Een nieuw ontbijtreceptje, mรฉt chocolade. Jeeeeej! Ik hou van snelle en makkelijke gerechten, en al zeker in de ochtend. Niet alleen omdat ik vaak gehaast ben โs morgens, ook omdat ik graag geniet van mijn ontbijt. En hoe minder tijd ik er in steek om het te maken, hoe meer tijd er over blijft om mij rustig aan de keukentafel te zetten en er van te genieten โ preferably met mijn gsm even aan de kant, mindfull eating heet dat dan!
Ik heb deze keer nog eens met boekweit gewerkt. Omwille van zijn ontzurende eigenschappen en omdat het een volledig graan is. Bovendien wil ik een goed vullend ontbijt en daarbij kan boekweit zeker wat bijdragen. Daarnaast heb ik ook voor het eerst met Skyr gewerkt. Ik kende skyr al een tijdje, ik heb het ooit in Kopenhagen geproeft toen ik naar daar trok om het befaamde Noma restaurant te bezoeken. Maar dat is ondertussen al even geleden en hoe dat nu weer smaakte zat ver weg in mijn geheugen.
Wat is skyr? Skyr is een zuivelproduct dat zijn oorsprong vindt in Ijsland โ geen wonder dat mijn njam! collega Dagny Ros er helemaal verzot op is! Het lijkt een beetje op kwark maar het is wel mager. Je vindt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Ik werkte met de biologische skyr van Arla en die is onder andere te koop bij Albert Hein.
Skyr bevat heel wat eiwitten en is daarom geliefd bij sporters. Om even de vergelijking te maken: de Griekse yoghurt uit mijn koelkast bevat zoโn 4 gram eiwitten per 100 gram, de biologische Arla Skyr waarmee ik werkte heeft 11 gram eiwitten per 100 gram er in zitten. Best een groot verschil dus. Verder hou ik enorm van de textuur die stevig is maar toch zacht. Ideaal om in dit gerechtje bovenop de boekweitpap te doen.
Dit recept is voor twee personen. Het is glutenvrij (mits je granola ook geen gluten bevat uiteraard).
Ingrediรซnten:
- 50 gram boekweit (een nacht geweekt)
- 1 goed rijpe banaan (in stukjes en diepgevroren)
- 1 dikke tl cacao
- snuifje zout
- snuifje kaneel
- 100 ml amandelmelk
- 6 el biologische skyr
- 4 el granola
Hoe:
Doe de boekweit in een glas met water en laat het een nachtje weken. Je kan dit de dag voordien doen en op dezelfde moment de rijpe banaan pellen en in stukken in de diepvries leggen โ in een afgesloten potje of zakje.
De volgende ochtend spoel je de boekweit met behulp van een zeef en voegt het toe aan je blender. Doe er ook de bevroren banaan, cacao, zout, kaneel en de amandelmelk aan toe en blend tot een glad geheel. Verdeel het over twee potjes of glaasjes. Top met 3 el skyr per glaasje en werk af met een chocoladegranola (die vanuit mijn eerste boek is zeker een aanrader!).
Smakelijk!
Dit artikel is in samenwerking met Arla Foods.
Boekweit korrels of vlokken? ?
De zaden, โgepelde boekweitโ staat er meestal op de verpakking! ๐
Hoi hoi
Is dit 2 dagen houdbaar eens het is gemaakt?
Tanja
Hi Tanja,
Neen, je eet het best meteen of de dag nadien. Twee dagen zal net op het randje zijn denk ik.. ๐
xoxo
Steffi