoals vele anderen) werken het best als ze met heel de familie zijn (the power of family!). Zalm bevat een flinke dosis B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12. Ze zijn belangrijk voor je voeding om te zetten naar energie, om inflammatie onder controle te houden en voor de bescherming van het hart en het brein.

Astaxanthine

Astaxanthine is een heel krachtig antioxidant en geeft zalm zijn typisch roze kleur (zalmroos, mooi bij alles trouwens!). Het is goed voor de bescherming van cholesterol (geoxideerde cholesterol is super gevaarlijk) en wordt vaak geprezen voor z’n effecten op de huid. Het beschermt namelijk de huid tegen veroudering. Zalm is by far dé beste bron voor astanxanthine.

Anti-inflammatoir

Inflammatie is nodig in het lichaam, zo lost ons lichaam heel wat dingen op. Het probleem is dat veel mensen te kampen hebben met een constant laaggradige ontsteking, en dat is niet goed voor het lichaam. In tegendeel, het zou verantwoordelijk zijn voor een heel deel van de verouderingsziekten. De anti-inflammatoire krachten van zalm zijn al vaker onderzocht. Deels komen ze ook al van de gigantische hoeveelheid omega 3, die sowieso ontstekingsremmend werkt.

Goed voor het brein

Vette vis heeft al vaker bewezen goed te zijn voor psychologische klachten zoals depressie en angsten. Verder zou zalm ook heel protectief zijn voor cognitieve achteruitgang en in het algemeen het geheugen ondersteunen. ‘Brain food’ zoals men wel eens zegt. Mensen die vaak zalm eten hebben ook meer grijze stof in hun hersenen. En voor de duidelijkheid: das heel positief!

Moraal van het verhaal: eet meer zalm!

2 REACTIES

  1. Hi Steffi, waar koop jij je gerookte zalm en welke neem je dan? Want ik vind dat er veel verschil op zit en hij is niet altijd heel zacht en lekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks