Opbouwen na DETOX15: het allerbelangrijkste

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Het einde van mijn DETOX15 is in zicht. Dit is een heel belangrijk moment! Vandaar dat ik er graag wat over wil delen. Er zijn een aantal valstrikken waar je niet in mag lopen, maar er zijn ook een aantal kansen die je niet mag laten liggen.

Evaluatie

Blik even terug op je detox-parcours. Schrijf het eventueel even op. Hoe ‘goed’ heb je de detox gedaan? Dat gaat niet enkel of je je al dan niet gehouden hebt aan de restricties en je opgelegde beweging en slaappatroon. Maar het gaat ook over hoe kwalitatief je het uitgevoerd hebt. Neem je eetdagboek er eens bij en bekijk of je gevarieerd gegeten hebt, of je voldoende groenteporties naar binnen gespeeld hebt. Zijn er eventueel dingen die je volgende keer anders zou doen? Was voorbereiden en mealpreppen moeilijk of heb je het helemaal beet?

De effecten! Wat heeft de detox met je gedaan? Wanneer was het moeilijk? Welke dingen heb je echt gemist? En miste je die op het einde nog? Zijn er misschien zaken die je niet meer mist nu? Maak dat duidelijk voor jezelf want misschien heb je dat stuk chocolade na je eten toch niet zo nodig als je dacht?

Wat waren de effecten op lichaam? Heb je je slap of energiek gevoeld en wanneer juist? Ben je misschien gewicht verloren? Hoe ziet je huid eruit? Hoe was je mood de afgelopen 15 dagen?

Bouw LANGZAAM op

Mij valt het altijd op dat er een geheel aantal dingen zijn die ik helemaal niet mis, zoals een stukje brood bij een slaatje of soep bijvoorbeeld. Maar er zijn zeker dingen die ik mis, mijn granola bijvoorbeeld. Toch zal ik de eerste dag na mijn detox niet meteen starten met yoghurt, granola en honing bv. Dat zouden maar liefst 3 dingen zijn die uitgesloten waren die al meteen weer op het menu staan. Ik probeer 1 ding tegelijkertijd opnieuw te introduceren. Als eerste zal havermout weer op het menu staan maar ook die zal op de eerste dag maar een halve portie zijn, met veel fruit erbij bijvoorbeeld en nog geen honing. En zo bouw ik langzaam weer op. Want wat je absoluut niet wil is gewoon weer in je oude gewoonte vervallen. Nee, je wil bewuster genieten van al die dingen en nu je smaakpapillen wat afgekickt zijn van heel gesuikerde dingen, wil je hiervan gebruik maken.

“Nu is de kans om gezondere gewoonten te integreren en bewuster genieten van REAL FOOD.”

Grijp deze kans

En net door dat laatste is dit dé kans om een aantal nieuwe gewoonten te introduceren. Dit is dé moment om bijvoorbeeld van melkchocolade naar pure chocolade over te stappen of van 70% pure naar 80% pure chocolade. Maar ook om bijvoorbeeld wat minder ahorn of honing bij je havermoutpap te doen. Ik merk na een detox altijd hoe hard ik terug geniet van veel puurdere producten. Zoals bijvoorbeeld een klein stukje heel zwarte chocolade of een pap ‘s morgens. Alles smaakt zo intens.

Neem deze kans en geniet er van, maar ga niet full-on alles meteen weer eten wat je daarvoor at. Maak er een bewust iets van. Hoewel ik een detox geen dieet vind, ga ik hier toch even de vergelijking maken. Veel mensen komen na een dieet heel snel weer bij omdat ze meteen weer in oude gewoonte vallen. Zo bekijken velen het ook: “nu mag het weer”. Als je door DETOX15 gewicht verloren bent en je wil dit graag behouden. Adapteer dan enkele van de gewoonten die je jezelf hebt gegeven de laatste 15 dagen. Misschien over het algemeen toch minder suiker blijven eten of wat minderen in koolhydraten, wat minder bewerkt vlees, alcohol enzovoorts.. Maar doe de opbouw ook vooral niet te snel. Alles smaakt goed nu (ik denk aan die granola bv), waardoor je misschien wel graag grote porties ervan zou eten. Denk er dan zeker aan dat je dit LANGZAAM op bouwt. Het is echt een cruciale stap.

Succes!

Havermoutpap

Dit middelste gerechtje, zijnde de havermoutpap met gestoofde appeltjes, wordt mijn eerste ontbijtje. Al laat ik de honing nog even achterwegen. Mijn Nutridia haver mag weer van de plank komen en daar kijk ik super hard naar uit. Zoals je misschien al weet ben ik ambassadrice van het biomerk Nutridia. Op 23, 24 en 25 maart geef ik op de Nutridia stand op de Goed Goevoel Ladiesfair een demo, telkens om 11u, gevolgd door een signeersessie. Je zal er dan ook mijn nieuwe boek kunnen kopen en als je wil kan ik er meteen een krabbeltje in zetten. See you there!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks