Ik heb zin in iets fris, pikant, lekker en gezond.. En jij?
Dan moet je zeker deze heerlijke rice rolls eens een kans geven! Ik ben gek op rijstrollen. Ze zijn zo gemakkelijk te maken en het is een gerechtje waarbij al snelย de overgrote meerderheid van je maaltijd uit groenten bestaat. En ik heb het al veel vaker gezegd, groenten en fruit, maar vooral groenten; zijn de sleutel tot gezond eten. Het zit em niet in allerhande zotte toevoegingen โ hoewel die zeker een bijdrage kunnen leveren โ het zijn vooral groenten die we nog allemaal veel te weinig eten. ย En bij deze dus een extra recept om veel groentjes naar binnen te werken.
Rijstrolletjes zijn super handig, ook om bijvoorbeeld als lunch mee naar het werk te nemen. Zorg dan zeker dat ze gescheiden worden door een bakpapiertje, want anders gaan ze kleven. De rolletjes zijn gemaakt van rijstvellen maar omdat het relatief zo weinig is tegenover het gerechtje categoriseer ik het toch als low-carb, of laag in koolhydraten. Ik heb rijstvellen altijd in huis. Zo kan ik zelfs met enkel wat groenten of fruit een heerlijk rolletje toveren, dipsausje dabei en klaar is keesje!
Voor het sausje heb ik als basis pindaboter (of pindapasta) gebruikt. Ondertussen weet je waarschijnlijk al dat ik heel wat sauzen op basis van noten maak. Heerlijk vind ik het en op die manier krijg ik ook nog al het goede van noten binnen. Deze keer heb ik voor een pikant dipsausje gekozen. Dat doe ik vooral met de sriracha. Das een saus op basis van chillipepers. Omdat er aan dat soort sauzen best wel wat bewaarmiddelen (en een boel andere rommel) toegevoegd wordt probeer ik waar kan biologische sriracha te kiezen, die vind je online! Heb je toch geen sriracha in huis, ga dan gewoon voor wat chillipoeder.
Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 6 rijstrolletjes.
Ingrediรซnten:
Voor de rolletjes:
- 6 Rijstvellen
- Een zak diepvries scampiโs (een 30 tal)
- 4 eetlepels sojasaus (of tamari voor een glutenvrije optie)
- Kokosolie
- Flinke snuif cayennepeper
- Flinke snuif chilipoeder
- 1/2 komkommer
- 3 wortels
- Kropsla
- Verse munt
- Verse koriander
- peper en zout
voor de saus:
- 4 eetlepels pindaboter (= pindapasta. Ongezoet en ongezout!)
- 4 eetlepels warm water
- 1 eetlepel sriracha (ik hou nogal van pikant, doe gerust iets minder als jij er niet zo van houdt)
- 1 eetlepel ahornsiroop (of honing)
- 1 eetlepel ย sojasaus (of tamari)
Hoe:
- Meng alle ingrediรซnten voor de saus. Meng tot een glad geheel en zet aan de kant.
- Snijd met een dunschiller fijne plakjes van de komkommer. Schil de wortel en maak hier ook dunne vellen van.
- Bak de scampiโs in kokosolie. Doe er halverwege de sojasaus bij. Begin met 2 lepels en voeg toe naar believen. Kruid af met het chilipoeder, de cayennepeper en peper en zout.
- Dompel een rijstvel onder in lauwย water voor ongeveer 15 seconden. Leg het vel op een vochtige (maar niet natte) ondergrond.
- Leg in de midden van het rijstvel wat scampiโs. Daarna een groot blad van de kropsla. Vervolgens wat wortel en komkommer. En daarna verse muntblaadjes en koriander. Zorg ervoor dat je niet belegt tot aan de rand. Vouw vervolgens de rijstrol dicht. In de Gezonde Goesting toon ik hoe je een rijstrol goed vouwt; zie hier.
- Smullen maar!
Wil je nog meer inspiratie voor rijstollen? Bekijk dan zeker onderstaande aflevering eens van De Gezonde Goesting.
super receptje! vooral de saus is verslavend lekker ๐
Waar koop je kelp-noodles?
Ik koop het online! ๐
Dit was zo lekker! Dank je!