Mijn liefde voor BIO

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

De laatste tijd heb ik veel lezingen gegeven – data voor komende lezingen vind je trouwens hier – en daarin heb ik het over mijn LHI-methode dewelke ook biologische voeding omvat. Zelf koop ik zo goed als alles bio. In mijn programma De Gezonde Goesting werk ik met de Nutridia producten én ik ben ook ambassadrice van hun producten! In deze blogpost wil ik je dan ook wat meer vertellen over mijn grote liefde voor bio.

In de afgelopen jaren heb ik de parking van de Bioplanet steeds drukker bezet zien worden. Steeds meer hoor ik mensen in mijn omgeving zeggen dat ze hun inkopen – volledig of deels – uit een biowinkel halen. Ook in de gewone supermarkt zie je steeds meer producten die biologisch zijn En toch heerst er over het algemeen nog steeds veel twijfel rond bio.. Niet iedereen is overtuigd.

Dat bio natuurlijker en gezonder is, daar zijn we het ondertussen wel over eens (denk ik). Of alleszins met de uitspraak dat we liefst zo weinig mogelijk chemische troep op en in ons eten willen. Maar biologische voeding heeft meer voordelen dan alleen die dingen die er niet in zitten. Er zitten namelijk ook meer goede dingen in.

Meer van het goede, minder van het slechte:

Fruit en groenten die biologisch geteeld worden bevatten meer antioxidanten, tot meer dan 60%. En antioxidanten zijn al vaak genoeg gelinkt aan een verlaagde kans op ouderdomsziekten en sommige vormen van kanker. Door die grote hoeveelheid komt dat overeen met de antioxidanten die je zou binnen krijgen wanneer je 1 a 2 stukken fruit (conventioneel geteeld dan) extra zou eten.

Biologische zuivel bevat meer omega 3. Tot wel 69% meer alfalinoleenzuur en tot 57% meer DHA en EPA. Die laatste twee zijn die wonder-omega-3-vetzuren waarover men spreekt als ze zeggen dat je meer vis moet eten. Als je bekijkt hoe de runderen worden gekweekt is het ook niet zo onlogisch dat biologisch gekweekt vee meer omega 3 producten aanlevert. Biologisch vee krijgt vaker gras gevoerd en daar zit nu eenmaal meer omega 3 in, terwijl granen eerder veel omega 6 bevatten.

Biologisch gekweekte groenten en fruit bevatten minder cadmium. Dat is een zwaar metaal dat nierfunctiestoornissen, osteoporose, longkanker en een laag geboortegewicht kan veroorzaken. De hoeveelheid cadmium in biologische groenten en fruit ligt tot 50% lager.

Er zitten minder nitrogenen in biologische voeding. Tot 30% minder nitraten en 87% minder nitrieten. Het hele proces van nitraten en nitrieten uit de doeken doen zou dit artikel te lang maken maar believe me it’s a good thing.

Biologisch is duur. Dat krijg ik vaak te horen. En toegegeven, het scheelt. En voor mij is het de meerprijs meer dan waard maar ik begrijp helemaal dat dat voor een alleenstaande moeder met 2 kinderen een geheel andere zaak is. En sowieso kan je nooit voor iemand anders de rekening maken – imho. Maar misschien loont het al wel de moeite om sómmige producten biologisch te kopen, seizoensproducten verschillen vaak amper in prijs van de conventionele groenten en fruit.

Ik ben ook bijzonder optimistisch als het over biologische producten gaat. Ik ben er 100% zeker van dat we steeds meer terug gaan naar veel meer pure producten en biologische teelt. Dat gaat automatisch gebeuren denk ik. Maar elke keer je bio koopt stem je wel mee met je portemonnee en gaat die evolutie sneller gaan. En hoe meer mensen voor bio kiezen hoe beter de prijzen ook zullen worden.

Je hoeft er tegenwoordig ook niet meer voor naar een specifieke biowinkel. De producten van Nutridia bijvoorbeeld vind je gewoon in de supermarkt.

Wat is jouw ervaring met bioproducten? Hoe sta jij er tegenover?
Geef je mening in de comments!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks