Ben jij glutenintolerant?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Wie al eens door mijn boeken – De Gezonde Goesting, Méér Gezonde Goesting en sinds vorige week ook: Gezellige Gezonde Goesting -bladerde die had het misschien al gezien: 99% van mijn recepten zijn glutenvrij. En dat duid ik ook graag aan in de legendes. Omdat ik weet dat glutenvrij meer is dan gewoon een hip dingetjes dat de kop op steekt.

Nog steeds wordt er wel eens gelachen met mensen die gluten vermijden. Gluten zijn een populair topic geworden en dat gaat soms zo ver dat er in Amerika sommigen op een glutenvrij dieet gaan om af te vallen. Het onderwerp werd bijzonder controversieel en zelfs Jimmy Kimmel had het erover in zijn uitzending. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk mensen zijn die sterk gebaat zijn bij een glutenvrij dieet.

Coeliakie of glutenintolerantie wordt over het algemeen beter aanvaard dan glutensensitiviteit. Het eerste is namelijk een auto-immuunziekte die aangetoond kan worden via een bloedonderzoek of een dunne darm biopsie. Glutensensitiviteit is veel moeilijker aan te tonen en zit daarom volgens sommigen tussen je oren. Gelukkig toont steeds meer onderzoek ook bewijzen voor glutensensitiviteit – zoals onder andere deze review aantoont bv. Bovendien zijn de testen voor glutenintolerantie niet altijd waterdicht en blijken in de praktijk veel mensen door de mazen van het net te vallen waardoor ze ongediagnosticeerd blijven.

Wie last heeft van gluten kan daar lichte tot ernstige hinder van ondervinden. Van klachten zoals vermoeidheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, brainfog, eczeem,.. Tot zeer ernstige aandoeningen zoals depressie, schizofrenie, MS enzovoorts. Heb je zelf wel wat klachten en vraag je je soms af of het gluten zouden kunnen zijn die daarachter zitten? Dan laat je je toch beter al een keertje testen. Je kan om te beginnen al eens online – bij Schär – een zelftest doen.

Ben jij glutenintolerant? Doe de test! HIER.

Wie zich wil laten testen op glutenintolerantie doet dat best eerst alvorens alle producten die gluten bevatten te schrappen. Anders kan de test niets uitwijzen. Heb je je al laten testen en is er niets uit gekomen maar blijf je toch klachten hebben? Dan ben ik van mening dat je toch maar eens zelf moet proberen gluten te vermijden en te bekijken hoe je je daarbij voelt. Uiteindelijk gaat het om jou en hoe jij je voelt. Of een test nu glutenintolerantie uitwijst of niet.

Ben je glutenintolerant of voel je je gewoon beter wanneer je geen gluten eet? Dat hoeft geen ramp te zijn. Een beetje anders winkelen helpt je zo verder. Zo zijn er heel wat gerechten die gewoon geen gluten bevatten – zoals je die vindt in mijn kookboeken bijvoorbeeld. Maar ook je favoriete snackjes kan je gewoon glutenvrij verkrijgen. Schär biedt een ruim assortiment aan glutenvrije producten, alsook heel wat extra info over hoe je gluten kan vermijden. Check hun website voor meer informatie.

Eet jij glutenvrij? Ben je ooit getest op glutenintolerantie? Deel je ervaring in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks